HYÖTYJUTUT

Ovatko tässä Suomen parhaat uimarannat? Listasimme 24 tutustumisen arvoista kohdetta eri puolilla maata

Tänä kesänä etelän rantalomista saadaan vain haaveilla. Onneksi tuhansien järvien maassa riittää monipuolisia rantalomakohteita jokaiseen makuun.
Kesälomareissulla uimarannat ja leikkipuistot ovat hyviä vaihtoehtoja pysähdyspaikaksi, kun liikkeellä ollaan autolla ja mukana on lapsia. Jos aikataulu ei ole kiireinen, eväspysähdys voi sujua rattoisammin kuin tienvarsien pysähdyspaikoilla ja huoltoasemilla. Kuva: Silja Aitoaho
Kesälomareissulla uimarannat ja leikkipuistot ovat hyviä vaihtoehtoja pysähdyspaikaksi, kun liikkeellä ollaan autolla ja mukana on lapsia. Jos aikataulu ei ole kiireinen, eväspysähdys voi sujua rattoisammin kuin tienvarsien pysähdyspaikoilla ja huoltoasemilla. Kuva: Silja Aitoaho

1. Hietaniemenranta, Helsinki

Hietaniemenranta eli Hietsu on Helsingin suosituimpia rantoja. Varaudu ruuhkaan.

2. Plagen, Hanko

Hanko on Suomen aurinkoisin paikka, jossa on 30 kilometriä hiekkarantaa. Plagenin matalalla uimarannalla Hangon keskustassa on muun muassa vesikaruselli.

3. Bellevue, Hanko

Bellevuen uimaranta on matala ja rauhallinen ranta Plagenin itäpuolella. Ranta jatkuu Långsandan luonnonsuojelualueena. Molemmilla rannoilla vesi voi olla etelätuulilla hyvin lämmintä.

4. Saaronniemi, Turku

Ruissalon leirintäalueen suosittu uimaranta sijaitsee merelle kurkottavan niemen kärjessä.

5. Nunnalahti, Naantali

Naantalin Nunnalahden uimaranta sijaitsee Vanhassakaupungissa keskiaikaisen luostarikirkon ja Muumimaailman kupeessa.

6. Degersand, Ahvenanmaa

Eckerön eteläosassa sijaitseva Degersandin matala ja laaja hiekkaranta on u-kirjaimen muotoinen. Sitä luonnehditaan muun muassa sanoilla ”rantaparatiisi” ja ”kätketty aarre”.

7. Yyteri, Pori

Kuuden kilometrin mittaisella hiekkarannalla on monipuoliset palvelut ja erikseen yleinen uimaranta ja naturistiranta. Osa luonnonsuojelualuetta.

8. Pyynikki, Tampere

Tampereen keskustan läheisyydessä Pyhäjärven rannassa sijaitsevan Pyynikin uimarannat ovat matalia hiekkarantoja. Alueella on isoja nurmikenttiä. Kallioiseen Jalkasaareen pääsee kävellen siltaa pitkin.

9. Kuortaneen kirkkoranta

Kuortaneen kirkkorantaa kutsutaan Etelä-Pohjanmaan Rivieraksi. Ranta on pitkä ja hienohiekkainen. Matalan rantavetensä ansiosta se sopii lapsille.

10. Hietasaari, Vaasa

Hietasaaren uimaranta on puistomainen, kaupungin suosituin uimaranta.

11. Storsand, Monäs

Storsandin hiekkaranta Uudenkaarlepyyn Monäsin kylässä on yksi länsirannikon kauneimmista. Reilun kahden kilometrin pituinen luonnollinen hiekkaranta on osa luonnonsuojelualuetta. Ei palveluita.

12. Fäboda, Pietarsaari

Fäbodan alueella, noin 10 kilometriä Pietarsaaren keskustasta, on kolme suurta ja matalaa hiekkarantaa. Suosituin on kaareva, laguunia muistuttava Pikkuhiekka. Pieni kallioniemekkeiden rajaama Fäboda cafen ranta sijaitsee Pikkuhiekan kyljessä. Etelämpänä sijaitseva, Natura-alueeksi luokiteltu Isohiekka on Pikkuhiekkaa rauhallisempi ja leveämpi.

13. Vattajanniemi, Lohtaja

Kokkolan Lohtajalla sijaitseva Vattajanniemi eli Vattaja on liki luonnontilassa oleva pitkä hiekkaranta. Vattajanniemellä sijaitsee myös puolustusvoimien iso ampuma- ja harjoitusalue, joka on käytössä noin 200 päivänä vuodessa.

14. Kalajoen Hiekkasärkät

Hiekkasärkät ovat noin kolmen ja puolen kilometrin mittainen, hienohiekkaisista rannoista ja särkistä koostuva alue. Tunnettu matkailukohde tarjoaa runsaasti palveluja.

Oululainen Maria Ritola vietti kesäkuun alun vapaapäiväänsä Nallikarissa. Hän kertoi rannan miellyttävän, koska se on tilava ja hienohiekkainen ja ympäristö viihtyisä. Kuva: Pekka Peura
Oululainen Maria Ritola vietti kesäkuun alun vapaapäiväänsä Nallikarissa. Hän kertoi rannan miellyttävän, koska se on tilava ja hienohiekkainen ja ympäristö viihtyisä. Kuva: Pekka Peura

15. Nallikari, Oulu

Kylpylähotellin kupeessa, kolmen kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Oulun kuuluisin uimaranta Nallikari on pitkä ja matala hiekkaranta. Alueella on kattavat palvelut.

16. Marjaniemi, Hailuoto

Laajoista hiekkarannoista ja dyyneistä tunnetun Hailuodon rannat ovat vartioimattomia ja epävirallisia uimapaikkoja. Marjaniemi on saaren suosituin ranta-alue. Hailuotoon liikennöi lautta.

17. Mansikkanokka, Kemi

Kemin Mansikkanokan uimaranta on 250 metriä pitkä ranta keskellä Kemiä. Uimarannan vierestä kulkee Sauvosaaren urheilupuiston kuntoreitti. Rannan lähellä on muun muassa lasten leikkipuisto.

18. Ahvenpankki, Keminmaa

Keminmaan Ahvenpankki sijaitsee Kemijoen jokisuulla meren lähellä. Mahtava matala hiekkaranta, joka soveltuu lapsille.

19. Punainen hiekka, Muonio

Pallasjärven rannassa puolen kilometrin mittaisen polun päässä sijaitseva ranta on saanut nimensä hiekkansa väristä. Vastarannalla näkyy Pallastunturin huippujen siluetti.

20. Säikänsalmi, Posio

Livojärven rannalla Posion eteläpuolella sijaitsevalla Säikänsalmen rannalla on mittaa liki kolme kilometriä. Ranta tunnetaan myös Lapin Rivierana.

21. Ärjänsaari, Oulujärvi

Oulujärven paratiisisaareksi kutsuttu Arjänsaari on Metsähallituksen Luontopalveluiden ylläpitämä luonnonsuojelu- ja virkistysalue. Saareen pääsee höyrylaivalla tai venekuljetuksella Kajaanista.

22. Kultahiekat, Manamansalo

Manamansalon Kultahiekat sijaitsee Manamansalon saaren etelärannalla Oulujärvellä, lomakylän yhteydessä. Saari kuuluu laajaan Kainuun harjualueeseen, joka ulottuu Rokualle.

23. Hiukka, Sotkamo

Sapsojärven rannalla sijaitseva Sotkamon Hiukka on myös luonnonnähtävyys hiekkaharjuineen. Hiukka kuuluu myös Kainuun harjualueeseen.

24. Huuhanranta, Ruokolahti

1,5 kilometriä pitkä, kaareva Huuhanranta on yksi Saimaan pisimmistä hiekkarannoista.

 

Juttua muokattu 14.50

Oikaisu: Suomen parhaat uimarannat -jutun kartassa Muonion Punainen hiekka oli merkitty virheellisesti. Oheisessa kartassa rannan sijainti on oikein.

Rauman kaupungin terveysvalvonta suosittelee välttämään uimista Otanlahden uimarannalla koko kesän ajan. Otanlahden uimaranta on poistettu kartasta.

Muista turvavälit myös uimarannalla

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto on julkaissut koronapandemian ajaksi uimarantaetiketin. Rannalle ei pidä tulla sairaana. Muihin on pidettävä kahden metrin turvaväli rannalla ja vedessä. Rannallakin on yskittävä ja niistettävä nenäliinaan ja muistettava hyvä käsihygienia wc:ssä, ulkoliikuntapaikoilla ja lasten leikkipaikoilla.

Nykytiedon mukaan riski saada koronavirus luonnonvesissä uimisen välityksellä on alhainen. Riski liittyy lähinnä uimareiden lähikontakteissa tapahtuvaan leviämiseen.

Kunnan terveydensuojeluviranomaisen on julkaistava luettelo kunnan yleisistä uimarannoista ennen uimakauden alkua. Lain mukaan uimakausi alkaa 15.6. ja päättyy 31.8. Lapin maakunnassa ja Kuusamon ja Taivalkosken kunnissa uimakausi on 25.6.–15.8.

Kuntien terveydensuojeluviranomaiset valvovat yleisten uimarantojen veden laatua. Yleinen uimaranta on ranta, jolla odotetaan käyvän huomattava määrä uimareita.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic