HYÖTYJUTUT Lounais-Häme

Ei dieettejä vaan elämänmuutos

Katariina Hyytiäinen valmistui ravintovalmentajaksi heinäkuun alussa ja alkoi saada heti yhteydenottoja kiinnostuneilta.

-Toimin normaalisti kotihoidossa vanhusten parissa ja teen nyt sivutyönä ravintovalmentajan työtä. Kova kysyntä on ihan yllättänyt, hän kertoo.

Tuore ammattilainen haluaa antaa asiakkailleen eväät elämäntapamuutokseen. Tavoitteena on voida hyvin muuttuvissa tilanteissa ja ajoittaisista herkutteluista huolimatta.

-Jos ravitsemuksen runko on kunnossa, ei lauantain herkuttelulla ole väliä. Silloin voi nauttia hyvällä omallatunnolla, Hyytiäinen korostaa.

Katariina toteaakin, että moni luulee ravintovalmennuksen olevan jonkinlainen dieetti. Sitä se ei kuitenkaan ole, vaan kysymys on elämäntapojen kokonaisvaltaisesta muutoksesta: ravintovalmentaja on asiakkaan ravitsemuksen personal trainer, joka auttaa ja tukee.

 

Jokaiselle asiakkaalle räätälöidään omaan elämään sopivat muutokset.

-Joillekin riittää yksikin kerta ohjausta. Toisilla valmennus voi kestää kolme tai kuusi kuukautta, jopa vuoden.

Aluksi asiakas täyttää ruokapäiväkirjaa noin viikon ajan. Sen perusteella suunnitellaan, millaisia asioita pyritään kehittämään. Tapaamisia on säännöllisin väliajoin ja niiden avulla muutosten toimivuutta seurataan. Nopeita muutoksia ei odoteta eikä toivota.

-Eivät kilotkaan ole tulleet parissa viikossa, joten ei voi olettaa, että ne lähtisivät sormia napsauttamalla. Pikadieetin jälkeen palaa helposti vanhaan tilanteeseen takaisin, jopa pahempana. Elimistölle se on kova rasite.

Hyytiäinen suosittelee järkevää painonpudotusta.

-Ei tarvitse pistää enää rahaa humpuukidieetteihin, kun on terveellinen pohja ravitsemuksessa. Siihen voi aina palata.

Ravintovalmennusta voi käyttää myös esimerkiksi terveydenhuollon ohjeiden siirtämisessä käytäntöön, perheen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin suunnittelussa ja myös alipainoisella ihmisellä terveelliseen painon kohotukseen.

 

Hyytiäinen toteaa olevansa vasta 24-vuotias, mutta saaneensa jo vaikka mitä aikaan. Hän on opiskellut lähihoitajaksi, käynyt armeijan ja hankkinut pätevyyden muun muassa kuorma-autonkuljettajaksi. Nyt hän opiskeli viikonloppuisin ravintovalmentajaksi samalla, kun toimi päätyönään vanhusten kotihoitajana.

Jatkosuunnitelmiakin on.

-Jossain vaiheessa ajattelin opiskella myös personal traineriksi – ja ei sitä tiedä, vaikka Humppilaan tulisi vielä jonkinlainen hyvinvointikeskus 2-tien varteen, hän pohtii.

Hyvinvointikeskukseen hän ideoi ainakin hyvää kuntosalia, liikuntasalia, ehkäpä jopa uintimahdollisuutta. Vilkkaan tien varressa olisi hänen mielestään hyvät mahdollisuudet menestyä.

 

Ravintoammattilainen tunnustaa, että hänen oma heikkoutensa on leivonnaiset.

-Kaupassa päihitän kyllä leivoshyllyn, mutta jos niitä on valmiina silmien edessä, on tosi vaikea vastustaa houkutusta.

Siihen hän käyttää mielikuvaharjoitusta, jota suosittelee asiakkailleenkin. Herkun syömistä kuvitellaan elävästi, makuineen kaikkineen. Tämä saa tuntemaan, ettei herkkua tarvitse syödä oikeasti, koska sen on tavallaan jo syönyt. Toimivuus riippunee siitä, kuinka hyvän mielikuvituksen omaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic