HYÖTYJUTUT

Ihanan hedelmäinen jälkiruoka antaa jo aavistuksen kesästä – Ananas, kookos ja mango tuovat tropiikin kielelle

Hedelmistä valmistuvat raikkaimmat jälkiruuat, eikä niiden tekemiseen välttämättä kulu kuin hetki. Mangobowl syntyy tehosekoittimessa yhdellä surautuksella, ja Piña Colada on itse asiassa kerrosrahka.
Kuvittele mangon makea raikkaus, vaniljaisen jäätelön viileä kosketus ja passionhedelmän aromaattinen tuoksu sekä intensiivinen maku. Kaikki yhdessä kulhossa. Kuva: Nanna Rintala
Kuvittele mangon makea raikkaus, vaniljaisen jäätelön viileä kosketus ja passionhedelmän aromaattinen tuoksu sekä intensiivinen maku. Kaikki yhdessä kulhossa. Kuva: Nanna Rintala

Nopsa mangobowl on jonkinlainen sekoitus pehmisjäätelöä, smoothieta ja pirtelöä. Passionhedelmä tuo lisäsäväyksen tropiikin tuntua.

Sticky rice eli tahmariisi on perinteinen aasialainen jälkiruoka, joka nautitaan mehukkaan kypsän mangon kanssa. Se on vaivaton valmistaa kotona ja sopii hienosti päättämään mausteisemmankin aterian.

Piña Coladan maut, ananas ja kookos, ovat tuttuja Karibian suunnalta ja yhdistettynä suomalaisittain rahkaan raikas yhdistelmä. Kerroksittain vaikka juomalasiin koottuna se on samalla sekä näyttävä että helposti valmistuva jälkiruoka, jonka ideaa voit muunnella loputtomiin muilla hedelmillä ja marjoilla.

Ananas-banaanipannukakut ovat sen verran tuhteja, että ne sopivat hyvin vaikka viikonlopun erikoisaamiaiseksi. Ne voi valmistaa yhtä hyvin tuoreesta kuin tölkkiananaksesta.

Uunipäärynät ovat takuulla yhtä makoisia kuin tutummat serkkunsa uuniomenat, ehkä jopa herkullisempia. Kokeile itse!

Nopsa Mangobowl

Neljälle

1 kypsä mango

½ litraa vaniljajäätelöä

2 rkl kermaa tai maitoa

4 passionhedelmää

mintunlehtiä

Kuori ja paloittele mango tehosekoittimeen ja aja pyreeksi. Lisää jäätelö, kerma/maito ja kahden passionhedelmän hedelmäliha. Aja paksuksi pehmismäiseksi smoothieksi.

Jaa tarjoilukulhoihin, koristele lopuilla passionhedelmillä ja mintunoksilla ja tarjoile välittömästi.

Sticky rice & mango

Neljälle

2 dl puuroriisiä

3 dl vettä

1 tlk (400 ml) kookosmaitoa

3 rkl sokeria

¼ tl suolaa

1–2 mangoa

1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä

Kiehauta vesi pinnoitetussa kasarissa ja lisää mukaan puuroriisi. Anna riisien kiehua hetken ja imeä vettä, lisää sitten puolet kookosmaitotölkistä. Laita kansi kasarin päälle ja käännä levy haudutuslämpötilaan. Sekoita välillä. Anna hautua puolisen tuntia.

Lisää loput kookosmaidosta, sokeri ja suola. Nosta lämpötila taas lähes kiehuvaksi ja hämmentele puuro kypsäksi.

Paloittele mangot kuutioiksi. Tarjoile tahmea ja makea puuro mangolohkojen kera. Ripottele pintaan seesaminsiemeniä.

Piña Colada kerrosrahka

Kahdelle

4 digestive-keksiä

2 dl kermaa

250 g maitorahkaa

½ limen mehu

1 rkl sokeria

2 rkl kookoshiutaleita

1 pieni tlk ananasmurskaa

Kauli keksit muruiksi muovipussin sisällä. Vaahdota kerma ja sekoita siihen maitorahka, limen mehu, sokeri ja 1 ruokalusikallinen kookoshiutaleita.

Kokoa annokset laittamalla astian pohjalle keksimuruja, sitten rahkaseosta, ananasmurskaa ja jälleen rahkaa, pinnalle vielä loput ananaksesta, keksimurusta ja kookoksesta.

Ananas-banaanipannukakut

n. 8 kpl

1,5 dl maitoa

1,5 dl vehnäjauhoja

3 rkl sokeria

1 tl kanelia

1 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

1 muna

1 banaani

8 ananasrengasta tai 2dl pilkottua tuoretta ananasta

öljyä ja voita paistamiseen

Valmista pannukakkutaikina sekoittamalla kaikki aineet sileäksi taikinaksi. Lisää mukaan pilkottu banaani ja tuore ananas, jos käytät sitä. Renkaat lisätään vasta pannulle.

Kuumenna voi ja öljy paistinpannulla ja paista keskilämmöllä pieniä pyöreitä pannukakkuja taikinasta. Jos käytät ananasrenkaita, aseta ne taikinan päälle. Kääntäessäsi pannukakun nekin saavat väriä.

Pannukakut maistuvat lämpiminä kermavaahdon tai paksun jugurtin ja vaahterasiirapin kanssa.

Uunipäärynät

Neljälle

4 päärynää

50 g sulatettua voita

2 + 1 tl kanelia

1 rkl + 1 dl ruokosokeria

2 dl isoja kaurahiutaleita

1 dl rouhittuja manteleita

Halkaise päärynät. Kaiverra siemenkodan kohdalle lusikalla pieni kuoppa. Aseta puolikkaat leikkauspinta ylöspäin uunivuokaan. Voitele voisulalla ja ripottele pinnalle kanelia ja sokeria.

Yhdistä kaurahiutaleet ja loppu voisula, 1 desilitra sokeria, 1 teelusikallinen kanelia ja mantelirouhe keskenään. Lusikoi seosta päärynöiden kuoppiin ja pinnalle.

Paista 200 asteessa 35–40 minuuttia. Tarjoile päärynät lämpiminä vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

Uusimmat

Fingerpori

comic