HYÖTYJUTUT Lounais-Häme

Herkku-heinäkuu: Lähde makumatkalle maailmalle – kutsu ystäväsi nauttimaan hotdogeja aasialaiseen ja eurooppalaiseen tyyliin

 

 

Hodari on nyt niin trendikkään katuruokakulttuurin ikonisimpia edustajia. Alun perin Saksasta maailmaa valloittamaan lähtenyt wiener tai frankfurter on päätynyt niin ruotsalaisen huonekalujätin raivonälän torjujaksi kuin gourmet-kojujen suosikiksi.

Yhdysvalloissa on jopa lihateollisuuden perustama hotdog-järjestö, joka jakaa tietoutta ja tilastoja aiheeseen liittyen. Atlantin takana hodareita syödäänkin paljon ja nopeasti.

Los Angelesissa niitä menee eniten, arviolta 16 miljoonaa kiloa vuodessa. Joey Chestnut söi heinäkuussa New Yorkissa järjestetyssä hodarinsyöntikilpailussa yhteensä 72 hodaria kymmenen minuutin aikana.

Yksinkertaisimmillaan hodari on nakki sämpylän sisällä. Myös erilaiset nyhtölihat ja -kaura sopivat loistavasti sämpylän väliin.

Tällä hetkellä suurin trendi hodaririntamalla ovat aasialaiset, erityisesti japanilaiset ja korealaiset hotdogit. Niissä on täytteenä esimerkiksi sobanuudeleita, kimchiä ja misoa.

Lisukkeet ovat ylipäätään hodarin juju. Täydellinen hotdog sisältää jotakin makeaa, jotakin tulista, jotakin hapanta ja jotakin rapeaa.

Perinteisessä suomalaiskioskin nakkisämpylässä nämä roolit ovat langenneet ketsupille, sinapille, suolakurkulle ja kuivatulle sipulille.

Japanilainen versio taas sisältää teriyakia, wasabia, pikapikkeliä ja merilevälastuja. Vaihtoehtoja on loputtomasti, kun vilkuilee maailman eri ruokakulttuurien ominaismakuja.

Sämpylät voit tehdä joko itse tai – jos haluat päästä helpommalla – ostaa valmiina kaupasta tai leipomosta. Tärkeintä näissä juhlissa on yhdessäolo. Kaikki ohjeet ovat noin kuudelle hodari-sämpylälle.

Bangkok

Pikakurkut

5 rkl riisiviinietikkaa

2 rkl sokeria

½ tl suolaa

1 kurkku ohuina viipaleina

½ punttia korianteria

Makea omenamarinadi

1 dl omenamehua

3 rkl soijaa

½ rkl srirachaa

1 rkl sokeria

2 rkl rypsiöljyä

mustapippuria

1 pkt tomaatilla maustettua nyhtökauraa

hot dog -sämpylöitä

Sriracha-chilikastiketta

korianteria

majoneesia

kuivattua sipulia

tuoretta chiliä

Valmista ensin kurkut sekoittamalla kannelliseen rasiaan etikka, sokeri ja suola. Ravista hyvin. Lado pohjalle ohuet kurkkuviipaleet ja pilkottu korianteri. Kääntele ja laita jääkaappiin marinoitumaan hodareiden valmistumisen ajaksi.

Tee sitten omenamarinadi kuumentamalla kaikki ainekset kattilassa. Siirrä pois levyltä jäähtymään.

Lämmitä nyhtökaura paistinpannulla öljytilkassa. Ota liedeltä ja sekoita joukkoon omenakastike.

Lämmitä sämpylät. Kokoa hodarit ja viimeistele halutessasi chilikastikkeella, korianterilla, majoneesilla ja chilillä ja kuivatulla sipulilla.

Tokio

Pikapikkelöity porkkanasalaatti

2 isoa porkkanaa

2 rkl riisiviinietikkaa

2 tl sokeria

suolaa

Wasabimajoneesi

1 rkl (tai maun mukaan) wasabitahnaa

1 dl majoneesia

hot dog -sämpylöitä

nakkeja

teriyakikastiketta

valmiiksi paahdettuja merilevälastuja

tuoretta jalopenoa

kuivattua sipulia

Valmista aluksi porkkanasalaatti. Raasta porkkana karkeaksi raasteeksi ja sekoita joukkoon etikka, sokeri ja suola. Anna maustua 15 minuuttia.

Tee wasabimajoneesi sekoittamalla wasabitahnaa makusi mukaan majoneesin joukkoon. Jätä myös majoneesi hetkeksi maustumaan.

Lämmitä sämpylät ja nakit. Kokoa hodarit ja koristele ne wasabimajoneesilla, merilevälastuilla, teriyaki-kastikkeella, jalopenosiivuilla ja kuivatulla sipulilla.

