HYÖTYJUTUT

Iloa lautasella – Maailman arvostetuimpaan kokkikisaan tosissaan lähtevä Mikko Kaukonen haluaa välittää ruoallaan tunteita

Mikko Kaukosen voitokkaissa annoksissa meriravut sanoivat "Helan går" ja porsaansorkista oli käytetty myös nahka.
Assistentti Anni Peräkylä, kilpailija Mikko Kaukonen ja valmentaja Heikki Liekola tuulettivat viikonloppuna voittoaan Suomen Bocuse d´Or -karsinnan ratkettua. Kuva: Harri Kuittinen
Assistentti Anni Peräkylä, kilpailija Mikko Kaukonen ja valmentaja Heikki Liekola tuulettivat viikonloppuna voittoaan Suomen Bocuse d´Or -karsinnan ratkettua. Kuva: Harri Kuittinen

Suomi lähtee seuraaviin Bocuse d´Or -kisoihin tosimielellä. Kokkien maailmanmestaruuskisoiksikin kutsuttu mittelö käydään Ranskan Lyonissa tammikuussa 2021, ja sitä ennen on selvittävä toukokuun lopussa järjestettävästä Euroopan karsinnasta.

Suomen edustaja kisoihin valittiin viime viikonloppuna Ruoka ja viini -messujen yhteydessä Helsingin messukeskuksessa. Kisan voitti helsinkiläinen keittiömestari Mikko Kaukonen, joka valittiin tänä vuonna myös Vuoden kokiksi.

– Pyrin aina tuomaan ruokaani iloa ja tunnetta sekä kunnioittamaan raaka-aineita. Näistä syntyy mielestäni täydellinen lopputulos, Kaukonen sanoo.

Possunveri ja sorkkakeksi toivat voiton

Kaukosen voitokas kalaruoka sisälsi rakuunalla ja sitruunaverbenalla sekä meriravulla maustettua suomalaista siikaa, merirapuhollandaisekastiketta sekä tillikuminaliemessä haudutettua merirapua ”Helan går” ja Carelian-kaviaaria. Lisäksi annoksessa oli herneillä, savustetulla valkuaisella sekä piparjuuriemulsiolla täytetty suupala, valkoista parsaa, rapuhyytelöä ja kyssäkaalia sekä tillillä maustettua parsakaalia ja maa-artisokkaa.

Pääruoka lauantaina sisälsi sienillä ja tryffeleillä maustettua porsas-ballotinea, madeiralientä. Porsaankyljellä, ankanmaksalla sekä tateilla täytetty verikroketti sekä rapea porsaansorkan nahka täydensivät annosta. Lisänä oli jyväisessä suolakuoressa paahdettua juuriselleriä ja latva-artisokkatartaletti.

– Haastavat pääraaka-aineet olivat voittajalla aavistuksen paremmat kuin täpärästi kakkoseksi tulleella. Visuaalisesti etenkin kärkikaksikko oli sillä tasolla, mitä toivoinkin näkeväni näissä kilpailuissa, Suomen Bocuse d’Or Academyn presidentti, tuomariston puheenjohtaja Matti Jämsén kommentoi.

Mikko Kaukosen kanssa Suomen edustuspaikasta kilpailivat tunnetut keittiömestarit Tommi Tuominen, Erik Mansikka sekä Kalle Tanner. Kaukonen sai tuomareilta 903 pistettä ja voitti toiseksi tulleen Kalle Tannerin selvästi 33 pisteen erolla.

”Nyt olen valmis sitoutumaan”

Tällä hetkellä Mikko Kaukonen työskentelee Food Camp Finlandissa, jonka emoyhtiö pyörittää muun muassa Michelin-tähdellä palkittua Olo-ravintolaa.

Kaukonen kertoo Bocuse d´Or -kisojen olleen hänellä unelmana jo pidempään.

– Ei tällaiseen huvikseen kannata lähteä. On se jo muutaman vuoden ajan ollut mielessä. Mietin mukaan lähtemistä jo viime karsinnoissa, mutta nyt siihen oli paremmat mahdollisuudet. Olen nyt valmis sitoutumaan tähän, Kaukonen kertoo.

Bocuse d’Or -kilpailuihin valittu kokki sitoutuu harjoittelemaan Euroopan-karsintoja ja loppukilpailua varten täysipäiväisesti noin vuoden ajan.

– Kilpailu oli todella kovatasoinen ja olen ylpeä jokaisesta suorituksesta. Oli ilo esitellä kansainväliselle Bocuse d’Or -tuomaristolle suomalaisen keittiön tasoa, Jämsén kuvailee.

Hän toimii Tallinnan karsinnassa yhtenä tuomareista sekä samanaikaisesti Suomen joukkueenjohtajana.

Tavoitteena mitalisija

Pohjoismaat ovat tällä hetkellä kansainvälisesti hyvin kiinnostavia ruokamaita. Tämän vuoden tammikuussa Lyonissa Suomi sijoittui Bocuse d´Or -kilpailussa neljänneksi heti Tanskan, Ruotsin ja Norjan jälkeen. Suomea edusti tuolloin kokki Ismo Sipeläinen.

Seuraaviin kisoihin Suomi lähtee tavoittelemaan mitalisijaa.

Bocuse d’Or -edustaja valitaan edustuskaudelle karsintakilpailussa, ja hänen lisäkseen kilpailujoukkueeseen kuuluvat assistentti, valmentaja sekä tuomarina ja joukkueenjohtajana toimiva Bocuse d’Or Academy Finlandin presidentti Matti Jämsén.

Kaukosen apuna Suomen karsinnassa olivat valmentaja Heikki Liekola sekä assistentti Anni Peräkylä.

Suomen kilpailutoiminnan ja edustajan keskittymisen kisaan mahdollistavat ELO-säätiön Bocuse d’Or Academy Finland yhteistyökumppaneineen.

Kokkien MM-kisat

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu.

Kilpailua on järjestetty vuodesta 1987 ja sen perusti kuuluisa ranskalainen keittiömestari, keittiötaidon uudistaja Paul Bocuse.

Bocuse d’Or -kilpailukausi kestää kaksi vuotta. Ensimmäisenä vuonna pidetään sekä maakohtaiset edustajakarsinnat että maanosakohtaiset karsintakierrokset Euroopassa, Amerikassa, Aasiassa ja Afrikassa, joiden kautta valikoituu toisen vuoden 24 finalistia.

Loppukilpailu pidetään joka toinen vuosi tammikuussa Lyonissa, Ranskassa.

Vuonna 2020 Euroopan-karsinnat pidetään Tallinnassa kesäkuun aikana.

Kilpailu koostuu 5 tunnin 35 minuutin pituisesta suorituksesta, jonka aikana valmistetaan tyypillisesti 14 annosta vadilta tarjoiltavaksi ja 14 annosta lautasille.

Tuomaristo koostuu jokaisen kilpailevan maan Bocuse d’Or Academyn presidentistä.

Tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Lisäksi lopulliseen sijoitukseen vaikuttaa keittiötyöskentely.

Suomi on ollut mukana Bocuse d’Or -kilpailussa 14 kertaa. Maamme parhaat sijoitukset ovat Matti Jämsénin 4. sija vuonna 2015 ja Ismo Sipeläisen 4. sija vuonna 2019.

Lähde: Elo-säätiö

Uusimmat

Fingerpori

comic