HYÖTYJUTUT

Hyödynnä mökin seinät, auto ja piha säilytyksessä – Näillä vinkeillä saat kaiken tarpeellisen mahtumaan pienellekin kesämökillesi

Merja Ahon 20 neliön mökissä on levitettävä sohvasänky, helposti siirrettäviä kalusteita, petivaatteita parvella ja lisäripustimia seinillä. Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Forssan Lehdessä 18.6.2020.
Merja Ahon kesämökkiin mahtuu nukkumaan tilapäisesti neljä ihmistä. Myös ulkona on nukuttu asuntoautoissa ja teltoissa, hän kertoo. Kuva: Jouko Hanninen
Merja Ahon kesämökkiin mahtuu nukkumaan tilapäisesti neljä ihmistä. Myös ulkona on nukuttu asuntoautoissa ja teltoissa, hän kertoo. Kuva: Jouko Hanninen

Kihniössä sijaitsevan 20 neliön kesämökin päärakennuksessa on tupa, parvi ja pukuhuone sekä sauna. Idyllin omistaja Merja Aho on käyttänyt kaikki tilat pienessä mökissä hyväksi.

Tuvassa on levitettävä sohvasänky ja helposti pukuhuoneeseen siirrettävät kalusteet. Yhdellä seinällä on vitriini, jossa Aho säilyttää kuiva-aineita, kertakäyttöastioita ja kattiloita. Induktioliesi lepää jääkaapin päällä, ja kahvipannut on asetettu hyllylle.

Parvella on petivaatteita ja patjoja. Aiemmin sinne pääsi portaita pitkin, nyt tilaa säästävät puolapuut.

Ahon mukaan mökki on ollut sopivan kokoinen yhdelle henkilölle. Hän haluaisi kuitenkin mökille erillisen makuuhuoneen.

– Vieraita mökkiin mahtuu lisäkseni kolme. Myös ulkona on nukuttu asuntoautoissa ja teltoissa.

Pihalla on itse tehty hirsilato, jossa Aho säilyttää polttopuita, lumilapioita ja milloin mitäkin. Pihapiiriin kuuluvat myös grillikatos ja puucee. Mökkitien varrella on varasto, jossa Aho säilyttää esimerkiksi mönkijää, pelastusliivejä, puutarhavälineitä ja kumisaappaita.

– Ilman ulkorakennuksia en pärjäisi, kiinteistönvälittäjänä työskentelevä Aho sanoo.

Merja Ahon kesämökin kaikki neliöt on käytetty hyödyksi. Siellä on tilaa myös pienille sisustuselementeille, joilla Aho luo mökkiin kodikkuutta. Kuva: Jouko Hanninen
Merja Ahon kesämökin kaikki neliöt on käytetty hyödyksi. Siellä on tilaa myös pienille sisustuselementeille, joilla Aho luo mökkiin kodikkuutta. Kuva: Jouko Hanninen

Mökillä tekeminen määrää säilytystilat

Kesämökin säilytystilatsuunnitellaan tarve edellä, neuvoo suunnittelutoimisto Wow Designin sisustussuunnittelija
Marika Mäki-Haapoja. Ne riippuvat täysin ihmisestä, mökkiä käyttävän joukon koosta ja siitä, mitä mökillä halutaan tehdä. Leipoja tarvitsee enemmän välineitä, nopeasti kokkaava mikron.

– Oleskelutilaan ja keittiöön kannattaa satsata, sillä niissä vietetään eniten aikaa.

Tuvan päätilaa voi lisätä näppärästi liukuovilla sekä siroilla huonekaluilla. Näin ovi piiloutuu seinän sisään, ja huonekaluja on helppo siirrellä paikasta toiseen.

Mäki-Haapojan mukaan peittojen, tyynyjen ja liinavaatteiden säilyttäminen voi osoittautua hankalaksi. Ne vievät usein suurimman osan mökin kaappitilasta. Yksi vinkki tilan säästämiseen ovat vakuumipussit. Myös huonekalut, joiden sisälle mahtuu tavaraa, ovat hyviä tilansäästäjiä.

Pyyhkeet voi ripustaa koukkuihin tai laittaa hyllylle pukuhuoneen puolelle, kuten Merja Aho on tehnyt.

Pesutiloihin mahtuvat myös siivousvälineet ja pesuaineet esimerkiksi peilikaappiin tai seinään kiinnitettäville telineille.

Vaatteita kannattaa ottaa mökille tarpeen mukaan ja pitää niitä omissa, kotona pakatuissa kasseissa. Mökille jätetään esimerkiksi varvassandaaleja, pihatöihin tarkoitettuja takkeja ja lämpöisiä neuleita viileitä iltoja varten.

– Olemme jättäneet vaatteemme auton takakonttiin, ja hakeneet niitä sieltä, Mäki-Haapoja vinkkaa.

Merja Aho keittää kahvit mökillä pannussa joko induktioliedellä tai retkikeittimellä. Kuva: Jouko Hanninen
Merja Aho keittää kahvit mökillä pannussa joko induktioliedellä tai retkikeittimellä. Kuva: Jouko Hanninen

Seinille nauloja koukuiksi ja avohyllylle käyttötavaraa

Ahon mökissäon takeille naulakko ja seinillä lisäripustimia, joihin saa vaatteiden lisäksi esimerkiksi avaimet ja hiustenkuivaimen.

Mökeissä ei aina ole erillistä eteistä, jolloin kengät kasaantuvat oven läheisyyteen. Korissa tai laatikossa ne pysyvät tallella. Kumisaappaat voi jättää pesutilojen seinustalle.

Mitä isompi porukka mökkiä käyttää, sitä enemmän tavaraa tarvitaan. Pikkulasten kannettava syöttötuoli säästää tilaa pienessä mökissä. Tuoli napsautetaan kiinni suoraan pöytätasoon. Pienokaisille on olemassa myös kokoon taitettavia matkasänkyjä, jotka suojataan hyttysiltä rattaiden hyttysverkolla.

Keittiössä säilytetään vain perusastiastoa, kattiloita ja pannuja sekä ruoka-aineita. Kattilat voi piilottaa uunin sisälle silloin, kun sitä ei käytetä. Jos tiskiallas on pieni, tiskit pestään ja kuivataan ulkona vadeissa.

Kesämökin seiniävoi Mäki-Haapojan mukaan hyödyntää monenlaisen tavaran säilyttämiseen. Esimerkiksi nauloista saa virveleille telineen ja kaappeja voi sijoittaa korkeammalle kuin silmän tasolle. Televisio kiinnittyy seinään telineellä, joten erillistä tv-tasoa ei tarvita.

Avohyllyt ovat nyt trendikkäitä. Ne kannattaa sijoittaa lähekkäin, jotta tila ei vaikuta ahtaalta. Seinille sopivat myös vitriinit.

Ulkona seinän vierustalle voi asettaa polttopuut ja grillin. Puut suojataan katoksella, grilli pressulla. Polttopuita viedään seuraavaa saunojaa varten valmiiksi pesutiloihin kuivumaan, jos puut ovat sattuneet kastumaan.

Astiat kuivuvat kätevästi astiankuivaustelineessä, jota voi siirtää paikasta toiseen. Kuva: Veera Tuupanen
Astiat kuivuvat kätevästi astiankuivaustelineessä, jota voi siirtää paikasta toiseen. Kuva: Veera Tuupanen

Vajoilla lisätilaa puutarhatarvikkeille

Puutarhavälineiden ja ruohonleikkurin säilyttämistä varten on olemassa valmiita ulkovajoja. Samaan vajaan voi laittaa esimerkiksi veneen airot ja kalastusvälineet.

Mökin terassille Mäki-Haapoja suosittaa rakentamaan tai ostamaan säänkestävästä vanerista tehdyn lukollisen laatikon. Sen sisälle menevät esimerkiksi pelastusliivit ja asuntoauton kaasupullo.

Saunassa tai pesutiloissa voi säilyttää esimerkiksi ämpäreitä ja saaveja sekä kumisaappaita. Kuva: Jouko Hanninen
Saunassa tai pesutiloissa voi säilyttää esimerkiksi ämpäreitä ja saaveja sekä kumisaappaita. Kuva: Jouko Hanninen

Näin säilytät ruokaa kesämökillä

1 Kylmä. Jääkaapissa säilytetään helposti pilaantuvimmat elintarvikkeet. Esimerkiksi liha-, kala- ja maitotuotteet säilyvät parhaiten kylmässä.

2 Huoneenlämpö. Hedelmät, tomaatit, tuoreyrtit, kuivatavara ja kasvimaidot säilyvät huoneenlämmössä. Esimerkiksi kesäkurpitsa ja raparperi säilyvät hetken varjoisassa osassa mökkiä. Hyvä vaihtoehto vihannesten ja virvokkeiden säilyttämiseen on kellari.

3 Vesi. Juomavettä tulisi varata mökille vähintään 2 litraa henkilöä kohden. Kotoa tuotua vesijohtovettä voi säilyttää hanallisissa, erikokoisissa kanistereissa joko sisällä tai ulkona. Kaivo tai lähde auttaa tilan säästämisessä.

4 Retkivinkit. Kuivattu ja säilötty ruoka ovat pitkäkestoisia, huoneenlämmössä säilyviä vaihtoehtoja. Jos jääkaappi on täynnä ja esimerkiksi juomia haluaa väliaikaisesti viilentää, ne voi upottaa järveen ilmatiiviissä pakkauksessa.

Lähde: Emmi Tuovinen, kehittämispäällikkö, Marttaliitto

Uusimmat

Fingerpori

comic