HYÖTYJUTUT

Johto pysyy, mutta johtoviidakko kutistuu

Kodinkoneiden langattomuus lisääntyy huimasti, mutta kuluttajien tietotaito ei tahdo pysyä vauhdissa mukana.
Moni kuluttaja yllättyy kodinkoneliikkeessä tuotteiden langattomuudesta. Myymäläpäällikkö Tommi Rintalan mukaan langattomuus yhdistetään helpommin yleensä puhelmiin, eikä esimerkiksi pyykinpesukoneeseen.

Kuluttajat eivät vielä tiedosta tarvitsevansa langattomuuden tuomia mahdollisuuksia. Teknologiateollisuus ry:n huoltovarmuusasiantuntija Peter Malmström toteaa, että iso osa kuluttajista käyttää edelleen vain pientä osaa älyteknologiasta, vaikka laitteisto antaisi isommat mahdollisuudet.

– Kuluttajat mieltävät langattomuuden vahvasti telekommunikaatioon ja viihde-elektroniikkaan. Toki on myös totta, että leivänpaahdinta ei tarvitsekaan ohjata etänä.

Etäkäytön mahdollistavien komponenttien hinnat hiipivät alaspäin ja taloustilanne ylöspäin, joten yhä useammalla kuluttajalla on mahdollisuus investoida langattomuuteen. Esimerkiksi kodin lämmitys- ja valaistusjärjestelmää voi ohjata etänä, kun on poissa kotoa. Nämä toiminnot vähentävät sähkönkulutusta ja lisäävät turvallisuutta.

– Valitettavan usein sähköpalon syynä on laitteen väärinkäyttö tai vikaantuminen, usein juuri liesipaloissa. Etäohjauksen kautta näitä tilanteita voitaisiin selkeästi vähentää.

Johdottomien laitteiden määrä tulee lisääntymään, mutta konkreettinen johto ei tule koskaan katoamaan.

– Sähkönsyöttöjohtoja tulee olemaan jatkossa, joten vaikka johtoviidakko kutistuu, ei siitä koskaan päästä täysin eroon.

Malmström myöntää, että langattomuus voi laiskistaa kuluttajan.

– Kieltämättä riski uusavuttomuuteen on olemassa ja etäkäyttö tuo lisää vapaa-aikaa.

Elektroniikkaketju Power Finland Oy:n Tampereen Lielahden myymälän myymäläpäällikkö Tommi Rintala myöntää, että moni kuluttaja on ihmeissään astuessaan kodinkoneliikkeeseen ja huomatessaan langattomuuden.

– Langattomuus mielletään vahvasti juuri puhelimiin, eikä osata edes ajatella, että voisi langattomasti ohjata myös uunia, pyykkikonetta tai jääkaappia. Moni myös mieltää, että langattomasti toimiva laite maksaisi paljon enemmän.

Kylmäkaappiosastolla on jääkaappi, jonka ovessa on iso ruutu, josta voisi katsoa vaikka jääkiekkoa tai siihen voi jättää lapselle muistutuksen futisharjoituksista. Mikä parasta, vihdoin on koittanut aika, jolloin jääkaappi voi kertoa kaupassa päämäärättömästi haahuilevalle kuluttajalle mitä ostaa.

– Jääkaappi ottaa kuvan hyllyillä olevista tuotteista, kun ovi on viimeksi suljettu. Näin pystyt puhelimesta tarkastamaan, mitä jääkaapissa on. Näin voit kaupassa katsoa, kuinka monta maitoa pitikään ostaa. Helpottaa arkea, vähentää kustannuksia ja ruokahävikkiäkin.

Pelkästään langattomuus ei ole vielä ostopäätöksessä ratkaiseva tekijä, vaan sen osuus on marginaalinen.

– Kuluttajat selvästi innostuvat, kun langattomuudesta mainitsee. Monesti kuitenkin kallistutaan perinteiseen vaihtoehtoon. Näin ajateltiin vielä jokin aika sitten älypuhelimistakin, mutta nyt valtaosalla on sellainen käytössään, Rintala toteaa.

Myös langattomuus kehittyy. Kuluttajat voivat jo nyt lähteä lenkille langattomien kuulokkeiden kanssa. Apple on kehittänyt kuulokkeet, joissa edes kuulokkeiden välissä ei ole konkreettista johtoa.

– Tämän osalta voidaan oikeasti puhua langattomuudesta. Tähän suuntaan vääjäämättömästi mennään.

Rintala toteaa, ettei kännykkää tarvitse kierrättää kaveriporukassa näyttääkseen kesän kalasaalista, vaan sen voi älypuhelimen käyttöliittymästä huolimatta liittää tv:n ruudulle Chromecastin avulla.

– Nämä on näitä pieniä jokapäiväistä käyttöä helpottavia asioita, joita jo tullaan varta vasten hakemaan. Tietoisuus lisääntyy ja kuluttajat huomaavat tarvitsevansa päivitettyä laitteistoa.

