HYÖTYJUTUT Lounais-Häme

Ekokauppa syntyi unelmista Somerolla ja yrittäjyys toi töitä uutteralle kaksikolle

Somerolaisen liiketilan ikkunassa näkyy ruskea retrosohva. Sohva kuuluu marraskuussa avautuneelle ekokauppa Valkeelle ja Vihreelle ja siihen saa tulla istumaan kuka tahansa, vaikka vain arjesta hengähtämään.

-Toivomme, että tästä tulee kaupunkilaisten olohuone, yrittäjä Taija Lettinen sanoo.

Lettinen luotsaa Valkeeta ja Vihreetä yhdessä toisen somerolaisen, Henna Romun, kanssa. Tarjolla liikkeessä on eettisesti tehtyjä tuotteita kotimaisesta designista herkkuihin, kenkiin ja luonnonkosmetiikkaan. Kivijalan lisäksi yrityksellä on verkkokauppa.

-Valitsimme tuotteet myymälään sillä perusteella, että niiden tekijä on saanut niistä palkan ja tehnyt työnsä turvallisissa oloissa. Osalla tuotteista on ekosertifikaatti, ja kaikkien alkuperä on tiedossa, Romu kertoo.

 

Oikeastaan Valkee ja Vihree syntyi unelmista, kohtaamisesta ja halusta parantaa maailmaa.

Romu oli jo hetken pyörittänyt pientä ekokauppaa saman rakennuksen toisessa päässä, Lettinen oli toiminut Me&I -yrittäjänä viisi vuotta ja huomannut yrittäjyyden olevan ainut tapa työllistää itsensä pienellä paikkakunnalla.

Kun naiset tapasivat Someron nostalgiaviikon po-up -myymälässä, he huomasivat jakavansa saman arvomaailman. Syntyi ajatus uudesta, yhteisestä konseptista.

Ihan hetkessä ei nykyisen yrityksen idea kuitenkaan saanut muotoaan.

-Puoli vuotta sitä muokattiin: istuttiin, juotiin kahvia ja mietittiin myymälää, verkkokauppaa, logistiikkaa, yritysmuotoja. Sitten päätettiin tulla tähän liiketilaan yhdessä. Ennen avaamista oli kyllä monta unetonta yötä, kun mietin, että olin hullu, kun lähdin mukaan, mutta en enää halunnut jättää asiaa kesken, olin sitä jo niin pitkään ajatuksissani työstänyt, Lettinen sanoo.

Alku on kuitenkin sujunut hyvin ja kauppa löytänyt asiakkaansa.

 

Sekä Romu että Lettinen ovat seuranneet ekoalaa jo pitkään. Romu innostui luonnonkosmetiikkaan ja lähiruokaan jo vuosia sitten ja perusti Somerolle muun muassa lähiruokapiirin. Ennen nykyistä liikettä hän ehti pitää hetken omaa pientä ekopuotia.

-Olen atoopikko, ja vuosia sitten ihoni paloi läpi kortisoneista. Muutin silloin ruokatottumukseni ja löysin luonnonkosmetiikasta avun. Siitä kaikki alkoi. Ennen tätä olin töissä Anttilassa kymmenen vuotta. Kun Anttila meni konkurssiin, jäin työttömäksi. Se sai miettimään, mitä oikeastaan haluaa elämässään tehdä. Olin aina haaveillut yrittäjyydestä. Annoin itselleni puoli vuotta aikaa hakea töitä. Kun niitä ei löytynyt, päätin, että nyt tai ei koskaan, hän kertoo.

Lettisen kiinnostuksenkohde on puolestaan kotimainen design ja käsityö. Tärkeää hänelle on myös maailman parantaminen.

-Lähdin parantamaan maailmaa jo, kun menin ensimmäiseen kesätyöpaikkaan mansikkamaalle Suonenjoelle. Laitoin palkkani Animalialle, hän nauraa.

 

Maailmaa ruskealla sohvalla parannetaan yhä. Mutta sen lisäksi molemmat yrittäjät uskovat, että uniikeilla kestävän kehityksen tuotteilla on Somerollakin kysyntää.

-Jokainen haluaa nauttia kahvikupposensa ja pestä hiuksensa, mutta sen voi tehdä ilman että kuormittaa maailmaa liikaa, Romu sanoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic