HYÖTYJUTUT

Irtosilmiä, leijuvia harsokummituksia ja verikynttilöitä - Näin askartelet kotisi pienellä budjetilla hauskaksi halloween-kauhukartanoksi

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 27.10 2018. Halloween houkuttelee loka-marraskuun vaihteessa monet suomalaisperheetkin järjestämään Amerikan mallin mukaan naamiaisia ja lapsille karkki vai kepponen -kierroksia. Kaupoissa on valmista rekvisiittaa, mutta karmivan hauskoja koristeita on lapsellisen helppo tehdä itsekin yhdessä lasten kanssa. Tästä jutusta löydät seitsemän erilaista, pienellä budjetilla toteutettavaa askarteluohjetta halloweeniksi.
Irtosilmä näyttää verestävän ilman silmäkuoppiakin, mutta pieni jekkumainen piilotus pääkalloon saa ihokarvat kohoamaan.

Suomessa halloween on saanut pikku hiljaa jalansijaa päiväkotien, koulujen ja nuorten tapahtumissa. Kun siihen tottuneet sukupolvet kasvavat, tarrautuu uusi juhlaperinne myös vahvemmin Suomeen.

– Lisäksi nykyinen mediakulttuuri on yhä kansainvälisempää. Tätä kautta amerikkalaiset juhlat voivat tuntua yhtä tutuilta ja omakohtaisilta kuin kotimaisetkin juhlaperinteet, toteaa akatemiatutkija Outi J. Hakola.

Helsingin yliopiston kulttuurien tutkimuksen osaston tutkija asuu parhaillaan Torontossa Kanadassa, joten hänellä on tuore vertailunäkökulma suomalaisen ja amerikkalaisen halloweenin vietoista.

Ison meren toisella puolen halloween on yksi syksyn keskeisistä juhlista. Televisiossa pyörivät mainokset erilaisista ”haunted house” -kokemuksista, ja koko lokakuun ajan eri paikat tarjoavat kummituskierroksia, kauhuelokuvailtoja ja teemajuhlia.

– Kaupat ovat olleet täynnä koristeita, päivää varten erityisesti tehtyjä karkkipakkauksia ja pukuvaihtoehtoja jo kuukauden ajan. Etenkin omakotitaloissa asuvat ovat koristelleet pihansa ja talon ulkokuoren erilaisilla luurangoilla, kurpitsoilla ja hautakivillä.

Hakola kertoo, kuinka osa Toronton kaduista on koristeltu kurpitsavaloilla. Itse halloweeninä osa keskustan kaduista suljetaan ja katutapahtuman keskeisenä huvituksena ovat erilaisiin asuihin pukeutuneet ihmiset, jotka tulevat paikalle esittelemään asujaan ja tutustumaan muiden pukuihin.

Suomeen rantautuneessa halloween-kulttuurissa pääroolissa on pukujen lisäksi kodin koristeleminen teeman mukaisesti.

Kaupoissa näkee valmiita koristeita, mutta pienellä vaivalla kummituskammotuksia tekee itsekin. Ota siis silmä käteen ja jätä kummitus leijumaan!

Kuivat kummitukset ja rapisevat lepakot

Tarvikkeet: tuoreita vaahteranlehtiä, erikokoisia siveltimiä, mustaa ja valkoista akryylimaalia sekä suojapaperia.

Maalaa lehdet heti tuoreeltaan pihalta kerättynä, sillä kuivuessaan vaahteranlehdet käpristyvät.

Vesiohenteinen akryylimaali on paksua ja peittää tehokkaasti. Jos haluat täysin peittävää jälkeä, maalaa ensimmäisen päälle toinen kerros.

Piirrä lehtiin vastavärillä kummituksen ja lepakon ilmeitä.

Koristele koti maalatuilla lehdillä. Nämä kuivat kaverit sopivat hyvin esimerkiksi pöytäkoristeeksi.

Leijuvat kummitukset

Tarvikkeet: metri harsokangasta, styrox-palloja ja wc-paperirullahylsyjä, liimaa ja vettä, siimaa, musta tussi ja suojapaperia.

Leikkaa harsokangas haluamasi kokoisiin paloihin. Ohjeen kummitukset on rakennettu 20 x 20 cm kokoisista paloista.

Harsi leikkausreunoja hieman auki. Voit itse päättää, kuinka monta kerrosta kummitukseesi tulee. Ohjeen kummituksissa on kolme kerrosta harsoa, mutta myös yksikerroksinen kummitus onnistuu yhtä helposti. Monikerroksisia kummituksia tulee metrin kankaasta neljä kappaletta.

Laita alle suojapaperia ja rakenna sen päälle styrox-palloista ja hylsyistä kummitusten kuivaustelineet.

Tee liimasta ja vedestä seos, johon tulee saman verran molempia aineita. Sekoita kunnolla. Kastele harsot vesi-liima-nesteessä ja purista kuivaksi.

