HYÖTYJUTUT

Ginimarinoitu lohi perunasalaatissa tekee vapun piknikpöydästäsi piirun verran paremman

Poimi tästä maistuvat ideat seisovaan pöytään vapuksi tai muihin kevään juhliin. Lohipastramileipä on juhlien takuuvarma hitti, ja ginimarinoitu lohi nostaa perunasalaatin uudelle tasolle. Ohjeissa on myös muita kylmiä juhlaruokia: ankanrintaa, kylmää kurpitsakeittoa sekä hauskoja juusto-munapalleroita rapu- ja rypäletäytteillä.
Jos haluat olla oikein juhlava, tarjoile perunasalaatti yksittäisannoksina siten, että muotoilet siitä rinkulan, jonka keskelle jätät kolon salaatinkastikkeelle. Pirskota päälle persiljaöljyä. Kuva: Harri Kuittinen
Jos haluat olla oikein juhlava, tarjoile perunasalaatti yksittäisannoksina siten, että muotoilet siitä rinkulan, jonka keskelle jätät kolon salaatinkastikkeelle. Pirskota päälle persiljaöljyä. Kuva: Harri Kuittinen

Ruokaisa perunasalaatti kuuluu olennaisesti vappuun. Entä jos tällä kertaa tekisit siitä erityisen maukkaan ja juhlavan lisäämällä siihen ginimarinoitua lohta ja pikkelöityä retiisiä? Hienostunut makuyhdistelmä nostaa perunasalaatin aivan toiselle tasolle kuin mihin olet tottunut.

Tämäkään salaatti ei vie juhlapäivänä paljon aikaa, kunhan muistat laittaa lohen ja retiisit marinoitumaan edellisenä päivänä. Voit keittää myös perunat hyvissä ajoin etukäteen.

Salaatin valmistuksessa hyödynnetään omenaista pikkelilientä, joka kannattaa tehdä ensimmäisenä valmiiksi. Se maustaa retiisin ja fenkolin ja antaa mukavasti hapanimelää makua myös salaatinkastikkeeseen.

Katajainen lohi-perunasalaatti

6-8 hengelle

Omenainen pikkeliliemi

1 dl omenaviinietikkaa

2 dl sokeria

3 dl vettä

6 laakerinlehteä

1 rkl mustapippureita

Keitä omenaviinietikkaa, sokeria ja vettä kattilassa hetki, kunnes sokeri liukenee nesteeseen.

Lisää laakerinlehti ja mustapippurit nesteeseen siksi aikaa, kun se on kunnolla jäähtynyt.

Siivilöineste pulloihin ja laita jääkaappiin odottamaan käyttöä. Liemi säilyy viileässä useita viikkoja.

Ginimarinoitu lohi

3-4 pientä havunoksaa tai rosmariinia

200 g merilohta

1 rkl katajanmarjaa

1-2 tl sormisuolaa

1 tl sokeria

1 rkl giniä

Keitä vesi kattilassa kiehuvaksi. Ryöppää pienet kuusen tai katajan oksat kastamalla ne noin 10 sekunniksi kiehuvaan veteen.

Nypi lohesta mahdolliset ruodot ja poista nahka. Leikkaa lohipala kahdeksi samankokoiseksi palaksi. Hiero morttelissa suola, sokeri ja katajanmarjat keskenään.

Levitä leikkuulaudalle tuorekelmu ja aseta lohipalat sen päälle. Sivele gini paloihin. Ripottele mausteseos tasaiseksi kerrokseksi kalojen päälle. Laita havut toisen kalapalan päälle ja laita toinen pala kanneksi niin, että kaikki mausteet jäävät havujen tavoin sisäpuolelle. Rullaa kelmu tiiviisti paketin päälle ja pyörittele ylijääneet päät solmulle. Laita jääkaappiin noin vuorokaudeksi maustumaan.

Pikkelöidyt retiisit

10 retiisiä

1 dl omenaista pikkelilientä

Huuhtele retiisit ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Laita pieneen kanneliseen astiaan ja kaada etikkaliemi päälle. Anna tekeytyä jääkaapissa ainakin noin tunnin ajan.

Perunasalaatti

1 kg kiinteää perunaa

1 kurkku

½ dl kapriksia

2 dl pieniä rucolanlehtiä

½ sitruunan mehu

½ rkl oliiviöljyä

½ tl suolaa

½ tl pippuria

Keitä perunat suolavedessä kypsiksi ja anna jäähtyä. Leikkaa kuutioiksi.

Poista kurkusta vetinen sisus ja paloittele loput pieniksi kuutioiksi. Kääntele perunalohkojen joukkoon, lisää myös kaprikset ja rucolanlehdet.

Sekoita sitruuna, oliiviöljy, suola ja pippuri keskenään ja lisää salaatin joukkoon. Laita jääkaappiin noin puoleksi tunniksi maustumaan.

Salaatinkastike

1 dl ranskankermaa

1 dl kermaviiliä

2 tl omenaista pikkelilientä

1 tl suolaa

Sekoita kaikki aineet keskenään.

Persiljaöljy

1 dl persiljaa

½ tl suolaa

½ dl oliiviöljyä

Silppua persilja pieniksi ja sekoita sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa suolan ja öljyn kanssa yrttiöljyksi.

Rapsuta lohen pinnasta suurin osa mausteista. Leikkaa lohi ohuiksi siivuiksi. Asettele retiisisiivut ja lohipalat perunasalaatin päälle. Tarjoile salaatinkastikkeen ja persiljaöljyn kera.

Lohipastramileipä

Pyydä kalatiskin myyjää leikkaamaan filee mahdollisimman paksusta osasta kalaa, jolloin saat leivän päälle näyttävän muhkean lohipalan. 20 sentin palasta saat noin 40 pientä suupalaa.

noin 20 cm pala merilohen fileetä

2 tl sormisuolaa

1 rkl mustapippuria

1 tl sokeria

voita paistamiseen

1 vuokaruisleipä

1 cm pala piparjuurta

1½ rkl majoneesia

Nypi kalasta pinseteillä mahdolliset ruodot. Leikkaa fileen reunat pois siten, että keskelle jää noin 6 cm leveä ja 20 cm pitkä kalatanko. Käytä ylijääneet palat esimerkiksi lohi-perunasalaattiin.

Poista nahka ja leikkaa kalatanko pituussuunnassa kahtia kahdeksi kolme senttiä leveäksi tangoksi.

Levitä tuorekelmu leikuulaudalle ja nosta lohitanko keskelle lautaa. Ripottele pintaan joka puolelle sormisuolaa, mustapippuria ja sokeria. Kääri kalatanko kelmuun tiiviisti ja laita vuorokaudeksi jääkappiin tekeytymään. Tee samoin toiselle tangolle.

Ota lohipastrami jääkaapista, irrota kelmu ja paista kuumalla pannulla runsaassa voissa noin 15 sekuntia joka puolelta. Valuta talouspaperin päällä.

Kuori ja raasta piparjuuri ja laita kulhoon, jätä pieni osa koristeeksi. Lisää majoneesi ja sekoita.

Kun kala on jäähtynyt, leikkaa tanko noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Leikkaa ruisleivästä noin 3 x 3 cm neliöitä.

Voitele leipäpalat piparjuurimajoneesilla ja laita kunkin päälle yksi kalapala. Koristele piparjuuriraasteella.

Kurkku-fenkolisalaatti

1 fenkoli

1 dl omenaista pikkelilientä

1 kurkku

granaattiomenan siemeniä

roseepippuria

Leikkaa fenkolista kova kanta pois. Siivuta loppuosa kasvista ohuiksi suikaleiksi. Huuhtele suikaleet siivilässä kylmän veden alla.

Siirrä fenkoli kannelliseen astiaan ja kaada päälle omenaista pikkelilientä. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia tai yön yli.

Valuta fenkolit siivilässä. Huuhdo kurkku ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.

Sekoita fenkoli- ja kurkkusiivut kulhossa, ripottele joukkoon granaattiomenan siemeniä ja roseepippurirouhetta.

Ankanrinta

1 ankan rintafilee

suolaa

½ dl persiljaöljyä

1 dl basilikaa

1 dl pinjansiemeniä

1 dl parmesaania

Nosta sulanut ankanrinta huoneenlämpöön ja taputtele kuivaksi. Vedä nahan pintaan muutama ristiviilto. Hiero kummallekin puolelle suolaa.