Viestintävirasto valvoo radiolaitedirektiivin toteutumista ja sitä, että kuluttajien saatavilla olevat langattomat laitteet ovat CE-merkittyjä ja vaatimusten mukaisia.

– Langattomia radiolaitteita ovat esimerkiksi kännykät, wifi-laitteet, langattomat kuulokkeet, langattomat kaiuttimet, radiopuhelimet ja niin edelleen, luettelee Viestintäviraston taajuushallinnon päällikkö Suvi Juurakko-Lehikoinen.

Antennitelevisioverkon palvelut on suunniteltu Suomessa vastaanotettavaksi kiinteällä kattoantennilla. Tässä mielessä perinteisen televisiovastaanoton osalta ei puhuta langattomuudesta.

– Toki antenniverkon televisiolähetykset välitetään taajuuksilla langattomasti kotitalouksille.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) sähkötuotteet-ryhmän tarkastaja Ahti Auvinen toteaa, että langattomien sähkölaitteiden osalta kuluttajan on syytä huomioida kaikki samat asiat kuin mitä tahansa kodinkonetta tai sähkölaitetta hankkiessaan.

– Kaikkien markkinoille saatettavien laitteiden tulee olla turvallisia käyttäjälleen ja ympäristölleen.

Auvinen kertoo, että markkinoille saatettavien laitteiden tulee täyttää kaikkien niitä koskevien direktiivien vaatimukset. Osoituksena siitä laitteen arvokilvessä tulee olla CE-merkintä. Laitteiden mukana tulee toimittaa riittävät käyttöön liittyvät ohjeet.

– Langattomuuden ideana lienee se, että käytettävyys helpottuu ja toimintoja tulee lisää.

Kuluttajaliiton lakimies Timo Niemi toteaa, että osa kuluttajista tietää tarpeeksi langattomuudesta tehdäkseen oikean ostopäätöksen, mutta huomattava osa ei.

– Aina on olemassa riski, ettei tiedä, mitä on ostamassa. Usein laitteen kaikille ominaisuuksille ei ole käyttöä.

Niemen mukaan kuluttajan käsillä oleva tieto langattomuudesta vanhenee nopeasti. Kaikki kuluttajat eivät huomioi tietoturvariskejä, jotka liittyvät langattomiin tuotteisiin.

– Toki tietoa kannattaa etsiä aktiivisesti, mutta ensin pitäisi tehdä selväksi halut ja tarpeet. Aina ne eivät mene yksiin.

Niemi muistuttaa, että tehty kauppa sitoo, mutta kuluttaja ei voi heittäytyä ämpäriksi, jota myyjä voi kantaa mielin määrin paikasta toiseen. On myös myyjän vastuu selvittää, miten asiakkaan kotona toimii nettiyhteys ja hankittavan laitteen yhteensopivuus muihin. Niemi neuvookin ottamaan laitteen ensin kotiin kokeiluun.

– Hyvä, että kodinkoneliikkeissä on vaihtoehtoja ja kehittyneitä edistysaskeleita, mutta kuluttajan on syytä olla hereillä.

Langattomuus

Televisio- ja videosisältöjä eli esimerkiksi ohjelmistotalojen nettipalveluiden tarjontaa voidaan vastaanottaa mobiililaitteilla langattomasti (läppärit, älypuhelimet ja tabletit).

Kaikki langattomat laitteet eivät ole IoT-laitteita, eivätkä kaikki IoT-laitteet langattomia.

Muun muassa langattomat kuulokkeet ja kaiuttimet toimivat tyypillisesti Bluetoothin kautta, joka toimii piuhan korvaajana: laitteet eivät ole lainkaan yhteydessä internetiin, mutta ovat langattomia.

Iot

Esineiden internet tai teollinen internet-termeillä (englanniksi Internet of Things) tarkoitetaan internetverkon laajentumista laitteisiin ja koneisiin.

Internet-verkkoon liittäminen sallii laitteiden ohjaamisen verkossa.

antennitelevision t2-siirtymä

Myyjällä on velvollisuus myös kertoa laitteen toimivuudesta antennitelevision teknologiasiirtymän jälkeen.

Jos laite ei vastaa sovittua tai sovi käyttötarkoitukseen, kuluttaja voi vaatia yritystä hyvittämään puutteen.

linkkivinkki

toimiikotelkkarini.fi

Sivustolla kuluttaja voi tarkastaa T2-yhteensopivuuden DVB-T2 -verkoissa lähetettävien ohjelmistojen näkyvyyden kautta tai television mallinumeron avulla.

Mikäli kuluttaja näkee esimerkiksi Nelonen HD:n (kanavapaikalla 24), Estradi 2020 (kanavapaikalla 39) tai Ylen HD-kanavat VHF-alueen verkossa: TV1 HD, TV2 HD ja Teema/Fem HD (kanavapaikoilla 21, 22 ja 25), hänen televisionsa on T2-yhteensopiva.

Huomioitava on, että HD-kanavien pohjalta laitteen toimivuus on testattavissa näiden peittoalueella, joka kattaa tällä hetkellä 85 prosenttia väestöstä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti