HYÖTYJUTUT

Lontoossa räjähti seksipommi 1960-luvulla – tv-sarjan takana oleva totuus on taas tarua ihmeellisempää

Christine Keeler (Sophie Cookson) oli aikansa Mata Hari. Hän pisti Westminsterin polittiiset seurapiirit ja Fleet Streetin lehdistön sekaisin. Kuva: Laura Krohn
Christine Keeler (Sophie Cookson) oli aikansa Mata Hari. Hän pisti Westminsterin polittiiset seurapiirit ja Fleet Streetin lehdistön sekaisin. Kuva: Laura Krohn

Christine Keelerin tapaus

”Perustuu tositapahtumiin. Tätä tarinaa ei voi keksiä.”

Näin kertoo 6-osaisen brittisarjan alkuteksti, ja teksti pitää kutinsa: totuus on taas tarua ihmeellisempää.

Käsikirjoittaja-kirjailija Amanda Coen luoman tosidraaman pääosissa ovat nuori showtanssija Christine Keeler (Sophie Cookson), Neuvostoliiton laivastoattasea Jevgeni Ivanov (Visar Vishka) ja Britannian sotaministeri John Profumo (Ben Miles). Hänen kauttaan historia tuntee tapauksen Profumo-skandaalina.

”Olen vaarallisempi kuin venäläiset”

Keelerillä (1942–2017) oli samanaikaisesti suhde molempiin miehiin. Muutenkin hänen elämänsä oli vaarallisessa ihmissuhdesolmussa.

”Olen nuori ja haluan pitää hauskaa”, Keeler selittää sarjassa.

”Kaikki ovat huolissaan Kuuban pommista, mutta heidän pitäisi olla huolissaan minusta. Olen vaarallisempi kuin venäläiset.”

Viitekehyksinä toimivat Kuuban vuoden 1962 ohjuskriisi ja valpas lehdistö sekä esisvengaavan Lontoon seurapiirit, joissa kohut seurasivat toisiaan.

Yksi oli liberaalijohtaja Jeremy Thorpen tapaus. Se dramatisoitiin pari vuotta sitten Hugh Grantin tähdittämäksi Perienglantilaiseksi skandaaliksi.

Christine Keelerin tapaus edustaa perienglantilaista laatua.

Sen tunnelmassa voi melkein aistia 1960-luvun alun lontoolaiset hajut ja tuoksut: viskin, tupakan, pakokaasun, hajuveden ja posliinikupposeen kello viisi kaadettavan höyryävän teen.

Yle TV1 klo 21.45

Uusimmat

Fingerpori

comic