Laita file kylmälle ja kuivalle pannulle nahkapuoli alaspäin. Paista keskilämmöllä noin 6-8 minuuttia. Poista pannulle kertyvää rasvaa lusikalla, jottei se käryä. Käännä file ja paista vielä pari minuuttia.

Siirrä ankka 180-asteiseen uuniin noin 7-10 minuutiksi tai kunnes sen sisälämpötila on 55 astetta.

Anna jäähtyä huoneenlämmössä.

Sekoita basilikanlehdet, pinjansiemenet ja parmesaaniraaste persiljaöljyyn tehosekoittimessa ja sivele kuorrute ankan pintaan.

Juustopallerot

Juustopallerot parilla erilaisella täytteellä on kivannäköinen sormisyötävä. Ne kestävät hyvin jääkaappisäilytystä, joten voit tehdä pallot vaikka edellisenä iltana.

Viinirypäleet pallerossa ovat mehukas yllätys. Varioi idea myös suolaisiin palleroihin käyttämällä sisällä esimerkiksi oliivia.

Ohjeesta saat kaikkiaan noin 30 palleroa.

Perusmassa

3 kananmunaa

200 g juustoraastetta

2 rkl majoneesia

1 rkl ruohosipulia

suolaa ja pippuria

Keitä munat koviksi. Raasta valkuainen ja keltuainen eri kulhoihin. Keltuaisraaste hyödynnetään rapupallojen kuorrutteena, joten siirrä se sivuun myöhempää käyttöä varten.

Lisää valkuaisraasteeseen juustoraaste, majoneesi ja mausteet. Sekoita hyvin.

Jaa perusmassa kahteen osaan.

Raputäyte

1 dl ravunpyrstöjä

½ rkl kapriksia

1-2 rkl tuorejuustoa

Leikkaa ravunpyrstöt ja kaprikset pieniksi ja sekoita perusmassan joukkoon. Lisää tuorejuustoa ja sekoita, kunnes seosta on helppo muotoilla.

Käytä kertakäyttökäsineitä ja muotoile massasta käsin pieniä palleroita. Pyörittele pallot munankeltuaisraasteessa ja laita jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Viinirypäletäyte

½ dl tuorejuustoa

noin 10 viinirypälettä

½ dl pistaasipähkinöitä

½ tl sokeria

Lisää tuorejuustoa perusmassaan, kunnes seosta on helppo muotoilla.

Pese rypäleet. Hienonna pistaasipähkinät rouheeksi ja lisää rouheen joukkoon sokeria.

Ota viinirypäle, pieni lusikallinen massaa ja pyörittele se rypäleen ympärille palloiksi. Pyörittele pallot pähkinä-sokeri-rouheessa ja laita jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Kylmä kurpitsakeitto

Kurpitsakeitto on kylmänäkin samettisen pehmeää ja kermaista. Tarjoile lusikoitava herkku rennosti laseista tai vaikkapa teekupeista.

Ohje on 4–6 henkilölle.

800 g myskikurpitsaa

4-6 valkosipulin kynttä

2 tl kurkumaa

½ tl jeeraa

1 rkl ruokaöljyä

2 ½ dl kookosmaitoa

1 dl kermaa

1 rkl hunajaa

hyppysellinen sahramia

1-2 tl suolaa

timjamia koristeluun

Leikkaa kurpitsa lohkoiksi ja laita 225-asteiseen uuniin noin 20 minuutiksi tai kun ne ovat pehmenneet. Poista kurpitsoista kuoret.

Kuullota valkosipulia, kurkumaa ja jeeraa pannulla öljytilkassa. Lisää kurpitsat ja pyörittele niitä vielä hetki pannulla, jotta maut imeytyvät hyvin.

Siirrä kurpitsamausteseos tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon vähitellen kookosmaito ja lopuksi kerma. Paseeraa seos siivilän läpi ja mausta hunajalla, sahramilla ja suolalla. Sekoita hyvin ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa loraus kermaa, jotta lopputulos on sopivan samettinen.

Pullota keitto ja siirrä jääkaappiin odottamaan tarjoilua. Kaada noin desilitra kutakin ruokailijaa kohden laseihin tai pieniin keittokulhoihin ja koristele timjaminoksilla.

Uusimmat

Fingerpori

comic