Julkaistu: 18.01.2017 20:25

Forssassa järjestettiin pitkän tauon jälkeen harrastemessut. Esittäytymässä oli kolmisenkymmentä harrastusmahdollisuutta, joten vapaa-ajan tekemistä etsiville nuorille riitti inspiraationlähteitä.

Harrastuksesta irtoaa yhteishenkeä, iloa ja uskallusta

  • Jaakko Vierre (vas.) ja Matias Vinnikainen saivat irti paljon juttua enduro-pyörän ominaisuuksista Forssan Moottoriseura ry:n messuosastolla Forssan harrastemessuilla.
  • Harrastemessuilla oli esillä Forssan seudun laajat harrastusmahdollisuudet, lajien kirjo ylettyi laitesukelluksesta partioon ja VPK:n toimintaan saakka.

Forssan harrastemessujen tarjonta näyttää mukavan monipuoliselta. Toimintaansa esitteleviä näytteilleasettajia – seuroja, yhdistyksiä ja järjestöjä – on Feeniksissä hieman alta kolmekymmentä.

Tölön koulun oppilaat Sara Mäki ja Mia Pajunen ovat tulleet harrastemessuille koulun kautta.

-On kiva, että nuoret näkevät, mitä kaikkea voi harrastaa, Mäki sanoo.

-Ehkä nuoret saavat täältä mielenkiintoa jotakin lajia kohtaan, Pajunen täydentää.

Kumpikaan ei varsinaisesti etsi tällä hetkellä uutta harrastusta.

-Olen pienenä ollut mukana VPK:ssa, tällä hetkellä harrastan lenkkeilyä. Olen miettinyt, että voisi jonkun harrastuksen aloittaa, Pajunen kertoo ja huomaa kauempana Forssan Moottoriseuran messuosaston.

Motocross kiinnostaisi.

-Olisi kiva kokeilla uusia asioita, ja tykkäisin varmaan vähän rajummasta harrastuksesta. Ainakin harrastuksesta saisi iloa ja se, että pärjää rajussakin lajissa, antaisi myös muuten voimaa ja uskallusta, Pajunen miettii.

Mäki taas on tällä hetkellä jo mukana nuorisokuoro Kuhankeittäjissä sekä nuorisovaltuuston ja seurakunnan toiminnassa.

-Minulle sopivat toiminnaliset harrastukset. Seurakunnassa esimerkiksi olen kerhonvetäjänä ja isosena. Tekeminen on kiva asia, Mäki sanoo.

-Harrastuksissa hienointa on se, että tutustuu uusiin ihmisiin ja saa uutta ulottuvuutta tulevaisuuttakin ajatellen. Yhteishenki on kaikkein parasta.

Forssan Moottoriseuran osasto kiinnosti myös Forssan ammatti-instituutissa opiskelevaa Matias Vinnikaista.

-Omiakin pyöriä kun on, niin kaikki moottoriajoneuvot kiinnostavat. Omat pyöräni eivät ole kisaan tarkoitettuja, eikä minulla ole kilpailuihin asti kiinnostustakaan. Kilpaileminen on liian totista, itselleni moottoriajoneuvot ovat ennemmin ihan vapaa-ajan harrastus, Vinnikainen kertoo.

Vinnikainen ja Forssan Moottoriseura ry:n Jaakko Vierre viettivät tovin enduro-pyörästä puhuen. Forssan Moottoriseura on käynyt jonkin verran messutapahtumissa esittelemässä laitteita ja toimintaansa.

-Hyvä, että tällaisia messuja järjestetään. Seuroille on tärkeää tuoda omaa touhua esille, sillä junnut eivät välttämättä tule ajatelleeksi, mitä kaikkea voi harrastaa. Omaa tekemistä pitää pönkittää, Vierre sanoo.

-Kuinka moni näistä nuorista oikeasti eksyy radalle, sitä ei tiedä, mutta ehkä infopläjäyksistä jää jotain korvan taakse. Ei siitä ole haittaa, jos vaikka aikuisenakin asia muistuu mieleen ja tulee mukaan toimintaan.

Vaikka Forssan Moottoriseurassa on myös kilpailutoimintaa, kaikki lajin harrastajat eivät kilparadoille asti mene. Seuraan kuuluukin kuljettajia aloittelevista junioreista suomen- ja maailmanmestareihin asti ja kaikkea siltä väliltä.

-Tärkeintä on, että väki on samalla aaltopituudella. Meillä tykätään, kun moottori paukkuu ja pärisee ja bensa haisee, Vierre sanoo nauraen.

Harrastemessut olivat Forssan kaupungin nuoriso- ja liikuntapalvelut järjestämät.

-Forssassa on ollut harrastemessut joskus vuosia sitten, nyt toivomme, että tapahtuma saa jatkoa. Mikä olisi ennaltaehkäisevän nuorisotyön kannalta parempaa kuin harrastustoiminta, nuorisotyöntekijä Sari Mäntyvaara toteaa.

-Nuoret eivät välttämättä tiedä, mitä kaikkea Forssan seudulla voi harrastaa. Monesti harrastaminen myös mielletään enemmän urheiluksi. Harrastaminen ei kuitenkaan ole yhtä kuin liikunta, vaan harrastus voi olla mitä tahansa, mikä on itselle mielekästä. FL

 

Julkaistu: 22.03.2017 21:53

Forssan seudun vientiyrityksissä on alkamassa aiempaa lihavammat ajat. Talouden piristyminen tarkoittaa valonpilkahdusta myös työttömyyslukuihin.

Vienti alkaa vetää, työllisyys kohenee

Ollaan Humppilan Maviteknikin kakkoshallissa. Täällä hydrauliputket, -letkut ja -koneikot saavat viimeisen silauksensa ennen kuin ne kuljetetaan satamaan ja vientiin.

Julkaistu: 22.03.2017 21:37

Pudotuspelitavoite ei täyttynyt, mutta pelaajat kehittyivät päävalmentajaa ilahduttaneella tavalla.

FoKoPon kausi kaksijakoinen

 

Forssan Koripoikien jatko miesten 1. divisioona A:ssa varmistui vasta kauden viimeisen pelin voiton myötä. FoKoPo lähti tavoittelemaan paikkaa neljän parhaan pudotuspeleissä, mikä jäi viiden voiton päähän. Lopullinen sarjasijoitus oli yhdeksäs.

Julkaistu: 22.03.2017 14:39

Suomella ei mene kovin hyvin eikä Forssan seudulla. Entinen budjettivelho Erkki Virtanen kehottaa toimiin: – Tarvitaan spirittiä ja tsemppiä, tekemisen henkeä, uskomista itseensä.

Ekonomistien arvio lyö ministerien uskon

Entinen työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtanen on seurannut murhemielin vanhan kotiseutunsa nykytilaa. Väki ja työpaikat vähenevät, päättäjät riitelevät ja talousalueen veturi pakittaa.

Julkaistu: 22.03.2017 02:02

Yksi varmimmista kevään merkeistä on lumen ja hiekan alta paljastuva puhdas asfaltti. Siinä kohtaa moni havahtuu - mihinkäs kuntoon se fillari syksyllä jäi...

Polkupyörähuolto alkaa ruuhkautua

- Kun valkoinen häviää maasta ja keltainen mollukka kohoaa korkeammalle, ihmiset heräävät. Sellainen ihminen on, että asiat tulevat mieleen vasta, kun ne ovat ajankohtaisia.

Julkaistu: 21.03.2017 14:23
Multiple images

Unto Kiiskinen kertaa ja täydentää uudessa vuoden 1918 tapahtumista kertovassa kirjassaan aikaisempia teoksiaan.

Punaisten kohtalot esiin entistä tarkemmin

Tietokirjailija Unto Kiiskinen määrittelee itsensä valkoisen sotasankarin pojaksi, joka paneutuu syyttömästi surmattujen punaisten kohtaloihin. Teemalle rakentuu myös hänen viides kirjansa Kesän 1918 muistot.