HYÖTYJUTUT Lounais-Häme

Herkku-heinäkuu: Kesän paras brunssipöytä

Entä jos hurmaisit mökkivieraat itse tehdyillä tarjottavilla? Mökille voi aivan mainiosti tehdä samankaltaisen kattauksen kuin vaikkapa vappuna. Jos uuni löytyy mökiltä, myös valmistelut voi tehdä siellä. Mikäs siinä ulkona istuskellessa hyttysten ruokana, kun appeena on aimo kattaus herkkuja?

Tässä kattauksessa kananmunat ovat päätyneet kasvisten kanssa samalle voitaikinapohjalle. Perunakuoret voi täyttää mausteisella chorizolla tai lempeämmällä sienitäytteellä.

Kata pöytään pino paahdettuja leipiä ja näkkäreitä; paahdetut miniluumutomaatit mozzarellan kera ja raikas lohikakku maistuvat niiden päällysteinä varmasti. Vieraat kiittävät.

Kun brunssin päättää uunituoreisiin vadelmaskonsseihin kukkavoin sulaessa pinnalle, voi huokaista onnesta ja astua kohti mökkisaunaa.

Brunssipiiras

Kahdeksalle

500 g pakastevoitaikinaa

200 g tuoretta, vihreää parsaa

1 iso porkkana

2 pientä punajuurta

1 rkl oliiviöljyä

suolaa ja mustapippuria

8 kananmunaa

2–4 retiisiä

60 g rucolaa

kourallinen basilikanlehtiä

½ sitruunan mehu

½ dl parmesaanilastuja

Sulata voitaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli sulanut voitaikina ohueksi uunipellilliseksi leivinpaperin päälle. Paina taikinan läpi pyöreällä muotilla 8 kananmunan kohtaa. Esipaista pohjaa 200 asteessa 15 minuuttia.

Nostele ympyrät irti esipaistetusta pohjasta. Huuhtele ja katkaise parsoista puiset tyvet. Jos parsat ovat paksuja, leikkaa ne halki pituussuunnassa, katkaise ohuet kahteen palaan. Pese porkkana ja punajuuret ja leikkaa niistä ohuita lantteja. Kierittele kasvikset ½ ruokalusikallisessa oliiviöljyä, mausta suolalla ja pippurilla.

Riko aukkoihin kananmunat ja ripottele kasvikset niiden ympärille. Paista vielä noin 12 minuuttia.

Höylää retiisistä ohuita siivuja. Pyöräytä ne, rucola ja basilikanlehdet oliiviöljyn ja sitruunamehun seoksessa. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä salaatti piiraan päälle yhdessä parmesaanilastujen kanssa.

Chorizolla ja sienillä täytetyt perunankuoret

Kahdeksalle

8 rosamunda-perunaa

140 g chorizo-raakamakkaraa

2 rkl öljyä

200 g tuoreita herkkusieniä

1 punasipuli

2 valkosipulinkynttä

1 rkl tuoretta timjamia

1 prk ranskankermaa

200 g juustoraastetta

suolaa ja pippuria

pinnalle hienonnettua lehtipersiljaa

Voitele pestyt perunat öljyllä ja paista kypsiksi 200 asteessa, noin 40 minuuttia perunan koosta riippuen. Tämän voit tehdä jo etukäteen. Purista chorizomakkara kuorestaan ja paista pannulla kypsiksi murusiksi. Pilko herkkusienet ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Paista sienet ja puolet sipulista sekä valkosipuli ruokalusikallisessa öljyä. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla.

Jaa ranskankerma ja juustoraaste kahteen kulhoon. Sekoita toiseen chorizo, toiseen herkkusieniseos. Halkaise perunat pituussuunnassa ja poista jokaisesta lusikalla sisustaa niin, että perunaa jää vielä reilusti kuoren viereen. Käytä sisus vaikka perunasurvokseen. Ripottele perunanpuolikkaille hiukan suolaa ja jaa sitten täyte kuoppiin. Kuorruta ennen tarjoilua 200 asteessa noin 12 minuuttia.

Paahdetut miniluumutomaatit mozzarellan kera

Neljälle

200 g miniluumutomaatteja

1 rkl oliiviöljyä

1 valkosipulinkynsi murskattuna

1 pallo mozzarellaa

kourallinen tuoretta basilikaa

1 rkl balsamicoviinietikkaa

1 rkl oliiviöljyä

suolaa ja pippuria

Halkaise tomaatit pituussuunnassa. Sekoita valkosipulimurska öljyn kanssa ja kierittele tomaatit siinä. Paahda tomaatteja 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia.

Suolaa ja pippuroi tomaatit ja levitä ne tarjoilulautaselle. Revi mukaan mozzarella ja basilikanlehdet. Pirskota pinnalle vielä balsamicoa ja hyvälaatuista oliiviöljyä. Tarjoa paahdetun maalaisleivän kera.

Raikas lohi-kurkkukakku

Kuudelle

150 g kylmäsavulohta

150 g graavilohta

20 cm pala kurkkua

½ dl hienonnettua tilliä

mustapippuria myllystä

koristeluun yrttejä ja versoja

tarjoiluun erilaisia leipiä ja sitruunanlohkoja

Hienonna molemmat lohet pieniksi kuutioiksi. Halkaise kurkku, koverra ja heitä pois pehmeä sisus, ja kuutioi muu kurkku. Sekoita ainekset tillin kanssa ja lisää hiukan mustapippuria.

Vuoraa sopivan kokoinen vati tuorekelmulla. Painele lohimassa vatiin tasaiseksi kakuksi. Peitä kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa pienen painon alla tunnin verran. Kumoa lohikakku kelmun avulla tarjoilualustalle ja koristele yrtein ja versoin. Tarjoile vaalean tai tumman leivän kanssa.

Vadelmaskonssit ja kukkavoi

12 kpl

1 dl syötäviä kukkia

100 g huoneenlämpöistä voita

5 dl vehnäjauhoja

¾ dl sokeria

2 tl leivinjauhetta

¾ tl suolaa

100 g kylmää voita

2 dl piimää

2 rkl sitruunamehua

1 kananmuna

2 dl tuoreita vadelmia

pinnalle hienoa sokeria

Hienonna kukat ja sekoita ne huoneenlämpöiseen voihin. Voit käyttää mitä tahansa syötäväksi kasvatettuja kukkia, esimerkiksi orvokkia, krassia, verbenaa ja omenankukkaa, tai poimia luonnosta myrkyttömiä kukkia kuten voikukkaa, horsmankukkaa ja syreeniä. Muotoile voista leivinpaperin avulla tanko ja laita se jääkaappiin jähmettymään.

Sekoita keskenään jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola. Nypi sekaan kuutioitu kylmä voi. Sekoita piimään sitruunamehu ja kananmuna. Kaada neste jauhojen joukkoon ja sekoita löysähköksi taikinaksi. Kääntele joukkoon vadelmat.

Nostele ruokalusikalla uuninpellille 12 kakkaraa. Voit halutessasi hiukan muotoilla niitä jauhotetuin käsin. Ripottele skonssien pinnalle hieman sokeria. Paista 220 asteessa noin 12 minuuttia. Tarjoile skonssit tuoreina ja hiukan lämpiminä kukkavoin kera, jotta voi sulaa skonssin pinnalle.

Paahtopaistirullat voidaan tehdä yhdessä vieraiden kanssa

Kesäbrunssilla maistuvat myös piparjuurikreemillä täytetyt paahtopaistirullat, puolukalla ja chilillä maustettu sillisalaatti, gluteenittomat parmesaanikakkuset, kaurainen panzanellasalaatti ja marinoidut sienet.

Ohjeet ovat kuudelle hengelle.

Paahtopaistirullat

1 kg naudan paahtopaistia

2 tl mustapippuria

1 ½ tl suolaa

½ dl ranskankermaa

200 g tuorejuustoa

2 cm pala piparjuurta

ruohosipulia

Paista lihasta pannulla pinnat kiinni ja hiero sen pintaan suola ja pippuri.

Lämmitä uuni 125-asteiseksi. Laita lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan ja anna paistua, kunnes mittari näyttää 60 astetta.

Siirrä paistunut liha foliokääreeseen ja anna jäähtyä.

Sekoita kulhossa ranskankerma ja tuorejuusto. Raasta joukkoon piparjuuri.

Leikkaa paisti lihasyiden vastaisesti ohuiksi siivuiksi. Täytä siivut lusikallisella piparjuurikastiketta ja kietaise rullalle. Käytä ruohosipulinvarsia rullien sitomiseen.

Juustokuppikakut

2 ½ dl kuohukermaa

2 rkl maizenaa

1 rkl maitoa

2 munaa

90 g pala parmesaania

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria

Lämmitä kerma kattilassa. Sekoita maizena maitotilkkaan ja lisää kerman joukkoon. Sekoita hyvin.

Riko munat joukkoon, raasta parmesaani ja lisää raaste seokseen.

Täytä muffinsivuoat seoksella ja nosta 150-asteisen uunin keskiosaan noin 20 minuutiksi.

Sillisalaattia endiivillä

2 kananmunaa

150 g matjessilliä

1 punasipuli

puntti ruohosipulia

½ tl mustapippuria

1 dl kuohukermaa

3 endiiviä

1 chili

½ dl puolukoita

Keitä munat koviksi. Hienonna ne, silli ja sipulit ja yhdistä kulhossa. Rouhi joukkoon pippuri.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon.

Leikkaa endiiveistä kanta pois ja aseta kokonaiset endiivinlehdet tarjoiluvadille. Lusikoi niiden sisälle sillisalaattia. Koristele hienonnetulla chilillä ja puolukoilla.

Kaurapanzanella

3 dl kauraryynejä

8 dl vettä

1 tl suolaa

½ tl mustapippurirouhetta

250 g kirsikkatomaatteja

1 dl kalamataoliiveja

1 punasipuli

½ dl basilikanlehtiä

2 rkl valkoviinietikkaa

½ tl dijonsinappia

½ dl oliiviöljyä

Keitä kauraryynejä suolavedessä ilman kantta, kunnes vesi on haihtunut. Lisää mustapippuri. Halkaise tomaatit ja oliivit ja hienonna punasipuli sekä basilika. Lisää ne kauraan.

Valmista salaattikastike sekoittamalla etikka, sinappi ja öljy.

Marinoidut sienet

300 g tuoreita herkkusieniä

2 dl oliiviöljyä

1 dl balsamicoa

2 tl merisuolaa

2 tl hunajaa

3 kanelitankoa

½ dl persiljaa

Paloittele sienet ja laita muiden ainesten kanssa kannelliseen astiaan. Sienet säilyvät jääkaapissa pari päivää.

Täytetyt Paahtopaistirullat on kääräisty kiinni ruohosipulinvarsilla. Kaurapanzanellasalaatti tarjoillaan kastikkeen kera, sillisalaatti endiivien päältä ja juustokakkuset kupeissaan.

Raikas bulgur-melonisalaatti maistuu illanistujaisissa

Bulgur on murskattua vehnää ja suosittu raaka-aine esimerkiksi Lähi-idän keittiöissä. Tämä ohje onkin muunnos libanonilaisesta taboullehista. Siinä käytetään perinteisesti tuoretta tomaattia, jonka mehu kypsentää bulgurin. Bulgur tarttuu kuitenkin yhtä hauskasti myös meloniin ja imee siitä nestettä ja makua itseensä. Näin salaatti pysyy pitkään raikkaana.

Bulgur-melonisalaatti

1 dl bulguria

1 ½ dl kasvislientä

jäävuorisalaattia

pieni vesimelonipala

2 rkl oliiviöljyä

punasipulia

pieni puntti persiljaa

viinisuolaheinää

Kiehauta vesi vedenkeittimessä ja mausta kasvisliemikuutiolla tai -fondilla.

Laita bulgur astiaan ja valuta päälle sen verran lientä, että bulgur peittyy. Anna imeytyä noin 15 minuuttia. Valuta tarvittaessa liika neste pois.

Pese sillä aikaa salaatinlehdet. Pilko meloni reilun kokoisiksi paloiksi ja punasipuli puolikaaren muotoisiksi suikaleiksi. Silppua persilja.

Sekoita bulgur, meloni, sipuli, oliiviöljy ja persilja kevyesti keskenään.

Asettele jäävuorisalaatin ja viinisuolaheinän lehdet laakealle vadille. Nostele bulgur-meloniseos kauniisti sen päälle.

Valkosipuli-jogurttikastike

1 rkl karkeaa suolaa

2 valkosipulin kynttä

1 ½ dl luonnonjogurttia

3 tl minttua

½ sitruunan kuori

1 tl sitruunan mehua

oliiviöljyä

Hiero valkosipulihakkelus suolan kanssa tahnaksi ja sekoita jogurttiin yrttien ja sitruunan kuoren kera.

Lisää sitruunan mehu ja sekoita. Koristele oliiviöljyllä juuri ennen tarjoilua.

Bulgur tarttuu meloniin ja pitää salaatin raikkaana pitkään.

Huomenna herkutellaan hodareilla

Herkku-heinäkuu-sarja kokoaa yhteen kesän maukkaimmat reseptit, kokkausniksit ja Suomen parhaat ruokakaupungit joka päivä, koko heinäkuun ajan. Kattaus tarjoillaan nautittavaksi aina myöhäisen kesäaamiaisen aikoihin.

Huomenna lähdetään makumatkalle ja herkutellaan hodareilla.