HYÖTYJUTUT Lounais-Häme

Hyvä kysymys: Puhdistuvatko aivot turhasta unen aikana?

Mitä aivoissa tapahtuu unen aikana, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen?

– Unen aikana aivoissa tapahtuu paljonkin tärkeää. Syvimpiä univaiheita nukutaan alkuyön puolella. Syvän unen vaiheet ovat tärkeitä hermoliitosten eli synapsien korjaamiseksi. Silloin liian heikkoja tai liian vahvoja liitoksia hajotetaan ja puretaan pois aivoista. Vain tasapaksut ja toimivat liitokset jäävät. Tämä on tärkeää, jotta aivot toimisivat tehokkaasti seuraavana päivänä.

– Eläinkokeissa on maailmalla pystytty osoittamaan, että uusia hermosoluja saattaa syntyä aivoihin unen aikana etenkin muistin alueelle. Tällä voi olla merkitystä myös ihmisillä muistitoimintojen säilyttämiseksi. Aihe on vilkkaan tutkimuksen kohteena.

– Uni on tärkeä myös immuunipuolustukselle. Unta tarvitaan, jotta elimistö lisää valmiuksiaan puolustautua taudinaiheuttajia vastaan. Jos nukutaan liian vähän tai katkonaisesti, immuunipuolustuksen suojaus heikkenee.

 

Puhdistuvatko aivot turhasta unen aikana?

– Kyllä. Unitilassa solujen väliin avautuu aivoissa enemmän tilaa. Silloin aivoja suojaava aivoselkäydinneste pääsee tunkeutumaan syvemmälle solujen väliin ja huuhtomaan pois siellä olevaa ainesta, jonka aivosolut puolestaan siirtävät itsensä ulkopuolelle.

 

Voiko univaje johtaa ylipainon kertymiseen?

– Kyllä. Liian lyhyeksi jääneen yöunen jälkeen nälän tunne illalla voimistuu, mikä johtaa iltapainotteiseen syömiseen. Elimistö ei ehdi polttaa ylimääräisiä kaloreita ennen yöunia, joten se varastoi ne rasvakudokseen. Liikakalorit alkavat lihottaa jo viidessä päivässä.

 

Julkaistu ensimmäisen kerran 06.11.2018

Uusimmat

Fingerpori

comic