Levitä kasteltu harsokangas styrox-pallon ja paperihylsyn päälle. Monikerroksinen kummitus vaatii parin päivän kuivumisajan, ohuempi kovettuu nopeammin.

Irrota kummitus varovasti kuivumistelineestä. Piirrä silmät. Tee kummituksen päähän neulalla reikä ja pujota siima päästä sisään. Solmi siima sisäpuolelta isolla solmulla ja ripusta tyypit leijumaan haluamaasi paikkaan.

Jätä silmät piirtämättä, jos et halua aamulla pelästyä tunteesta, että joku tuijottaa sinua.

Verikynttilät

Tarvikkeet: valkoisia ja punaisia kynttilöitä, tulitikut ja alusastia.

Laita kynttilä palamattomalle alustalle. Polta toista kynttilää ja valuta siitä eriväristä steariinia toisen päälle.

Muista olla varovainen kuuman steariinin kanssa! Steariini jähmettyy nopeasti, mutta jättää hienot valumajäljet.

Kummitusnauha

Tarvikkeet: valkoista silkkipaperia, sukkapuikko, teippiä, patterikäyttöinen led-valonauha ja musta tussi.

Hehkuva kummitusnauha syntyy vaivatta silkki- tai kreppipaperista.

Leikkaa silkkipaperi suikaleiksi ja asettele muutama suikalekerros lomittain. Tee niiden yhtymäkohtaan pieni reikä esimerkiksi sukkapuikolla.

Pujota reiän läpi led-valo ja sido suikalenippu löysästi teipillä yhteen, osittain johtoon kiinni.

Toista tämä niin monta kertaa kuin led-nauhassa on lamppuja. Ripusta kummitusnauha ulos, oven päälle, verhotankoon tai vaikkapa rappusiin.

Harsolyhdyt

Tarvikkeet: erikokoisia ja -mallisia lasipurkkeja, liimaa, muutama sideharsorulla, irtosilmiä ja led-tuikku.

Tyhjennä ja pese lasipurkit, poista etiketit esimerkiksi ruokaöljyn ja astianpesuaineen avulla. Kuivaa huolellisesti.

Levitä ohut kerros liimaa lasin pinnalle ja kierrä lasipurkin ympärille sideharsoa suoraan rullasta kuin sitoisit sillä nyrjähtäneen nilkan. Laajalle ja paksusti, vähän kierteelle ja ristiin rastiin: tyyli on vapaa.

Liimaa irtosilmät paikoilleen. Napsauta led-tuikku päälle ja pudota lyhdyn pohjalle.

Karvainen hämähäkki

Tarvikkeet: musta lankakerä pehmeää lankaa, mustia piippurasseja, sakset, irtosilmiä ja liimaa.

Pyörittele langasta tupsu tai jätä se pieneksi, löysäksi lankakeräksi. Leikkaa piippurassista tarantellalle eripituisia jalkoja ja työnnä ne kiinni vartaloon eli tupsuun tai lankakerään. Lisää silmät liimaamalla ne vartaloon.

Erikokoisista lankakeristä tai -tupsuista kokoat vaikka kokonaiseen hämähäkkiperheen.

Irtosilmät

Tarvikkeet: erikokoisia styrox-palloja, tusseja ja ohut punakynä.

Ota silmä eli styroxpallo käteen ja ala piirtää. Ensin mustuainen, sitten väriraita haluamallasi sävyllä, ole luova: keltainen ja punainenkin käyvät hyvin.

Viimeistele silmä piirtämällä siihen punakynällä jännittävän näköisiä suonia.

Halloween

Halloween pohjautuu erilaisiin sadonkorjuujuhliin ja vuodenajan vaihtumiseen, jossa luonnon asettuminen lepotilaan on herättänyt ajatuksia kuolemasta ja kuolleiden muistamisesta.

Pohjois-Amerikassa halloween-juhlaa vietetään 31.10. Ihmiset järjestävät juhlia toisilleen usein jo edeltävänä viikonloppuna.

Karkki vai kepponen -perinne ei ole Suomessa ainakaan vielä vakiintunut. Pettymyksien välttämiseksi onkin paras sopia etukäteen, mihin ja milloin on lasten kanssa menossa.

Halloweenissa viehättää mahdollisuus normaaleista arkirooleista irtautumiseen ja hauskanpitoon pukeutumisen, teemaruokien ja koristeiden kautta. Erityisesti Yhdysvalloissa juhla on suosittu myös siksi, että sen ei nähdä liittyvän suoranaisesti uskonnolliseen toimintaan, vaan vuodenaikojen vaihtumiseen.

Monikulttuurisessa yhteiskunnassa halloween voi tarjota mahdollisuuden uudenlaiseen yhteisölliseen juhlaperinteeseen. Samoin kuin vappu, halloween on juhla, jota vietetään usein ystävien parissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic