HYÖTYJUTUT

Nyt on riistaruokien aika – Tee hirvipaistista vaihteeksi hiukan eksoottisempi kanelilla, inkiväärillä ja aprikooseilla

Peuran- ja hirvenlihassa maistuu syksy: alkanut metsästyskausi ja ensimmäiset rapeat pakkasaamut. Mausta hirvipaisti lempeästi kanelilla ja inkiväärillä, niin saat siihen ripauksen itämaista makua.
Hirvipadan lempeä mausteisuus ja pataan lisätyt kuivatut luumut ja aprikoosit vievät makumaailmaan Marokon suuntaan. Hirvenliha kestää hienosti muitakin kuin perinteisiä riistamausteita. Kuva: Nanna Rintala
Hirvipadan lempeä mausteisuus ja pataan lisätyt kuivatut luumut ja aprikoosit vievät makumaailmaan Marokon suuntaan. Hirvenliha kestää hienosti muitakin kuin perinteisiä riistamausteita. Kuva: Nanna Rintala

Maamme peura- ja hirvikanta on elinvoimainen. Riista on lihansyöjille eettisin valinta.

Ennen kaikkea riista hurmaa kuitenkin maullaan. Peura on hiukan hirveä voimakkaammin riistan makuinen, ja sen lihasta on poistettava ennen valmistusta kaikki kellertävä rasva. Hirvi taas on hyvin rasvaton, ja maultaan miedompana se ottaa vastaan myös muita kuin perinteisiä riistamausteita.

Jos satut saamaan käsiisi peurankoiven eli viulun, kannattaa se marinoida huolellisesti. Kypsennyksessä ei saa päästää herkkää viulua kuivahtamaan tai ylikypsymään. Apuna kannattaa käyttää kinkun paistoon tarkoitettua pussia ja lihalämpömittaria.

Jos perinteinen hirvipaisti ja -pata kyllästyttävät, voi hirvipataan hakea makua myös maailmalta. Kaneli ja inkivääri maustavat padan lempeästi, ja aprikoosi ja luumu lisäävät Tuhannen ja yhden yön tarinoiden tunnelmaa.

Naudan jauhelihan voi korvata hirven jauhelihalla kaikissa ruuissa. Jos haluat korostaa metsäistä tunnelmaa, kokeile ihmeessä metsämiehen jauhelihapihvejä, joissa hirven makua voimistavat sipuli ja metsäsienet.

Riistaruokien lisukkeeksi kannattaa kokeilla kokonaisena paistettua mukulaselleriä, bataattimuusia tai ruusukaalisalaattia. Mukulaselleri valmistuu uunissa folioon käärittynä. Öljyä sen pinta ennen folioon laittoa ja mausta hyvin suolalla, pippurilla ja yrteillä.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Peurankoipi on näyttävä tarjottava vaikka juhlapöydässä. Kuva: Nanna Rintala
Peurankoipi on näyttävä tarjottava vaikka juhlapöydässä. Kuva: Nanna Rintala

Yrttimarinoitu peuranviulu

1 peuran tai peuranvasan takakoipi

Yrttimarinadi:

1 rkl suolaa

1 tl jauhettua mustapippuria myllystä

6–8 katajanmarjaa

6 valkosipulinkynttä

3 laakerinlehteä

noin 1 dl kutakin tuoretta yrttiä hienonnettuna: timjamia, rosmariinia, lehtipersiljaa, salviaa, oreganoa

noin 1 dl öljyä

Puhdista koipi pintakalvoista. Surauta kaikki marinadin ainekset tahnaksi sauvasekoittimella. Kuivana kutakin yrttiä käytetään noin 1 ruokalusikallinen mutta käytä ainakin osa tuoreena.

Hiero marinadi koiven molemmin puolin, kiedo koipi tuorekelmuun ja anna marinoitua yön yli jääkaapissa.

Ota liha huoneenlämpöön puolituntia ennen paistamista. Kuivumisen ehkäisemiseksi käytä paistamisessa kinkkupussia ja tarkkaile lämpötilaa. Paista viulua 180 asteessa 40 minuuttia ja laske lämpötila 120 asteeseen. Asenna lihaan paistomittari ja ota peuranpaisti uunista, kun mittari näyttää +65 astetta.

Kääri folioon ja anna vetäytyä 20 minuuttia. Paistopussin pohjalle kertyneen liemen voit siivilöidä ja keittää kastikkeeksi.

Nosta viulu tarjolle. Riistan makuun ja syksyiseen tunnelmaan sopivat lisukkeeksi kokonaisena kypsennetty mukulaselleri ja ruusukaalisalaatti.

Ruusukaalisalaatti

300 g kotimaista ruusukaalia

1/2 appelsiininmehu

1 rkl öljyä

1 vihreä omena raastettuna

1 dl puolukoita

2 rkl creme fraichea

1 tl piparjuuritahnaa

suolaa ja pippuria

Suikaloi ruusukaalit hyvin hienoksi kulhoon. Purista niiden pinnalle appelsiinimehu ja rutistele kaaleja käsin, jotta kaalin- ja appelsiininmehut sekoittuvat.

Lisää öljy ja raastettu hapokas omena. Sekoita. Sekoita piparjuuri ranskankermaan, mausta hivenellä suolaa ja pippuria.

Sekoita puolukat ja kastike salaatin joukkoon.

Lempeän mausteinen hirvipata

noin 1–1,2 kg hirvipaistia

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria myllystä

2 rkl öljyä

1 dl vehnäjauhoja

1 tl kanelia

1 tl jauhettua inkivääriä

300 g lanttua

3 valkosipulinkynttä

1 l liha- tai riistalientä

1 dl kuivattuja, kivettämiä luumuja

1 dl kuivattuja kivettömiä aprikooseja

pinnalle lehtipersiljaa

Kuutioi kalvoista puhdistettu hirvenpaisti reilunkokoisiksi paloiksi. Mausta kuutiot suolalla ja pippurilla ja pyörittele ne sitten vehnäjauhoissa. Kuumenna öljy padassa ja ruskista lihanpalat kahdessa erässä. Lisää tarpeen mukaan öljyä.

Laita kaikki lihanpalat takaisin pataan ja lisää jauhettu kaneli ja inkivääri, kuutioitu lanttu ja kuoritut halkaistut valkosipulinkynnet. Kaada pataan myös liemi.

Lisää aprikoosit ja luumut ja anna padan hautua miedolla lämmöllä noin 2 tuntia tai kunnes lihat ovat pehmoisen kypsiä. Lisää tarvittaessa nestettä.

Tarkasta suola ja pippuri ja ripottele pinnalle hienonnettua lehtipersiljaa.

Tarjoa perunoiden, bataattimuusin tai riisin kera, upean värinen bataattimuusi valmistuu korvaamalla puolet perunoista bataatilla.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Hirven jauheliha, metsäsienet ja sipuli maistuvat metsämiehen jauhelihapihveissä. Valmista lisukkeeksi bataattiperunamuusi. Kuva: Nanna Rintala
Hirven jauheliha, metsäsienet ja sipuli maistuvat metsämiehen jauhelihapihveissä. Valmista lisukkeeksi bataattiperunamuusi. Kuva: Nanna Rintala

Metsämiehen jauhelihapihvit

7 muhkeaa pihviä

1 iso sipuli

1 valkosipuli

noin litra tuoreita tai puoli litraa käsiteltyjä tai pakastettuja metsäsieniä (esimerkiksi kantarelli, suppilovahvero, lampaankääpä)

500 g hirven jauhelihaa

2 rkl pankokorppujauhoja

120 g smetanaa

1 dl hienonnettua persiljaa

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria myllystä

2 rkl öljyä tai öljyn ja voin sekoitusta paistamiseen

tarjoiluun lempeästi paistettua sipulia

4–5 sipulia

2 rkl öljyä tai öljyn ja voin sekoitusta

ripaus suolaa

Aloita lisäkkeenä tarjottavien sipuleiden valmistuksesta. Kuori ja suikaloi sipulit ohuiksi renkaiksi. Lämmitä pannulla öljy, kumoa sipulit pannulle ja anna paistua hyvin miedolla lämmöllä välillä käännellen 20–30 minuuttia kauniin kullanruskeiksi. Mausta ripauksella suolaa.

Kuori ja hienonna valkosipuli ja sipuli. Hienonna myös sienet pieneksi silpuksi. Paista sipuleita ja sieniä miedolla lämmöllä, kunnes sienistä on neste haihtunut ja sipulit ovat pehmenneet. Anna jäähtyä.

Sekoita jauhelihan kanssa pankokorppujauhot, smetana ja persilja, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lihan joukkoon jäähtynyt sieni-sipuliseos.

Muotoile kostutetuin käsin muhkean paksuiksi pihveiksi.

Paista pihvit kypsiksi öljyssä tai öljyvoiseoksessa keskilämmöllä. Voit paistaa ne myös uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia.

Tarjoile paistetun sipulin ja bataattimuusin kera.

Uusimmat

Fingerpori

comic