HYÖTYJUTUT Lounais-Häme

Kippis 100-vuotiaalle kotimaalle

Jopa 600 Forssan ammatti-instituutin opiskelijaa ja työntekijää juhli torstaina 100-vuotiasta Suomea oppilaitoksen järjestämässä gaalassa.

Yhtä suurta opiskelijoiden juhlaa ei ole aiemmin nähty Forssassa. Gaalaan oli kutsuttu kaikki instituutin ja Faktian opiskelijat.

-Olen todella iloinen, että juhlaan saapui näin paljon opiskelijoita. Emme tehneet turhaa työtä, rehtori Maaria Silvius iloitsi juhlassa.

Gaalan tärkein tavoite oli hemmotella opiskelijoita. Opiskelijat ovat yleensä tottuneet osallistumaan oppilaitoksen tilaisuuksien järjestämiseen. Tällä kertaa henkilöstö hoiti juhlan järjestelyt ja opiskelijat pääsivät nauttimaan työn tuloksista.

-Opiskelijat ovat meille se tärkein asia. Halusimme gaalalla muistaa kotimaan lisäksi myös heitä, Silvius sanoo.

Opiskelijoille näytti olevan tärkeää se, että gaala järjestettiin heidän omilla ehdoillaan. Esimerkiksi lähihoitajaopiskelijat Jenny Martikainen, Pauliina Peltonen ja Taru-Karita Ylinen suhtautuivat gaalaan aluksi varauksella.

-Olimme rehellisesti sanottuna aika ennakkoluuloisia, kun kuulimme, että tällainen juhla järjestetään. Ajattelimme, että gaalassa vain istutaan ja kuunnellaan rehtorin puhetta. Kun sitten saimme tietää, että gaalassa soittaa bändi, siellä on ruokatarjoilua, ei juurikaan puheita eikä iltapukupakkoa, innostuimme todella paljon, Taru-Karita Ylinen kertoo.

Nuoret ehtivät suunnitella pukeutumista, kampauksia ja meikkejä useiden viikkojen ajan.

-Tämä on meille ainutlaatuinen tilaisuus. Ammattikoululaisille ei yleensä järjestetä isoja juhlia. Vain lukiolaiset juhlivat näyttävästi, Pauliina Peltonen sanoo.

Juhlan suuren suosion salaisuus olikin se, että opiskelijat saivat itse vaikuttaa juhlan ohjelmaan.

Opiskelijoiden tärkein kriteeri juhlille oli se, että pönötystä pitää välttää. Juuri tästä syystä pitkät juhlapuheet oli jätetty ohjelmistosta kokonaan pois. Ainoastaan rehtori ja Forssan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Penttilä pitivät parin minuutin puheet, joiden sisältö oli nuorelle yleisölle suunnattua.

Opiskelijoiden seuraavaksi tärkein toive oli hyvä musiikki, jotta gaalaan saadaan bile-meininkiä. Juhlaan kutsuttiin esiintymään Kasper & Marko Band.

Opiskelijoiden kolmas toive oli pukukoodi. Opiskelijat halusivat, että gaalasta tulee juhlava, muttei kuitenkaan iltapukujuhla. Tämän vuoksi pukukoodiksi asetettiin juhlava pukeutuminen. Pukukoodi laittoikin monet nuoret tutustumaan pukeutumisetikettiin ja pohtimaan erilaisiin tilaisuuksiin sopivaa pukeutumista.

Nuorten mielipide oli otettu huomioon myös iltapalatarjoiluissa. Tyypillisten cocktailpalojen lisäksi tarjolla oli herkkuja nuorten makuun. Sipsit ja irtokarkit tekivät iltapalapöydässä hyvin kauppansa.

Koska kyseessä oli oppilaitoksen juhla, sillä oli hemmottelun lisäksi toinenkin tehtävä:

-Osa opiskelijoista ei ole koskaan ollut suuressa juhlassa. Juhlan tarkoituksena oli antaa tapakasvatusta, kulttuurikasvatusta ja opettaa etikettejä. Samalla halusimme muistuttaa itsenäisen Suomen merkityksestä, rehtori sanoo.

Isänmaata muistettiin juhlatilaisuuden aluksi, kun saliin tuotiin Suomen lippu. Samaan aikaan Elli ja Seppo Lukander esittivät Finlandia-hymnin. Juhlassa esitettiin myös media-alan opiskelijoiden tekemä kuvasarja Suomen ja koulutuksen historiasta.

-Gaala on hieno tapa muistaa 100-vuotiasta Suomea, mutta kyllähän tällaiseen juhlaan voisi useamminkin tulla, opiskelija Jenny Martikainen tuumasi. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti