HYÖTYJUTUT

Herkku-heinäkuu: Saisiko olla kahvia pihvissä? Kyllä, kiitos! Itse tehty kahvivoi tuo esiin kahvin parhaat aromit ilman kitkeryyttä

Suomessa kahvilla on maustettu lähinnä jälkiruokia ja kahvipöydän herkkuja kuten tiramisua, moussea ja mokkapaloja.

Etenkin uudessa maailmassa kahvia on käytetty myös pääruokien maustajana muun muassa kastikkeissa.

Meksikolaisessa keittiössä kahvia voidaan lisätä ribsien marinadiin, pitkään haudutettuun porsaspataan tai salsakastikkeeseen.

Amerikkalaisista ruokablogeista löytyy kiinnostavia kahvireseptejä, joissa kahvilla on marinoitu jopa kananrintaa tai tofua.

Kahvin aromi siirtyy ruokaan hienostuneesti kahvivoin muodossa. Siinä käytetään tavallista tai kirkastettua voita ja tummaksi paahdettuja kahvipapuja, jotka antavat makunsa voihin vesihauteessa.

Pikakahvista ja mausteista tehty mausteseos sekä runsaassa kahvivoissa paistaminen antaa naudanlihalle hennon, mutta tunnistettavan kahviaromin. Kahvimarinoidut punajuuret, pinaatti ja kahvipunaviinikastike voimistavat makuelämystä.

Uunissa paahdetut ja sen jälkeen kahviöljyssä marinoidut punajuuret saavat viimeisen silauksen pannulla, kun ne paistetaan marinadiöljyssään pinaattien kera. Jos kahvivoita on jäänyt yli, myös se sopii mainiosti paistamiseen.

Viher- ja rosepippuri, chili ja paprikajauhe yhdistettynä pikakahvijauheeseen maustavat naudan sisäfileen ennen paistamista.

Kahvi maustaa kastikkeet

Useat huippukokit ovat innostuneet kokeilemaan, kuinka kahvin aromit saisi parhaiten tuotua osaksi ateriaa muuallakin kuin kastikkeissa.

Ongelmaksi on koettu se, että keitetty kahvi ei nestemäisenä sovellu aina kovin hyvin maustamaan kiinteitä aineksia. Lisäksi se muuttuu ajan kanssa kitkeräksi.

Ammattikokkien käsikirja The Modernist Cuisine suositteleekin kokeilemaan kahviaromin uuttamista pavuista joko alkoholiin tai voihin.

Kokeilin kahvivoin valmistamista yksinkertaisella menetelmällä, joka toimi hyvin kotioloissakin. Kahvipapujen ja voin lämmittäminen lasipurkissa kuumassa vesihauteessa usean tunnin ajan toi voihin selvästi havaittavan kahviaromin, mutta ei tippaakaan kitkeryyttä.

Käytin valmistamaani kahvivoita sekä pihvin paistamisessa, kastikkeen maustamisessa että jälkiruoassa. Lisäksi maustoin kahvipavuilla punajuurien marinadin ja pikakahvimuruilla pihvin mausteseoksen.

Lopputuloksesta tuli tyylikäs kokonaisuus, jossa kahvi maistui siltä kuin se yleensä tuoksuu, mutta ei kuitenkaan jyrännyt täysin alleen naudan, punajuuren ja pinaatin omia aromeja.

Kahvivoi

200 g (kirkastettua) voita

100 g tummaksi paahdettuja

kahvipapuja

Etsi iso hillopurkki ja desinfioi se tarvittaessa kiehuvalla vedellä.

Leikkaa voi palasiksi ja lusikoi purkkiin. Heitä joukkoon kahvipavut.

Sulje purkki tiiviisti ja nosta ison kattilan pohjalle. Täytä kattila vedellä siten, että vesi ulottuu lähes purkin kannen korkeudelle.

Lämmitä vesi 90-asteiseksi eli melkein kiehumispisteeseen. Tällöin vesi alkaa hieman höyrytä, mutta ei vielä kupli. Anna hautua tässä lämpötilassa noin neljä tuntia.

Nosta purkki varovasti kattilasta ja erottele voisula kahvipavuista siilaamalla se suoraan säilytysastiaan. Voisula on käyttövalmista heti. Jääkaapissa se säilyy kiinteänä useita päiviä tavallisen voin tapaan.

Kahvi-pippuripihvit

4 hengelle

600 g naudan sisäfilettä

2 tl karkeaa merisuolaa

2 tl viherpippuria

2 tl rosepippuria

1 tl valkosipulirouhetta

2 tl paprikajauhetta

2 tl chilijauhetta

2 rkl pikakahvijauhetta

2 rkl rypsiöljyä

4 rkl kahvivoita

Jauha suola ja pippurit morttelissa. Sekoita joukkoon loput kuivat ainekset. Hiero seosta reilusti sisäfileen päälle, kääri tuorekelmuun ja laita vähintään pariksi tunniksi jääkaappiin.

Nosta filee huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista. Pyyhi suurin osa mausteseoksesta pois talouspaperilla.

Paista filee kokonaisena rypsiöljyssä ja aiemmin valmistetussa kahvivoissa kääntelemällä sitä noin 15 sekunnin välein. Lusikoi sisäfileen päälle joka välissä pannulta kahvivoi-öljy-seosta.

Jos käytössäsi on lihalämpömittari, paista filee 54-asteiseksi. Silloin sisäfileen pinta tuntuu sormella painettaessa yhtä pehmeältä kuin peukalon ja etusormen välinen lihas. Nosta filee pannulta, kääri folioon ja anna vetäytyä lämpimässä noin 10–15 minuuttia. Jos filee on kovin suurikokoinen, laita se hetkeksi uuniin.

Leikkaa filee pihveiksi vasta tarjoiluhetkellä.

Kahvimarinoidut punajuuret

4 punajuurta

1–2 dl karkeaa merisuolaa

2–3 rosmariininoksaa

1–2 dl rypsiöljyä

2 rkl kahvipapuja

1 dl pinaatinlehtiä

Kuori punajuuret. Kaada pienen uunivuoan pohjalle noin senttimetrin korkuinen kerros merisuolaa ja asettele punajuuret sen päälle. Nosta vuoka 175-asteiseen uuniin noin tunniksi.

Paloittele kypsyneet punajuuret kahdeksaan osaan ja aseta pienen kattilan pohjalle. Valuta päälle sen verran rypsiöljyä, että juurikkaat peittyvät kokonaan. Lisää joukkoon kahvipavut ja rosmariinit. Anna marinoitua huoneenlämmössä noin tunnin ajan.

Kun muu ruoka on lähes valmis, nosta juurikkaat marinadista. Paista niihin paistopinta marinadiöljyssä pinaatinlehtien kanssa.

Kahvi-punaviinikastike

1 porkkana

1 punasipuli

1 valkosipuli

2 rosmariininoksaa

1 tl rosepippuria

1 rkl rypsiöljyä

5 dl punaviiniä

5 dl vettä

1 rkl häränlihafondia

3 laakerinlehteä

2 palaa tummaa suklaata

2 rkl valmista kahvivoita

Pese, kuori ja pilko porkkana. Pilko sipulit kuorineen ja paahda ne, porkkanat, rosmariini ja rosepippuri tummiksi kattilassa öljytilkassa. Lisää joukkoon punaviini ja kiehauta. Lisää vesi, fondi sekä mausteet.

Hauduta lientä keskilämmöllä, kunnes nesteestä on haihtunut noin puolet. Valuta neste siivilän läpi puhtaaseen kattilaan ja lämmitä.

Rouhi joukkoon suklaa. Kun se on sulanut, lisää joukkoon vielä aiemmin valmistettu kahvivoi ja vatkaa koko ajan, kunnes kastike on notkeaa ja kiiltävää. Tarjoile heti.

Mokka maustaa kahvinystävän kakun

Kahvivoita kannattaa hyödyntää myös jälkiruoan keksipohjassa. Kahvijuustokakku saa makua myös vahvaksi keitetystä kahvista.

Juustokakkujen keksipohjassa käytetään usein digestive-keksejä.

Koska halusin tästä pohjasta tummemman, kokeilin niiden ohella tavallisia kaakaotäytteisiä vohvelikeksejä. Ne toimivat pohjassa ihan yhtä hyvin.

Kahvijuustokakku

Pohja:

200 g kaakaotäytteisiä vohveleita

6 digestive-keksiä

50 g kahvivoita (tai tavallista)

Täyte:

5 liivatelehteä

200 g maitorahkaa

400 g maustamatonta

tuorejuustoa

2 dl sokeria

3 rkl vaniljasokeria

1 dl hyvin vahvaa kahvia

2 dl kuohukermaa

Pinta:

2 dl kahvia

2 liivatetta

2 rkl sokeria

suklaakoristeita

Aseta leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 26 cm) pohjalle. Jos aiemmin tehty kahvivoi on ehtinyt jo kiinteytyä, sulata se kattilassa tai mikrossa.

Jauha vohvelit ja keksit kulhossa jauhomaiseksi massaksi ja lisää joukkoon voisula.

Painele massa irtopohjavuokaan tasaiseksi ja tiiviiksi kerrokseksi ja laita jääkaappiin odottamaan.

Laita liivatteet kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Keitä sillä aikaa hyvin vahvaa kahvia.

Sekoita maitorahka, tuorejuusto, sokerit ja kerma keskenään.

Sekoita liivatelehdet kuumaan kahviin ja lisää seos juustomassaan.

Ota vuoka jääkaapista ja kaada seos keksipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa 3–4 tunnin ajan tai vaikka yön yli.

Aloita pinnoitteen valmistus vasta, kun massa on kunnolla hyytynyt.

Laita liivatelehdet 10 minuutiksi kylmään veteen. Keitä sillä välin vahvaa kahvia. Sekoita siihen liivatteet ja sokeri ja anna seoksen jäähtyä haaleaksi.

Kaada jäähtynyt seos kakun päälle ja laita se jääkaappiin hyytymään ainakin puoleksi tunniksi. Kun pinta on hyytynyt, koristele haluamillasi suklaakoristeilla.

Kovan kiinteät ja hapokkaat omenat ovat aina hyvä valinta ruuanlaittoon

Omenasta ja porkkanasta valmistettu sosekeitto on herkullisen erilainen alkukeitto syysaterialle. Inkivääri korostaa hienosti sekä omenan että porkkanan makua, ja chili tuo annokseen pientä takapotkua. Kaunis väri ilahduttaa syksyn pimetessä.

Uunibroileri on tällä kertaa täytetty omenoilla. Yksinkertaiset mausteet riittävät, kun broileri pysyy mehevänä omenoiden höyrystäessä sitä myös sisältäpäin. Uunibroilerista valuvat nesteet maustavat sen alla ja ympärillä olevat perunanpuolikkaat. Uunivuokaan sopivat myös bataatti, palsternakka ja valkosipuli.

Kaalipata on ihana herkku. Kassler hautuu hajoavan kypsäksi, kaali ja omenat tuovat pataan makeutta. Pata sopii hienosti myös viikonlopun aterialle.

Suolakaramelli-omenaruudut ovat enemmän jälkiruoka kuin pelkkä piirakka. Vaikka piirakassa on monta osaa, se valmistuu paistovaiheeseen nopeasti. Sen voi myös valmistaa edellisenä päivänä, sillä se säilyttää mehevyytensä kolmekin päivää.

Nämä reseptit on valmistettu tavallisista kotipuutarhan pienistä omenoista. Käytä useaa eri lajiketta, niin saat monisävyisen lopputuloksen.

Inkiväärillä maustettu omenakeitto

neljälle

1 rkl oliiviöljyä

1 sipuli

1 sellerinvarsi

1 rkl raastettua inkivääriä

½ punainen chili

1 t jeeraa

3 porkkanaa

1 l omenanlohkoja

1 ½ l vettä

1 kana- tai kasvisliemikuutio

½ tl suolaa

hiukan mustapippuria

pinnalle omenasiivuja ja tuoretta yrttisilppua (esim. lehtipersilja, basilika tai korianteri)

Kuori ja hienonna sipuli, pilko sellerinvarsi, kuori ja raasta inkivääri ja hienonna chili. Kuullota ainekset pehmeiksi öljyssä miedolla lämmöllä. Lisää jeera sekä kuoritut pilkotut porkkanat ja omenalohkot. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria, mutta poista siemenkodat. Kuullota hetki.

Lisää vesi ja liemikuutio sekä suola ja anna porista kannen alla, kunnes porkkanat ja omenat ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.

Mikäli keitto tuntuu mielestäsi paksulta, voit lisätä siihen vettä. Kuumenna uudelleen kattilassa ja tarkista mausteet. Rouhi keittoon myös mustapippuria.

Koristele yrttisilpulla ja omenasiivuilla, joiden päälle kannattaa puristaa sitruunanmehua tummumisen ehkäisemiseksi.

Omenainen uunibroileri

neljälle

1 kokonainen suolattu broileri (n. 4 kg)

3 rkl oliiviöljyä

1–2 pientä omenaa

3 salottisipulia

rosmariininoksia

1 rkl kuivaa rosmariinia

6–8 perunaa

tarjoiluun sitruunaa

Kuivaa broileri talouspaperilla taputellen ja suolaa ja pippuroi sen pinta kauttaaltaan.

Hiero sen jälkeen käsin broilerin pintaan oliiviöljyä ja ripottele pinnalle kuivattu rosmariini.

Poista omenasta siemenkota ja lohko se. Kuori ja lohko sipulit muutamaan osaan. Täytä linnun sisus omenalohkoilla ja sipulilla, laita mukaan myös rosmariininoksa.

Halkaise perunat, voitele ne öljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla.

Laita perunat uunivuoan pohjalle ja aseta broileri lepäämään perunoiden päälle. Lisää vuokaan myös muutama rosmariininoksa.

Paista ensin 15 minuuttia 200 asteessa, pudota lämpö 175 asteeseen ja anna kypsyä vielä 1,5 tuntia eli kunnes broileri on vielä mehevää, mutta tikulla koitettaessa ulos tuleva neste on kirkasta.

Tarjoa sitruunalohkojen kanssa. Älä unohda nauttia myös broilerin täytteenä olevista omenanpaloista.

Possua, kaalia ja omenaa padassa

kuudelle

1 ½ kg porsaan kassleria

1 keltasipuli lohkoina

suolaa, mustapippuria

vettä

1 suippokaali tai pieni kaalinpää (n. 700 g)

½ l omenalohkoja

1 rkl dijonsinappia

2 rkl omenaviinietikkaa

2 tl hunajaa

1 tl kuivattua timjamia

pinnalle tuoretta persiljaa

Paloittele kassler reiluihin suupaloihin. Ruskista palat kunnolla rautapadassa sipulilohkojen kera, suolaa ja pippuroi. Lisää pataan vettä niin paljon, että lihat peittyvät.

Suikaloi kaali. Lisää kaalipataan yhdessä omenalohkojen kanssa. Lisää mausteeksi dijon, omenaviinietikka, hunaja ja timjami. Hauduta pataa kannen alla 1,5 tuntia, haudutuksen voi tehdä myös uunissa 150 asteessa. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.

Hienonna pinnalle tuoretta lehtipersiljaa. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja puolukkahillon kanssa.

Suolakaramelli-omenapelti

Suolakinuski:

2 dl sokeria

50 g voita

1 ½ dl kuohukermaa

1 tl suolaa

Pohja:

150 g huoneenlämpöistä voita

1 dl sokeria

4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

¼ tl suolaa

1 tl kanelia

1 muna

Täyte:

2 l omenalohkoja

2 rkl perunajauhoja

2 rkl sokeria

1 tl kanelia

Muruseos:

2 dl kaurahiutaleita

½ dl sokeria

½ dl vehnäjauhoja

50 g kylmää voita

½ tl kanelia

Valmista suolakaramellikastike sulattamalla sokeri pinnoitetussa pannussa koko ajan sekoittaen. Anna sen ruskistua kauniin väriseksi, mutta varo polttamasta. Lisää voi kuutioina, jatka sekoittamista. Kaada lopuksi mukaan varovasti kuohukerma, sekoita ja anna porista 1 minuutti. Sekoita mukaan suola ja nosta jäähtymään. Mikäli suolakinuski jähmettyy liikaa, kuumenna sitä ennen käyttöä.

Valmista pohja vatkaamalla huoneenlämpöinen voi ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Yhdistä muut kuivat aineet jauhoihin ja sekoita seos sitten voi-sokeri-seokseen.

Vuoraa suorakaiteen muotoinen uunivuoka (25 x 35 cm) leivinpaperilla. Taputtele taikina vuoan pohjalle.

Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä ne pohjan päälle. Valuta seuraavaksi puolet suolakaramellikastikkeesta omenoiden pinnalle.

Sekoita muruseoksen kuivat aineet keskenään ja nypi sitten kuutioitu, jääkaappikylmä voi sekaan. Murustele täytteen pinnalle.

Paista 175 asteessa noin 50 minuuttia. Anna jäähtyä ennen leikkaamista. Valuta pinnalle vielä suolakinuskikastiketta ja hiukan tomusokeria. Piirakka maistuu ihanalta vaniljakastikkeen tai jäätelöpallon kanssa.

Omenavoi maistuu paahtoleivän päällä

Omenasosetta paksumpi omenavoi valmistuu helposti uunissa. Sen maku saa toffeisen vivahteen ja väri syvän suklaisen sävyn.

Omenavoi maistuu hyvältä paahtoleivällä ja erityisesti se sopii tarjottavaksi juustotarjottimella erilaisten keksien ja rapeiden leipästen seurana.

Omenavoi

2 l omenalohkoja kuorineen

500 g hillosokeria

1 kanelitanko

1 tähtianis

½ sitruunan mehu

Pane uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Voitele mahdollisimman laakea uunivuoka. Pese omenat, poista siemenkodat ja lohko. Sekoita sokeri omenalohkoihin ja kaada seos uunivuokaan. Lisää mukaan kanelitanko ja tähtianis ja purista päälle sitruunamehu.

Anna hautua uunissa muutaman kerran sekoittaen noin 2 tuntia. Poista kanelitanko ja tähtianis ja soseuta omenavoi sileämmäksi ja purkita pieniin steriloituihin lasitölkkeihin.

Lasitölkkien sterilointi käy helposti kuumentamalla puhtaita tölkkejä 15 minuuttia 125-asteisessa uunissa. Kiehauta kannet vedessä kattilassa.

Annoksesta tulee noin 3–4 desilitraa intensiivisen makuista omenavoita.

Huomenna kokataan naposteltavia

Herkku-heinäkuu-sarja kokoaa yhteen kesän maukkaimmat reseptit, kokkausniksit ja Suomen parhaat ruokakaupungit joka päivä, koko heinäkuun ajan. Kattaus tarjoillaan nautittavaksi aina myöhäisen kesäaamiaisen aikoihin.

Huomenna kokataan kurpitsa-ranskalaisia ja sipulirenkaita, luuttomia kanapaloja ja lihapullatäytteisiä minisämpylöitä.

Uusimmat