HYÖTYJUTUT Lounais-Häme

Kaupunkilaisrouva ja maatalon emäntä kokkisodassa

Porsaan kylkeä, naudan verta, ohrasuurimoita, mantelisuklaata, tyrniä, lakritsijauhetta ja päälle muutama kotoa tuotu vapaavalintainen elintarvike. Siinä aineet, joilla tunnetut forssalaispoliitikot Sirkka-Liisa Anttila ja Kaisa Lepola lähtivät eilen televisiosta tuttuun kokkisotaan Forssan ammatti-instituutin avoimien ovien tapahtumassa.

Televisio-ohjelman tavoin harrastajakokeilla oli apunaan ammattilaiset, Anttilalla FAI:n ravitsemisalan lehtori Juha Pakkanen ja Lepolalla ravintola Vispilän yrittäjä Veli-Matti Koski.

Kumpikin on työnsä ja poliittisen aktiivisuutensa johdosta kiireinen, mutta keittiö on tullut kummallekin tutuksi. Anttilan ja Pakkasen joukkue loihti raaka-aineista muun muassa verilettuja, karamellipossua ja possunmakkaraa.

-Veriletut olivat lapsuuteni herkkua. Olen hulluna niihin ja teen niitä kun on aikaa. Possunmakkarasta taas tulee joulu mieleen, Anttila kertoi kokkisotaa seuranneelle yleisölle.

-Nautin olla keittiössä, mutta työ haittaa harrastusta. Perunaa meillä syödään eri muodossa, kalaa ainakin kahdesti viikossa ja lihaa. Ostan vain kotimaista lähiruokaa, haluan tietää lihan alkulähteen. Huolehdin aina, että Ristolla (puoliso) on ruokaa kotona. Risto tekee kyllä lastenlapsille ruokaa. Myös kerta-annoksista pakkasessa on paljon hyötyä, hän jatkaa.

Lepolan perheessä on vielä pieniä ja aktiivisesti harrastavia lapsia, joten nälkäisiä suita riittää. Lepolan suosikkiruokiin kuuluvat broilerista ja kalasta tehdyt perusruoat. Bravuureikseen hän nimeää erilaiset smoothiet, makaronikinkkusalaatin sekä erilaiset helpot ja nopeat keitot sekä padat, joita lapsiperheessä on helppo ja nopea valmistaa.

-Meillä tehdään usein ruokaa seuraavaa päivää varten 10–11 aikaan illalla ja isoja määriä kerralla. Tukiverkko on tässäkin asiassa aivan mahtava. Yli 80-vuotias mummuni lähettää meille ainakin kerran viikossa ruokaa ja toki myös lasten isovanhemmat ovat mukana, Lepola kertoo.

Lepolan ja Kosken joukkueessa työnjako oli selkeä: Lepola vastasi makeasta puolesta ja Koski suolaisesta. Lepola luotti kovasti ammattikokkiinsa eikä turhaan, sillä yleisöäänestyksen jälkeen niukan voiton leikkimielisessä kisassa vei Lepolan joukkue.

Ravitsemis- ja kauneudenhoitoalojen koulutuspäällikkö Minna Luoto FAI:lta kertoo kokkisodan idean tulleen siitä, että paikalle tapahtumaan saadaan opiskelijoiden, oppilaitoksen edustajien eli opettajien ja työelämän edustajien lisäksi myös poliittiset päättäjät.

Sekä Anttilalla että Lepolalla on varsin läheiset suhteet Forssan ammatti-instituuttiin. Anttila on koulutusyhtymän hallituksen puheenjohtaja ja hänen 60- ja 70-vuotissyntymäpäivänsä on juhlittu onnistuneesti FAI:lla.

Lepola puolestaan on valmistunut 1996 FAI:sta lähihoitajaksi. Hänen vanhimmat lapsensa ja heidän kaverinsa ovat siinä iässä, että FAI tulee taas hyvinkin tutuksi ja oppilaitos on lähellä sydäntä.

FAI:lla oli tarjolla ohjelmaa perheen pienimmistä ikähaarukan toiseen päähän. Kun pienimmät viihtyivät vaikka onginnan tai kasvomaalauksen parissa, ikäihmiset saivat nauttia bingosta tai vaikka erilaisista hoidoista.

Forssan ammatti-instituutin rehtori Maaria Silvius mainitsi vetonauloina kokkisodan ja mahdollisia tulevia failaisia kiinnostaneen tubettaja Miklun, joka vastaili nuorten kysymyksiin, jakoi nimikirjoituksia ja ajan hengen mukaisesti otti kymmeniä ryhmäselfieitä nuorten kanssa.

Silvius muistuttaa, että FAI:n avoimien ovien tapahtuma on paitsi tuleville opiskelijoille ja heidän vanhemmilleen oiva tapa tutustua oppilaitokseen, tärkeä myös nykyisille oppilaille.

-Tässä tapahtumassa he pääsevät tuomaan esille omaa ammattiylpeyttään ja -taitoaan. Tämä on siis meille paitsi kasvatus-, myös markkinointitapahtuma. Kaikki alat osallistuvat tapahtumaan järjestelyyn ja toteutukseen.

-Yhä enemmän nuoria kasvatetaan yrittäjyyteen. Täällä on esillä opiskelijoiden luomia bisneksiä, muun muassa kahvio ja hoivaosasto, joissa he pääsevät tekemää nykyisen opetussuunnitelman mukaisesti oikeita juttuja oikeiden ihmisten kanssa, Silvius sanoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic