HYÖTYJUTUT Lounais-Häme

Possua forssalaisittain – HKScan aloittaa pian sianlihan viennin Kiinaan

HKScanin Forssan tehtaalta on tarkoitus viedä vielä tämän vuoden aikana kolme miljoonaa kilogrammaa sikaa Kiinaan. HKScan suunnittelee kolminkertaistavansa vientimäärän vuoteen 2020 mennessä.

Kiinan ja Suomen elintarvikeviranomaiset saivat neuvottelut vientisopimuksesta päätökseen marraskuussa. Neuvottelut aloitettiin jo yli kymmenen vuotta sitten.

-Tällä hetkellä valmistelemme ensimmäisiä toimituksia kumppaneidemme kanssa. Ensimmäinen toimitus osuu vuoden ensimmäiseen puoleen vuoteen, tarkemmin en pysty vielä sanomaan, HKScanin international ja biotech -markkina-alueesta vastaava Jukka Nikkinen toteaa.

Vientilupa on tehdaskohtainen ja koskee nimenomaan Forssan yksikköä.

-Onhan tämä merkittävä asia Forssan yksikön kannalta, vaikka tehtaan kokonaistuotantomäärästä tämä onkin vain pieni osa, Nikkinen sanoo.

-Harvoin avautuu yhtä suuria markkinoita, joissa on mahdollisuus tehdä tämän mittaluokan suunnitelmia ja nähdä näin isoja volyymeja.

Forssa on jo valmiiksi kansainvälinen yksikkö lihanviennin suhteen. Erityisen hyviä vientimaita ovat perinteisesti olleet Uusi-Seelanti ja Japani.

 

Lupaehdot Kiinan-vientiin ovat tiukat. HKScanilla on lupa viedä Kiinaan tuoretta, pakastettua sikaa. Lupa koskee koko ruhoa, joten varsinaisen lihan lisäksi kohti Kiinaa lähtee myös muut sian osat.

Kiinassa tilaustakin on Nikkisen mukaan nimenomaan tuoreelle, ei valmiiksi maustetulle lihalle. Kysyntää on lihan lisäksi esimerkiksi sorkille, päille sekä sisäelimille.

Puhtauden lisäksi suomalaisen sianlihan valtti on Nikkisen mukaan sen tarina, joka kiinnostaa Kiinassa.

-Heille suuria asioita ovat esimerkiksi pitkä historia, perhetilat sekä se, että rehu tulee läheltä, Nikkinen sanoo.

Nikkinen ei halua vielä arvioida, miten vienti vaikuttaa Forssan yksikön kokonaistuotantoon.

-Mehän myymme näitä tuotteita jo muualle toisille asiakkaille, mutta markkinahinta Kiinassa on tietyille tuotteille korkeampi kuin muualla, Nikkinen sanoo.

Viennin aloittaminen on positiivinen liike myös koko suomalaista sikataloutta ajatellen, mutta Nikkisen mukaan sen vaikutuksia ei ole vielä mahdollista arvioida.

-Mennään askel kerrallaan. Ensin laitetaan homma käyntiin, sen jälkeen volyymit ylös ja sitten katsotaan, miltä tilanne näyttää. Ensin pitää saada tuloksia. Mahdollisuuksia on kuitenkin paljon.

 

Forssassa sika ensin teurastetaan, minkä jälkeen liha leikataan ja pakataan.

Tuotteet pakastetaan minuuteissa.

-Nopea pakastaminen on Forssassa suuri vahvuus. Se vaikuttaa tuotteen laatuun, Nikkinen sanoo.

Aiemmin esimerkiksi sorkkia ja päitä käsiteltiin prosessissa ikään kuin sivutuotteita, mutta Nikkisen mukaan lupaneuvottelujen aikana prosessi on muuttunut niin, että niitä arvostetaan nyt yhtä paljon kuin mitä tahansa muitakin tuotteita.

Pakastetut tuotteet menevät konteissa Kiinaan, missä ne myydään osittain pakastettuina ja osittain sulatettuina.

-Tietysti kansainvälistä kauppaa on tehty lihalla vuosikymmeniä, sen prosessi on reitteineen ja kuljetuksineen hyvin hioutunut jo valmiiksi.

Forssasta lähteviä tuotteita menee Kiinassa niin teollisuuden, ravintola-alan kuin vähittäiskaupankin käyttöön. Suomi-possu ei ole Kiinassa pelkästään rikkaiden herkku.

-Meille tulee kyllä myös premium-tuotteisto, mutta osa tuotteista on sellaisia, joissa mennään markkinahinta edellä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic