HYÖTYJUTUT Lounais-Häme

Frittimämmi on hämmentävän hyvä pääsiäisherkku

Friteerattua mämmiä. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / arkisto
Friteerattua mämmiä. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / arkisto

Grilliyrittäjä Kimmo Puonti ei ole sieltä perinteisemmästä päästä. Hämeenlinnalaisen Kipin Grillin yrittäjä haluaa yllättää asiakkaansa joka viikko. Mitä voimakkaampi reaktio, sen parempi.

Pääsiäisen kunniaksi Puonti on kehittänyt kuitenkin omallakin mittapuulla jotain todella hämmentävää. Viikon tuotteena on nimittäin frittimämmi.

Mistä ihmeestä moinen idea?

-Pääsiäisestä tuli mieleen ensimmäisenä mämmi, josta pidän siis ihan sellaisenaankin. Mutta eihän grilli voi myydä mämmiä mämminä, joten keksin kokeilla mämmin friteerausta. Tuotteesta tuli niin hyvä, että otin sen viikoksi myyntiin, Vuonti kertoo.

Frittimämmi valmistetaan pyörittelemällä pakastettu mämmipala frittikastikkeessa ja upottamalla rasvakeittimeen. Lopputuloksena on iso friteerattu pallo, joka tarjoillaan kerman tai vaniljakastikkeen kera.

Pakkohan sitä on maistaa.

Leivosmainen koostumus

Ensipuraisulla frittimämmi lohkeaa rapsakasti. Sisällä on valuvaa lämmintä mämmiä. Rapean kuoren ja pehmeän makean sisuksen yhdistelmästä tulee ensimmäisenä mieleen luumuinen joulutorttu. Annos on muutenkin hieman leivosmainen, vaikka se onkin syytä nauttia lusikalla syvältä lautaselta.

Mämmi maistuu itseltään, mutta on lämpimänä tavallista juoksevampaa, eikä jää kiinni kitalakeen. Vaniljakastike ja rasvaisen rapsakka kuori taittavat happamanmakeaa mallasmaisuutta.

Tämähän on hämmentävän hyvää! Parasta mämmiä, mitä olen koskaan maistanut. Kyllä tätä ilokseen syö.

Ehdotan grillinpitäjälle, että annos voisi maistua makean kastikkeen sijaan myös sriracha-kastikkeen kera, jolloin mämmistä tulisi itämaisen sweet & sour -henkinen.

-Tuo on muuten totta. Täytyykin kokeilla. Tosin sitten se menisi ihan toiseen suuntaan, minä kun olen tällainen perinteinen, Puonti naurahtaa.

”Suomalaiset tykkäävät erikoisuuksista”

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Kimmo Puonti herättää huomiota omaperäisillä tuotteillaan.

Yrittäjä on tempaissut tarjoamalla esimerkiksi laskiaisen aikaan kermavaahdolla ja mansikkahillolla tuunattuja hotdogeja. Valtakunnalliseen julkisuuteen hän päätyi taannoin Telamiina-hampurilaisellaan.

-Olen huomannut, että suomalaiset tykkäävät maistaa kaikkea erikoista. En minä ihan kaikkia ruokakokeilujani kuitenkaan myyntiin laita. Testaan kaiken ensin itse, Puonti kertoo.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic