HYÖTYJUTUT Lounais-Häme

Herkku-heinäkuu: Kananmuna on keittiön todellinen helmi, jonka voi maustaa jokaiseen makuun – kokeile välillä täysin vegaanista kikhernemunakasta

Kananmuna on keittiön monipuolisimpia raaka-aineita. Se sopii jälkiruokiin, leivontaan ja ruoanlaittoon. Siitä onnistuvat niin lämpimät kuin kuumat arkiruoat ja juhlaherkut.

Kananmunia voi säilyttää huoneenlämmössä, mutta paras säilytyslämpötila on 12–14 astetta. Tärkeintä on, että lämpötila pysyy suhteellisen tasaisena.

Munat kannattaa säilyttää pakkauksessaan, sillä se estää vieraiden makujen siirtymistä muniin.

Esimerkiksi purjo, sipulit ja voimakkaasti maustetut makkarat maustavat helposti munan myös kuoren läpi, mikäli tuotteita säilytetään vierekkäin.

Tätä ominaisuutta voi myös hyödyntää. Tryffelin ystävä kätkee kananmunien keskelle pienen sienen, jolloin maku tarttuu muutamassa päivässä myös muniin arvokasta raaka-ainetta säästäen.

Munakas

3 kananmunaa

2 rkl maitoa

1 rkl voita tai ruokaöljyä

suolaa, pippuria

Riko munat kulhoon. Lisää maito, suola ja valkopippuri, sekoita nopeasti haarukalla, niin että munien rakenne rikkoutuu.

Kuumenna paistinpannu ja lisää rasva. Kaada munamassa kuumalle pannulle ja sekoita puuhaarukalla massaa laidoilta keskelle.

Kun pohja on hyytynyt, mutta pinta vielä nestemäinen, on munakas valmis.

Munakas on parhaimmillaan tuoreena. Sanotaankin, että ruokailija odottaa munakasta, mutta munakas ei odota ruokailijaa.

Oliivimunakasrulla

150 g ricottajuustoa

100 g mustia oliiveja

mustapippuria, suolaa

Valmista munamassa kuin edellä, mutta lisää massaan yksi muna ja paista kaksi munaohukaista molemmin puolin kypsäksi.

Hienonna oliivit ja sekoita juuston joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä täyte jäähtyneiden munalettujen päälle ja kääri ne tiiviiksi rullaksi tuorekelmuun.

Laita vähintään tunniksi jääkaappiin ja leikkaa haluamasi paksuisiksi viipaleiksi.

Munakasta italialaisittain – kypsennä munakas loppuun uunissa

Frittata on munakkaan italialainen versio. Täytteeksi käy melkein mikä vain, joten munakkaaseen saa helposti käytetyiksi jääkaapin jämät. Kokeile keitettyä perunaa, sieniä, makkaraa ja erilaisia juustoja.

Kokkaamisen tarvitaan uuninkestävä pannu. Valmistus aloitetaan liedellä, ja kun munat alkavat hyytyä, koko komeus laitetaan uuniin.

Broccolini-frittata

neljälle

200 g broccolinia eli varsiparsakaalia

1 punasipuli

2 valkosipulinkynttä

oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

8 kananmunaa

1 ½ dl parmesaaniraastetta

päälle tuoretta basilikaa

Huuhtele ja leikkaa broccolinit puoliksi pitkittäin. Hienonna punasipuli ja valkosipuli. Kuumenna uuninkestävällä pannulla oliiviöljyä, lisää broccolinit ja sipulit. Kuullota muutama minuutti niin, että broccolini pehmenee, mutta on napakkaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki. Lisää parmesaaniraaste. Kaada seos pannulle ja paista keskilämmöllä niin kauan, että munakas alkaa hyytyä pohjasta. Siirrä pannu 200-asteiseen uuniin ja paista 10–15 minuuttia, kunnes munakas on hyytynyt kokonaan.

Koristele tuoreella basilikalla. Tarjoile raikkaan salaatin kanssa.

Shaksuka ottaa makunsa tomaattikastikkeestsa

Shaksukan juju on mausteisessa tomaattikastikkeessa, jonka sekaan voi pilkkoa mieleisensä täytteet.

Frittatan tavoin myös shaksuka laitetaan lopuksi uuniin. Jos kotoa ei löydy sopivaa pannua, valmista tomaattikastike tavallisella pannulla ja siirrä sitten uunivuokaan.

Shaksuka

neljälle

1 punasipuli

3 valkosipulinkynttä

1 punainen paprika

1 rkl öljyä

70 g chorizo-leikkelettä

1 tl juustokuminaa

1 tl savupaprikaa

½ tl cayennepippuria

1 tl sokeria

¾ tl suolaa

1 tlk säilyketomaatteja

1 ½ dl vettä

4 kananmunaa

suolaa

mustapippuria

1 dl fetaa murennettuna

3 rkl tuoretta lehtipersiljaa

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Leikkaa paprika suikaleiksi. Kuumenna uuninkestävässä pannussa öljyä. Kuullota sipulia ja paprikaa keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää valkosipuli ja paista vielä pari minuuttia.

Leikkaa chorizo-siivut pienemmäksi ja lisää pannulle juustokuminan, savupaprikan, cayennepippurin, sokerin ja suolan kanssa. Sekoittele minuutti.

Lisää tomaatit ja vesi pannulle. Riko tomaatteja pienemmäksi puulastan avulla. Anna hautua miedolla lämmöllä 30 minuuttia. Tarkista maku, ja mausta lisää tarvittaessa.

Tee seoksen pinnalle neljä pientä kuoppaa ja riko kananmunat niihin. Mausta munat ripauksella suolaa ja pippuria. Ripottele paistoksen pinnalle murennettu feta.

Paista 200 asteessa grillivastuksen alla muutama minuutti, kunnes kananmunan valkuaiset hyytyvät. Ripottele päälle hienonnettua lehtipersiljaa.

Vegaanimunakas syntyy kikherneistä

Vegaanille sopiva munakas syntyy proteiinipitoisista kikhernejauhoista. Kikhernejauhoja voi käyttää kananmunan tavoin sidosteena vegeleivonnaisissa ja kasvispihveissä.

Vegaani-omelette

yhdelle

Täyte:

200 g herkkusieniä

½ purjo

ruokaöljyä

2 ½ dl babypinaattia

suolaa

mustapippuria

Vegaanimunakas:

1 ½ dl kikhernejauhoja

½ tl kurkumaa

½ tl juustokuminaa

¼ tl suolaa

mustapippuria

1 1/4 dl vettä

2 tl oliiviöljyä

Valmista ensin täyte. Puhdista ja viipaloi herkkusienet. Huuhtele halkaistu purjo ja hienonna. Paista sieniä ja purjoa öljyssä pannulla keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää huuhdellut pinaatinlehdet ja paista pari minuuttia, kunnes pinaatti on pehmennyt. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Sekoita kikhernejauhoihin kurkuma, juustokumina, suola ja mustapippuri. Lisää vesi vähitellen ja lopuksi öljy. Sekoita tasaiseksi.

Anna turvota viitisen minuuttia. Kuumenna öljy pannulla, kaada taikina pannulle.

Paista miedolla lämmöllä, kunnes alapinta on hyytynyt ja saanut väriä. Käännä munakas ja paista vielä hetki.

Täytä valmis munakas sieni-pinaattiseoksella.

Munakasmuffinssit

12 kpl

3 kevätsipulin vartta

1 vihreä paprika

150 g savukinkkua

8 munaa

1 ½ dl ruokakermaa

2 ½ dl juustoraastetta

1/2 tl suolaa

mustapippuria

Hienonna sipuli, kuutioi paprika ja kinkku. Vatkaa munien rakenne rikki, sekoita joukkoon ruokakerma, juustoraaste, suola ja pippuri sekä kevätsipuli, kinkku ja paprika.

Voitele 12 muffinssivuokaa ja kaada seos vuokiin. Paista 200-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia, kunnes munamassa on hyytynyt.

Uppomunaleipä

4 paahtoleipää

8 pekonisiivua

8 kananmunaa

1 litra vettä

2 rkl viinietikkaa

suolaa, pippuria

1 dl hollandaise-kastiketta

ruohosipulia hienonnettuna

mustapippuria

suolaa

Paahda pekonit paistinpannulla ja laita ne talouspaperin päälle valumaan. Paahda leivät kevyesti. Kuumenna vesi poreilevaksi ja lisää veteen etikka. Riko muna soppakauhaan ja liu’uta varovasti veteen. Keitä 3–4 minuuttia kunnes valkuainen on hyytynyt. Nosta munat reikäkauhalla pois kattilasta.

Muna pysyy helpommin kasassa, kun kauhalla pyöräyttää veteen ensin kierteen, johon rikotun munan tiputtaa.

Nosta jokaisen paahtoleivän päälle kaksi siivua pekonia, kaksi uppomunaa ja hollandaise-kastiketta, jonka ohjeen löydät seuraavaksi. Mausta mustapippurilla, suolalla ja hienonnetulla ruohosipulilla.

Hollandaise-kastike

4 keltuaista

2 rkl vettä

3 rkl sitruunamehua

200 g voisulaa

suolaa

valkopippuria

Sekoita keltuaiset, vesi ja sitruunamehu lämmönkestävään astiaan ja laita astia kuumaan vesihauteeseen. Sekoita koko ajan kunnes seos saostuu.

Lisää sulatettu voi ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla.

Huomenna matkaamme Savonlinnaan

Herkku-heinäkuu-sarja kokoaa yhteen kesän maukkaimmat reseptit, kokkausniksit ja Suomen parhaat ruokakaupungit joka päivä, koko heinäkuun ajan. Kattaus tarjoillaan nautittavaksi aina myöhäisen kesäaamiaisen aikoihin.

Huomenna kerromme, mistä löydät Savonlinnan herkullisimmat muikut, lörtsyt ja supikkaat.

 

Uusimmat