Pariisi

Karamellisoidut fenkolit

2 isoa fenkolia

3 rkl voita

3 rkl hunajaa

ripaus suolaa

Homejuustokerma

100 g sinihomejuustoa

125 g ranskankermaa

ripaus mustapippuria

hot dog -sämpylöitä

nakkeja

sipulisilppua

Huuhtele fenkolit, leikkaa kanta pois ja viipaloi ohuiksi siivuiksi. Sulata voi pannulla ja lisää hunaja. Lisää fenkoliviipaleet ja hauduta pannulla miedolla lämmöllä noin 15–20 minuuttia, kunnes väri muuttuu karamellisoituneen ruskeaksi.

Valmista homejuustokerma murskaamalla homejuusto haarukalla pieneksi muruksi ja sekoittamalla joukkoon ranskankerma. Rouhi tahnan joukkoon mustapippuria.

Lämmitä sämpylät ja nakit. Kokoa hodarit ja viimeistele halutessasi sipulisilpulla.

Munchen

2 rkl voita

1 prk hapankaalia

hot dog -sämpylöitä

lammasmakkaroita

vahvaa sinappia

Kuumenna voi pannulla, lisää hapankaali ja hauduta noin ?5 minuuttia. Lämmitä sämpylät ja paista makkarat. Kokoa sämpylän väliin makkaraa, hapankaalia ja sinappia.

Suolakinuskijäätelö kampittaa sokerinhimon

Kaipaatko helppoa ja nopeaa, mutta samalla hienostunutta ja herkullista jälkiruokaa? Suolakinuski on niin hyvää, että sitä tekisi mieli tehdä tupla-annos.

Tavallinenkin vaniljajäätelö nousee suolakinuskikastikkeen avulla hienostoluokkaan, mutta jos haluat annokseen vielä lisää makua ja väriä, kokeile lisätä puolukoita tai karpaloita. Ne kesyyntyvät kinuskin parina juuri sopivasti.

Jäätelöä ja suolakinuskia

200 g hienosokeria

1,8 dl vettä

1 dl kuohukermaa

80 g voita

1 tl merisuolaa

Vaniljajäätelöä

Suolapähkinöitä

Valmista kinuski sekoittamalla sokeri ja 0,8 dl vettä isolla paistinpannulla. Kun sokeri alkaa sulaa, lisää lämpöä ja anna poreilla sekoittamatta noin 6–10 minuuttia kauniin ruskeaksi. Siirrä liedeltä ja sekoita varovasti joukkoon kerma, voi, 1 dl vettä ja suola. Kuumenna vielä noin 1–2 minuutin ajan, kunnes seos on tasaista. Anna jäähtyä hetken.

Kokoa annokset laittamalla kulhon pohjalle iso pallo vaniljajäätelöä. Kaada lämmintä kinuskikastiketta ja viimeistele annos suolapähkinöillä.

Valmis kinuskikastike säilyy jääkaapissa noin viikon.

Huomenna paistetaan rosvopaisti

Herkku-heinäkuu-sarja kokoaa yhteen kesän maukkaimmat reseptit, kokkausniksit ja Suomen parhaat ruokakaupungit joka päivä, koko heinäkuun ajan. Kattaus tarjoillaan nautittavaksi aina myöhäisen kesäaamiaisen aikoihin.

Huomenna paistamme rosvopaistin ja käymme läpi paistomittareita.

 

Höyrytä sämpylät siivilässä
1 Hodarisämpylä on parhaimmillaan kuumana ja pehmeänä. Parhaan koostumuksen saat lämmittämällä sämpylät isossa siivilässä, kiehuvan vesikattilan päällä. Pidä kattilan kansi kiinni.2Jos käytät sämpylöiden lämmitykseen uunia, kostuta ennen uuniin laittoa sämpylän pientä kevyesti. Näin sämpylät eivät kuivu ennen kuin ovat kauttaaltaan lämmenneet.3Hodari kaipaa täytteekseen mielellään jotain tulista antamaan makua. Sinappi, wasabi, piparjuuri ja erilaiset chilit sopivat tähän loistavasti. Kokeile sekoittaa tulinen aines-osa majoneesin kanssa tai tarjoile sellaisenaan. Ohuet chili- tai jalopenoviipaleet hodarin välissä maistuvat erityisesti tulisen ruoan ystävälle.4Pehmeän sämpylän ja täytteen kylkeen kannattaa kokeilla lisätä vastapainoksi jotakin rapeaa, rouskuvaa tai etikkaista. Kokeile esimerkiksi kuivattua sipulia, hölskytyskurkkuja, coleslaw-salaattia tai erilaisia pikapikkeleitä. 

Uusimmat