HYÖTYJUTUT

Näin somerolainen sisustussuunnittelija koristelee kotinsa jouluun – "Luonto toimii inspiraationa"

Oksat, sammaleet, kävyt ja mehiläisvahakynttilät ovat modernin sisustajan valintoja tulevana jouluna. Nyt on trendikästä hakea pala luontoa kotiin ja sisustaa maanläheisillä sävyillä, kertoo somerolainen sisustussuunnittelija Johanna Sulander-Hovila.
Somerolaisen sisustussuunnittelijan Johanna Sulander-Hovilan mukaan kranssit ovat trendikkäitä joulukoristeita. Niitä voi laittaa muuallekin kuin ulko-oveen. Jouluvärit ovat nyt murrettuja tai vihreitä. Kuva: Tapio Tuomela / FL
Somerolaisen sisustussuunnittelijan Johanna Sulander-Hovilan mukaan kranssit ovat trendikkäitä joulukoristeita. Niitä voi laittaa muuallekin kuin ulko-oveen. Jouluvärit ovat nyt murrettuja tai vihreitä. Kuva: Tapio Tuomela / FL

Tämän päivän trendikäs joulu on käsityöläisen unelma.

Enää kodin jouluiset käsityöt eivät ole vain lasten tekemiä, vaan askarteluun osallistuvat myös aikuiset.

Jos käsin tekemiselle ei ole aikaa tai mahdollisuuksia, ostetaan koristeet nyt markettien sijaan suoraan käsityöläisiltä.

Näin kuvaa somerolaisen Kotja Designin sisustussuunnittelija Johanna Sulander-Hovila.

Hänen mukaansa sisustukseen haetaan inspiraatiota erityisesti luonnosta:

– Metsästä löydetyn monihaaraisen koivunoksan voi laittaa maljakkoon ja koristella. Riittävän isolla oksalla korvaa jopa joulukuusen, Sulander-Hovila ehdottaa.

Luonnonmateriaalit näkyvät myös jouluna

Luonnonmateriaaleja suosiva sisustustyyli on tällä hetkellä yleisesti trendikäs kaikkina vuodenaikoina. Trendi heijastuu myös jouluun ja tarkoittaa sitä, että kotiin halutaan jouluksi luonnollisia, perinteisiä tai suoraan luonnosta haettuja sisustuselementtejä.

Sulander-Hovilan mukaan luonnonmateriaaleilla sisustaminen ei ole hetkessä katoava ilmiö:

– Koronapandemia on vahvistanut trendiä. On kuitenkin selvää, että niin kauan kuin ekologisuus, kotimaisuus, käsityöt ja luonto ovat arvostettuja, maanläheinen joulu pysyy suosittuna.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Luonto ja luovat valoratkaisut tekevät tämän vuoden joulun. Sulander-Hovila on tehnyt havuasetelman terassilleen. Kuva: Tapio Tuomela / FL
Luonto ja luovat valoratkaisut tekevät tämän vuoden joulun. Sulander-Hovila on tehnyt havuasetelman terassilleen. Kuva: Tapio Tuomela / FL

Appelsiinisuikaleet ovat tänä vuonna kransseissa

Palan luontoa voi tuoda kotiin vaikka kranssin muodossa. Kranssit ovatkin nyt varsin trendikkäitä ja niitä voi ripustaa muuallekin kuin ulko-oveen.

– Vaikka vaatekaapin kahva kelpaa. Eikä kranssi näytä huonolta pöydälläkään.

Kranssin koristeetkin voi tehdä itse.

Tänä jouluna on erityisen suosittua kuivata uunissa appelsiinisuikaleita kranssin koristeeksi. Appelsiinit tuovat kotiin myös jouluntuoksua.

– Harva hoksaa, että tuoksu on osa sisustusta. Kranssiin voi siis kiinnittää appelsiinien lisäksi vaikka muutaman kanelitangon. Myös diffuusereilla ja huonetuoksuilla saa kotiin helposti joulun tuntua.

Sulander-Hovila suosii itsekin maanläheistä joulusisustusta. Hänen perheensä pitkää keittiönpöytää koristaa jouluna kynttiläasetelma, johon sisältyy oksia, käpyjä ja oman metsän sammaleella päällystettyjä foliopalloja.

– Erityisen trendikkäässä kynttiläasetelmassa käytetään nyt mehiläisvahakynttilöitä. Kynttiläasetelmissa on kuitenkin syytä huomioida paloturvallisuus.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Johanna Sulander-Hovila suosii itsekin sisustuksessa maanläheisyyttä. Kuva: Tapio Tuomela

Koristeita aiempaa vähemmän

Luontobuumi näkyy myös väreissä.

Kirkkaanpunainen on vaihtunut tiilenpunaiseen ja vihreä korostuu eri sävyissään. Sulander-Hovila suosii omassa sisustuksessaan myös kultaa.

Samaan aikaan kun sävyt muuttuvat murretuiksi, joulukoristeiden määrä vähenee.

Erityisesti nuoret valitsevat varsin maltillisesti joulukoristeita, eikä joka hyllyllä enää istu tonttu.

– Runsaus on korvautunut skandinaavisella minimalismilla.

Kaiken ei tarvitse olla harmonista

Sisustussuunnittelija kuitenkin huomauttaa, että kaiken ei tarvitse olla pelkästään maanläheistä, minimalistista ja harmonista. Hän itsekin räväyttää joka vuosi koristelemalla joulukuusen hyvin persoonallisesti.

– Olen vuosien varrella ostellut joulupalloja matkoiltani, esimerkiksi Englannista ja Ranskasta. Valitsen palloista kunakin vuonna eniten silmääni miellyttävät.

Sulander-Hovilan mukaan tärkeintä onkin tuntea olonsa mukavaksi omassa kodissa. Jos keittiön tonttuverhot ja kirkkaanpunaiset sohvatyynyt tuovat jouluntuntua, niitä kannattaa suosia.

Muoti-ilmiöt näyttäytyvät muutenkin maaseudulla ja kaupungeissa hieman eri tavoin.

Varsin tyypillistä on, että trendit kulkeutuvat hitaammin maaseudulle. Siksi onkin todennäköisempää nähdä tänä jouluna tonttuja forssalaisissa kodeissa kuin helsinkiläisissä.

Uusimmat

Fingerpori

comic