HYÖTYJUTUT

Ajasta jouluvalot, suosi kasvisruokaa ja osta aineettomia lahjoja – Kuluttajaliitto antaa vinkit ympäristöystävälliseen jouluun

Jouluvalot kannattaa ajastaa, jotta ne eivät pala turhaan keskellä yötä tai valoisaan aikaan. Arkistokuva. Kuva: Tapio Tuomela

Vuoden suurin kulutuspiikki lähestyy hyvää vauhtia. Kuluttajaliitto muistuttaa, ettei ympäristöystävällisemmän joulun eteen tarvitse nähdä suurta vaivaa.

Tärkeimmät valinnat ympäristön kannalta liittyvät ruokaan, energiankulutukseen, liikkumiseen ja kuluttamiseen. Näihin kannattaa kiinnittää huomiota joulunakin, Kuluttajaliitto muistuttaa tiedotteessaan.

Kuluttajaliiton vinkit kestävämpään jouluun:

Kun ruuan määrä arvioidaan oikein, vältetään turhaa ruokahävikkiä. Mieti, jääkö jotain tiettyä ruokaa syömättä vuosittain. Selvitä myös ruoka-aineiden oikeat säilytysolosuhteet.

Suosi ympäristöystävällisiä kasvisruokia. Liharuuat ja juustot jättävät jälkeensä ison hiilijalanjäljen. Joulupuuron voi tehdä riisin sijaan kotimaisesta ohrasta, jonka viljely kuluttaa luonnonvaroja huomattavasti vähemmän.

Valitse joulupöytään vain sellaisia kalalajeja, jotka ovat vielä kestävillä kannoilla. Vastuullinen kaloja ovat esimerkiksi silli, silakka ja särki. Jätä uhanalaiset lajit, kuten ankerias,joulupöydän ulkopuolelle. Graavilohen voi myös korvata porkkanasta valmistetulla porkkalalla.

Kasvispainotteinen joulupöytä säästää myös sähköä. Kinkkua kun pitää paistaa uunissa pitkään, kasvisherkut valmistuvat nopeammin. Hyödynnä ruuanlaitossa myös uunin jälkilämpö.

Säästä energiaa

Ajasta ulkona olevat jouluvalot, jotta ne eivät pala turhaan vuorokauden ympäri.

Kun talo on täynnä ihmisiä ja uunia käytetään tiuhaan, kodin lämpötilaa voi säätää pienemmälle. Tämä on parempi vaihtoehto, kuin jatkuva tuulettaminen ikkunat auki.

Vältä turhaa autoilua myös jouluna ja reippaile lyhyemmät siirtymiset kävellen.

Panosta lahjoissa tavaroiden sijaan palveluihin ja aineettomiin lahjoihin. Jos haluat antaa lahjaksi jotain konkreettista, valitse uuden sijaan itse tehty, myyjäisistä ostettu toisen tekemä tai kierrätetty vaihtoehto.

Kierrätä

Joulun aikaan jätettä syntyy normaaliarkea enemmän, eli jätteiden oikea lajittelu on erityisen tärkeää. Lahjapaperit, lahjanarut sekä tiiviiseen rasiaan pakattu kinkunrasva kuuluvat sekajätteeseen; alumiinivuoat ja kynttilöiden metallikuoret metallinkeräykseen. Muoviset pakkausmateriaalit kuten joulukalenterien ja konvehtirasioiden muoviosat voi laittaa myös muovipakkauskeräykseen.

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic