HYÖTYJUTUT

Linda-Maria Roine haaveili lapsena murhaajista – vuosia myöhemmin hän tapasi television rikosohjelmissa näkemänsä kaksoismurhaajan ja rakastui

"Halusin pahan miehen, joka ei antaisi mulle koskaan tapahtua mitään", kirjoittaa räppäri Mercedes Bentso eli Linda-Maria Roine elämäkerrassaan. Moni kysyy Roineelta, miten hän voi olla suhteessa väkivaltarikollisen kanssa. Roine itse kokee, että elinkautistaan suorittava Janne Raninen on turvallisin valinta mieheksi.
Räppäri Mercedes Bentso eli Linda-Maria Roine räppäsi halustaan saada miehekseen murhaaja ennen kuin tapasi nykyisen puolisonsa. Kuva: Joel Maisalmi
Räppäri Mercedes Bentso eli Linda-Maria Roine räppäsi halustaan saada miehekseen murhaaja ennen kuin tapasi nykyisen puolisonsa. Kuva: Joel Maisalmi

Kyllikki Saaren ruumis uppoaa suohautaan – tai niin Linda-Maria Roine ainakin lapsena kuvitteli kesämökin läheisessä metsässä leikkiessään.

Nyt, vuosia myöhemmin, hän kertoo avoimesti tunteneensa lapsesta saakka kiinnostusta murhaajiin. Ikkunan takana sateinen tammikuun päivä pimenee. Roine odottaa viikonloppua, jolloin hän tapaa vihdoin puolisonsa. Viimeisten kolmen kuukauden aikana pari on ehtinyt viettää aikaa yhdessä vain viisi tuntia.

Roineen puoliso on elinkautisvanki, jonka rikoshistoriaan on kirjattu kaksi murhaa.

Rikostapaukset kiinnostivat Roinetta jo lapsena – kiinnostivat ja pelottivat.

– Mummo meni hammaslääkäriin, ja jäin odotushuoneeseen. Seura-lehdessä oli juttu Bodomin ja Tulilahden murhista sekä Kyllikki Saaren tapauksesta. Tuntui, että mikään ei ollut kiinnostanut niin paljon kuin ne, Roine kertoo.

Sittemmin räppäri Mercedes Bentsona tunnetuksi tullut Linda-Maria Roine on puhunut peittelemättä viehätyksestään pahoihin miehiin sekä taiteessaan että elämäkerrassaan Mercedes Bentso – Ei koira muttei mieskään (Johnny Kniga). Hän haluaa puhua kielletyksi mielletystä aiheesta ja rikkoa hybristofiliaan liittyviä tabuja. Hybristofilia viittaa viehätykseen, joka kohdistuu vakaviin rikoksiin syyllistyneisiin ihmisiin.

Hybristofilia mielletään usein parafiliaksi eli seksuaaliseksi kohdehäiriöksi. Roine kokee, että ainakin hänen kohdallaan on kyse paljon laajemmasta ilmiöstä kuin vain seksuaalisesta kiinnostuksesta.

– Itse näen, että se on ainakin omalla kohdallani paljon isompi juttu.

Linda-Maria Roine on törmännyt parisuhteeseensa kohdistuviin ennakkoluuloihin myös lähipiirissä. Äiti on hyväksynyt suhteen ja lopulta myös mummo, jolla oli alkuun asiassa sulattelemista. Joidenkin ystävien kanssa välit ovat katkenneet sen jälkeen, kun Roine tapasi nykyisen kumppaninsa. Kuva: Joel Maisalmi
Linda-Maria Roine on törmännyt parisuhteeseensa kohdistuviin ennakkoluuloihin myös lähipiirissä. Äiti on hyväksynyt suhteen ja lopulta myös mummo, jolla oli alkuun asiassa sulattelemista. Joidenkin ystävien kanssa välit ovat katkenneet sen jälkeen, kun Roine tapasi nykyisen kumppaninsa. Kuva: Joel Maisalmi

Voittamaton sankari

Roine kertoo kokeneensa murhaajat mielenkiintoisiksi jo lapsena, noin 10-vuotiaana. Hän uskoo, että viehätys on vahvasti yhteydessä elämänkokemuksiin. Esimerkiksi isätön lapsuus voi vaikuttaa taustalla.

– Se, millainen toivon isäni olevan, on tosi samantapainen fantasia kuin se, mikä minulla oli lapsena murhaajasta.

Keskustelupalstat avasivat nuorelle Roineelle maailman, jossa myös muut murhaajista kiinnostuneet jakoivat tuntojaan.

Roine sanoo yrittäneensä aina vahvasti ymmärtää vakavan rikoksen tekijää, ja jopa tunteneensa empatiaa heitä kohtaan. Hän pohti, miksi joku oli päätynyt esimerkiksi murhaan ja tunsi surua siitä, ettei voinut auttaa tekijää.

Keskustelupalstoilla hän yritti ymmärtää, miksi joku haaveili sarjamurhaaja Ted Bundysta. Bundy tappoi ainakin kymmeniä nuoria naisia Yhdysvalloissa 1970-luvulla.

– Yritin päästä muiden pään sisään. Tein päätelmiä siitä, mitä siinä voisi olla taustalla, Roine kertoo.

– Joku oli vaikka väkivaltaisessa parisuhteessa ja kuvitteli, miten Ted Bundy pelastaa hänet siitä.

Roineen mukaan monella oli ajatus, että hän olisi toiselle se, johon väkivaltaa ei kohdistu – kuten moni toivoo, ettei kumppani petä, vaikka tietää tämän pettäneen aikaisemmissa suhteissaan. Toisaalta, jos ihastus jää vain kuvitelmien tasolle, mielikuvissa voi päättää, mitä toinen tekee.

Samanlaisia fantasioita on ollut myös Roineella.

”Halusin pahan miehen, joka ei antaisi mulle koskaan tapahtua mitään. Miehen, joka suojelisi ja kostaisi jokaisen haukun”, Roine kertoo elämäkerrassaan.

Elinkautisvangin puolisoksi

Kun murhaleikeistä oli jo kulunut vuosia, Roine oli jälleen samalla lapsuuden kesämökillä. Yleisradio lähetti Rikostarinoita Suomesta, ja eräänä iltana jakso käsitteli vuonna 2003 tapahtunutta Vuosaaren palkkamurhaa.

Ruotsinturkkilainen Volkan Ünsal oli vuotta aikaisemmin ollut osallisena Arlandan lentokenttäryöstössä, vienyt osan rahoista ja hakeutunut poliisin todistajansuojeluohjelmaan. Se kaikki johti lopulta Ünsalin murhaan.

Roine muistelee olleensa noin 14-vuotias katsellessaan jaksoa. Se tuntui pelottavalta.

Ünsalin murhasta tuomittiin neljä ihmistä. Yksi heistä oli tämän lapsuudenystävä, Ruotsissa lapsuutensa viettänyt Janne Raninen.

– Palkkamurha oli tosi pelottava, ja se, että tekijä oli lapsuudenkaveri. Siksi Janne oli musta kaikkein pelottavin hahmo siinä hommassa.

Sitten kävi niin, että vuosia jakson katsomisen jälkeen Roine rakastui Raniseen.

”Me pelätään asioita, joista me ei tiedetä. Nyt, kun makaan hotellinsängyssä sun vierellä, mietin, kuinka saatoit olla mun suurin pelko. Enää ei oo muuta pelättävää kuin kello”, hän räppää kappaleellaan Joka ikinen yö. Se kertoo Ranisesta.

Pari tutustui musiikin kautta, aluksi ystävinä. Roine tajusi varhain ”Volkan-Jannen” olevan se sama Janne kuin televisio-ohjelmassa vuosia aiemmin.

– Ensimmäisen kerran, kun menin tapaamaan Jannea, jännitti. Ajattelin, etten ole ikinä tietoisesti mennyt tapaamaan ketään murhaajaa.

Vihaa tuntemattomilta

Vaikuttiko Roineen ihastumisen taustalla kiinnostus murhaajiin, sitä kysytään häneltä vain harvoin. Enemmän kysytään sitä, miten Roine voi olla suhteessa ihmisen kanssa, joka on tuomittu kahdesta murhasta.

– Ne ajattelevat, ettei se olisi vaikuttanut ainakaan positiivisesti. Arvelen, että sen kiinnostuksen takia olen ollut avoimempi tutustumaan Janneen. Muuten olisi voinut olla enemmän ennakkoluuloja.

Suhteessa ei kuitenkaan Roineen mukaan ole kyse ihailusta. Jo ensitapaamisessa Helsingin hotelli Presidentissä hän huomasi, ettei vastassa olekaan jännitystä ja vaaraa.

– Janne alkoi muuttua mun silmissä aika tavalliseksi tyypiksi. Se ei tuntunut mystiseltä murhaajalta.

– Sen sijaan vastassa oli kohtelias ja huumorintajuinen mies.

Useimmiten vankeihin kohdistuu enemmän ennakkoluuloja kuin ihailua. Sen Roine on huomannut. Ennakkoluulot tulevat esille muun muassa netin keskustelupalstoilla, joilla tuntemattomat ihmiset puhuvat parin suhteesta.

– Se viha, mitä mua kohtaan tunnetaan, on vielä paljon voimakkaampaa kuin Janneen kohdistuva. Kyse ei ole ainakaan huolenpidosta, jos toivoo, etten seurustelisi murhaajan kanssa, vaan että mut joukkoraiskattaisiin.

Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma kertoi Lännen Medialle (LM 28.12.2019), että ”hyvin usein väkivaltaiset ihmiset saattavat tietyissä tilanteissa käyttäytyä yhtä lailla väkivaltaisesti myös lähipiiriään kohtaan”.

Roine katsoo asiaa hiukan eri näkökulmasta. Rikostapaukset ovat kiinnostaneet häntä, mutta hän sanoo, ettei ole koskaan hakenut suhteelta todellista vaaraa. Siksi hän ei haluaisi seurustella ihmisen kanssa, joka on kohdistanut väkivaltaa naisiin tai ylipäätään heikompiin.

– Silloin tietäisin, että mun pitää pelätä. Heti aluksi huomasin, että Jannella ja sen kavereilla on vanhan liiton koodistot. He eivät arvosta naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Roine on aikaisemmin elämässään kokenut rajua väkivaltaa ja liikkunut huumepiireissä. Hän on myös ensimmäinen teatteriohjaaja Veijo Baltzarin uhreista, joka kertoi tapauksesta julkisuudessa omilla kasvoillaan.

Nykyistä kumppaniaan hän on kutsunut julkisuudessa turvallisimmaksi kohtaamakseen mieheksi. Väkivaltaa hän ei kuitenkaan puolusta, vaan sanoo, että väkivalta on väkivaltaa ja aina väärin, ellei kyse ole itsepuolustuksesta.

Vasta vapaana naimisiin

Tammikuun puolivälissä Roineen ja Ranisen yhteinen aika on ollut vähissä. Ranisen lomat ovat olleet ”katkolla” siitä saakka, kun hänet siirrettiin syksyllä Riihimäen vankilaan. Pari oli tavannut toisensa siviilissä viimeksi lokakuussa, ja lisäksi heillä on ollut kaksi kahden ja puolen tunnin mittaista perhetapaamista.

Raninen on lomalla enintään kolme vuorokautta kahdessa kuukaudessa. Lisäksi yhteyttä pidetään päivittäisillä puheluilla. Tänään Roine on unohtanut puhelimensa äänettömälle. Se tarkoittaa, että seuraava mahdollisuus soitolle on seuraavana päivänä.

Raninen on suorittanut nykyistä tuomiotaan noin 16 vuotta. Ehdonalaishakemus on hylätty kahdesti.

Parilla on paljon yhteisiä suunnitelmia. Naimisiin he haluavat vasta, kun Raninen on vapautunut.

– Isä ei ole minua saattamassa alttarille, niin en halua, että vartija saattaa Jannen. Kumpaakaan ei saateta.

Ranisella on 13-vuotias tytär. Roineen mukaan lapsen ja isän suhteen seuraaminen on joskus sydäntä särkevää, esimerkiksi silloin, kun lapsi odottaa isän seuraavaa lomaa, jota ei välttämättä tule – tai kun lapsi kulkee kalteriovista ja metallinpaljastimen läpi vankilan perhetapaamiseen.

Roineen elämässä isä ei ole ollut läsnä. Hän haluaa, että oman lapsen kohdalla on toisin.

Linda-Maria Roine ja Janne Raninen

Linda-Maria Roine

Rap-artisti, joka tunnetaan taiteilijanimellä Mercedes Bentso.

Syntynyt vuonna 1993.

Julkaissut kaksi albumia: Joka ikinen yö (2019) ja Ei koskaan enää (2017).

Linda-Maria Roineen elämästä on tehty elämäkerrallinen teos Mercedes Bentso – Ei koira muttei mieskään ja dokumenttielokuva Ei koskaan enää.

Kertonut avoimesti vaikeasta taustastaan, johon kuuluu koulukiusaamista, väkivaltaa ja päihteidenkäyttöä. Oli ensimmäinen teatteriohjaaja Veijo Baltzarin hyväksikäytön uhreista, joka tuli julkisuuteen omilla kasvoillaan. Räppää aiheesta kappaleella Clare Quity.

Roine ja koomikko Juuso Kekkonen työstävät parhaillaan hybristofiliaa käsittelevää esitystä, joka nähdään Korjaamolla ensi syksynä.

Janne Raninen

Suorittaa elinkautista vankeusrangaistusta kahdesta murhasta.

Ensimmäinen murha tapahtui Solvallan raviradalla Tukholmassa vuonna 1998. Tuolloin 20-vuotias Raninen ampui mafiapomo Dragan Joksovicin.

Vuonna 2003 Raninen osallistui Volkan Ünsalin palkkamurhaan Helsingin Vuosaaressa kahden muun miehen kanssa.

Jälkimmäinen teko nousi sittemmin uudelleen otsikoihin, koska huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion osuutta tapaukseen alettiin tutkia. Aarnion epäillään tienneen murhasta, mutta jättäneen puuttumatta siihen.

Ranisen elämästä on tehty teos Kutsuvat minua palkkamurhaajaksi. Lisäksi Raninen on kirjoittanut teoksen Isänä vankilassa.

Toimii Voikukkalapset ry:n puheenjohtajana. Järjestö tukee vankien lapsia.

Uusimmat

Fingerpori

comic