HYÖTYJUTUT Lounais-Häme

Ilo irti Forssan kaupunkipuistoista

Kymmenkunta Forssan seudun yrittäjää alkaa olla valmiina ottamaan Forssan kansallisesta kaupunkipuistosta kaiken ilon irti.

-Meillä on jo pannumyssyt valmiina, Jaana ”Virtaska” Virtanen Jokioisten Leivästä sanoi yrittäjien ja kaupungin ensimmäisessä yhteisessä palaverissa.

-Ja meillä on thermoboksit jäätelölle tilattuna, Emma Koivisto Antin Konditoriasta jatkoi.

Idean äiti, Forssan kaupunginpuutarhuri Leila Grönholm innostui entisestään.

-Tämä on upea juttu! Kaupunki tarjoaa puistot ja yrittäjät sisällön.

Grönholm uskoo, että yhteistyö lisää Forssan vetovoimaa.

-Mukaan saa vielä tulla, uusia ideoita kaivataan aina, Grönholm kannusti.

Palaverissa Forssan Lehden tet-harjoittelijana mukana ollut nuorisovaltuutettu Sara Mäki ehdotti, että myös nuoret otetaan mukaan suunnitteluun.

-Nuorisovaltuusto voisi järjestää nuorille retken kaupunkipuistoon, koska nuoret eivät juuri tiedä puistosta, Mäki mietti.

-Hieno idea! Nuoret täytyy ottaa mukaan suunnitteluun, Vispilän yrittäjä Tiina Koskikin innostui.

Yrittäjät saavat yhteistyössä mukana ollessaan mainosta yritykselleen, sillä tavoitteena on merkitä palvelujen tarjoajat uusiin kaupunkipuistoesitteisiin.

Idea yrittäjien ja kaupungin yhteistyölle sai alkunsa, kun kaupungilla alettiin miettiä, miten kansallista kaupunkipuistostatusta voisi hyödyntää.

-Kävin Hämeenlinnassa kysymässä vinkkejä puiston hyödyntämiseen, Grönholm kertoo.

Grönholm palaveerasi seuraavaksi matkailusihteeri Mari Noromiehen kanssa ja kaksikko kiersi yrittäjien luona kyselemässä, voisivatko he tehdä tuotteistaan pieniä paketteja, jotka liittyisivät puistoon.

-Meiltä voi tilata piknik-korin tai lounaskorin ja lähteä puistoon syömään, Tiina Koski kertoo Vispilän paketista.

Koriin voi tilata ruuat myös a la carte -listalta. Alkoholilaki kieltää laittamasta koriin viinipulloa, mutta hieman vähemmän alkoholipitoista juomaa koriin voi tilata.

Koski uskoo, että ensimmäiset korit tilataan viimeistään helatorstaina. Silloin Yhtiönpuistossa järjestetään kesän avauskonsertti Forssa Unplugged.

Myös Antin Konditoria on varautunut jäätelökesään.

-Jäätelöpyörämme on käynyt eri tapahtumissa, mutta ensi kesänä meiltä voi myös tilata jäätelöä, Emma Koivisto kertoo.

Kylmälaukussa jäätelö pyysyy kasassa kovimmallakin helteellä. Mukana tulee kipot ja lusikat.

Hotelli Maakunta lähtee mukaan kansallinen kaupunkipuisto -yhteistyöhön valokuvien ja tarinoiden voimin.

-Meillä on hotellin aulassa esillä vanhoja valokuvia ja kerromme ryhmille niiden tarinoita. Kerromme myös kaupunkipuiston historiasta.

Mustialan Kuninkaankartanon pienpanimo aikoo tuoda puistojen tapahtumiin olutta.

-Puistopilssin oheen voi tuoda jotain muuta, ehkä tarinaa Wahrenin perustamasta panimosta, Anne Silmälä miettii.

Jokioisten Leipä tuo puistot kahvilaan. Kahvitusnurkkaus tuunataan puistomaiseen tunnelmaan kukkineen ja herkkuineen. Ja kahvi on aina pannukahvia, ei espressoa tai cappuccinoa.

-Meiltä saa myös pulla- tai patonkipussin mukaan, jos haluaa lähteä puistoon syömään. Pussissa mainostetaan kaupunkipuistoa, Virtaska kertoo.

Grönholm huomauttaa, että yrittäjät voivat myös mainostaa muita yrittäjiä.

-Mitä enemmän palveluja ja tuotteita, sitä parempi kaikille, Scandic-hotellin markkinointipäällikkö Kimmo Teittinen sanoo.

Scandic ja Torikeskus ovat myös mukana kaupunkipuistoyhteistyössä. Torikeskuksen käytävälle tulee puiston näyteikkuna ja tietoa puistosta.

-Laitamme myös infoa huoneisiin ja respan yhteyteen. Olisi hyvä, jos esitteet olisivat englanniksi, saksaksi, ranskaksi, venäjäksi ja ruotsiksi, Teittinen vinkkaa Grönholmille, joka kirjaa yrittäjien toiveet kirjoihin.

Forssan Salaman toiminnanjohtajan Miia Laaksosen mukaan heidän tavoitteenaan on liikuttaa ihmisiä puistoissa. Jo nyt Puistojuoksuun osallistuu yli sata ihmistä 11 kertaa vuodessa.

Kesäkuun alun Nice Run -tapahtuma taas kerää yli tuhat naista Wahren-puistoon.

-Tuokaa tuotteenne tapahtumaan, Laaksonen heittää yrittäjille vinkin.

Tammelalainen Erärenkikin tarjoaa mahdollisuuden liikkua kaupunkipuiston läpi meloen.

-Kehräämöltä voi lähteä melomaan kohti Salmistonmäkeä katsomaan Loimalammia, Jouni Palén maalailee.

Grönholm lisää, että jokea pitkin meloessa huomaa, miten erilaiselta puisto näyttää.

-Täällä on niin paljon nähtävää myös meille forssalaisille, Grönholm summaa. FL

Forssan kansallinen kaupunkipuisto
Ympäristöministeriön päätöksellä tasan kaksi vuotta sitten perustettu 849 hehtaarin kokoinen puistoalue Forssan keskustan tuntumassa.Kansallinen kaupunkipuisto voidaan perustaa esimerkiksi kulttuuri- tai luonnonmaiseman kauneuden, historiallisten ominaispiirteiden tai sosiaalisten ja virkistyksellisten arvojen säilyttämiseksi.Forssan kaupunkipuisto kertoo maaseutuympäristön nopeasta muutoksesta.Forssassa näkyy teollisuus- ja asuinrakentamisen historia; punatiilisten teollisuusrakennusten ympärille muodostui ainutlaatuinen kaupunkirakenne.Maisemallisina elementteinä ovat Loimijoen laakso ja sitä rajaava harju.Kansallisen kaupunkipuiston status on huomionosoitus kaikkien yhteiselle ympäristölle; se auttaa ympäristön kehittämistä ja arvostusta sekä tarjoaa virkistystä ja tapahtumia.Suomessa on tällä hetkellä kahdeksan kaupunkipuistoa: Forssan lisäksi Turussa, Porissa, Porvoossa, Heinolassa, Kotkassa, Hangossa ja Hämeenlinnassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic