HYÖTYJUTUT

Pöytä koreaksi puolukasta

Puolukka on käytetyin suomalainen metsämarja. Hapokas puolukka soveltuu mehun ja hillojen lisäksi hyvin leivonnaisiin ja suolaisiin ruokiin.
Kaalikääryleiden valmistamisella on turhaan työläs maine. Lisää puolivälissä käärimistä täytteeseen ruskistettua jauhelihaa, niin saat kasvikääryleiden kanssa samalla kertaa myös annoksen perinteisiä kaalikääryleitä.

Vaikka nykykaupunkilaisen yksinkertaisin säilöntämenetelmä sopivien kylmätilojen puutteessa on marjojen ja mehujen pakastus, moni muistaa vielä mummolan kellarista ison saavin täynnä puolukkasurvosta. Puolukka säilyy nimittäin sisältämänsä bentsoehapon avulla survottuna erinomaisesti yli talven alle 5 asteen lämpötilassa.

Kaalikääryleiden viereen kuuluu puolukkasurvos, mutta mitäpä jos laittaisit osan puolukoista mehevöittämään jo täytettä? Reseptissämme kaalikääryleet ovat tällä kertaa kasvisversiona, täytettä voi halutessaan tuunata lisäämällä esimerkiksi pilkottuja sieniä, soijarouhetta, härkistä tai nyhtökauraa.

Pohjolan pizzassa maistuvat tutun metsäiset maut. Poro, kantarelli ja leipäjuusto puolukoiden kera sopivat erinomaisesti valkoiseen, ranskankermapohjaiseen perjantai-illan suosikkiin.

Vuokaan valmistettava, ruokasoodalla kohotettu leipä on upean rouhea ja runsas, eikä sen syöjä takuulla aavista, että leivän tekemiseen on kulunut aktiivista aikaa korkeintaan 10 minuuttia. Aineiden sekoitus, vuokaan ja uuniin.

Puolukka sopii erinomaisesti monenlaisiin puuroihin, rahkoihin ja smoothieihin. Yksi kaikkein perinteisimmistä herkuista on ruispuolukkapuuro, jonka voit valmistaa liedellä tai yön yli uunipuurona. Se maistuu sekä lämpimänä että kylmänä maidon kera.

Metsät ovat nyt puolukoita pullollaan. Tee metsäretki yhdessä ystävien tai lasten kanssa jo ensi viikonloppuna. Tuliaisena metsästä löytyy varmasti sangollinen marjoja, punaiset posket ja hyvä, rentoutunut mieli.

Puolukka-kasviskaalikääryleet

noin 25 pientä tai 12 suurta käärylettä

1 kaali

1 rkl öljyä

1 sipuli hienonnettuna

1 porkkana raastettuna

1 ½ dl puuroriisiä tai ohrasuurimoita

6 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

2 dl puolukkaa

1 tl meiramia

suolaa, mustapippuria

Pinnalle:

2 rkl siirappia

voinokareita

Koverra kaalista kanta pois ja laita kokonainen kaali kiehuvaan suolalla maustettuun veteen. Irrota kaalinlehtiä yksi kerralla sitä mukaa kun ne pehmenevät ja nosta valumaan. Silppua loppu kaali täytteeseen.

Valmista täyte kuullottamalla sipulia muutama minuutti öljyssä paistinpannulla. Lisää raastettu porkkana ja lopuksi riisi tai ohrasuurimot pannulle kuullottumaan. Lisää vesi ja kasviliemikuutio sekä meiramia, ja anna hautua noin 10 minuuttia. Lisää lopuksi joukkoon yli jäänyt kaalisilppu sekä puolukat ja mausta suolalla ja pippurilla.

Ohenna kaalinlehtien ruodot veitsellä. Täytä kaalikääryleet nostamalla täytettä lehden ruotopäähän, taittamalla sivut keskelle ja käärimällä rullaksi. Isolehtisestä ”kaalikäärylekaalista” saat isoja kääryleitä ja täytettä kuluu pari ruokalusikallista käärylettä kohden. Pienemmästä valkokaalista tulee sopivia pienempiä kääryleitä n. ruokalusikallisella täytettä.

Nosta kääryleet voideltuun uunivuokaan. Valuta kääryleiden pinnalle siirappia ja lisää voinokareita. Vuoan pohjalle voit laittaa 1-2 dl vettä.

Paista ensin 10 minuuttia 225 asteessa, laske uunin lämpötila 175:een ja paista vielä noin tunti. Valele kääryleitä välillä vuoassa olevalla nesteellä.

Pohjoisen puolukkapizza

Pohja:

2 dl kädenlämpöistä vettä

1 pussi kuivahiivaa

5 dl durumvehnäjauhoa

1 tl suolaa

2 rkl öljyä

Täyte:

2 rkl ranskankermaa

2 dl kylmäsavustettua poroa rouheena

3 dl kantarelleja

150 g leipäjuustoa

2 dl puolukoita

Pinnalle:

tuoretta basilikaa tai timjamia, rucolaa

Valmista pohja sekoittamalla veteen kuivahiiva, jauhot ja suola. Vaivaa taikinaksi ja lisää lopuksi öljy. Muotoile taikinasta kimmoisa pallo ja jätä liina alle kohoamaan noin 20 minuutiksi.

Muotoile käsin tai kaulitsemalla taikinasta uuninpellille yksi iso tai kaksi pienempää pizzaa. Levitä pohjalle ranskankerma ja sitten pororouhe, kantarellit, kuutioitu juusto ja puolukat.

Paista uunin alaosassa 225 asteessa noin kymmenen minuuttia kypsäksi ja kauniin väriseksi.

Vuokaleipä puolukalla ja fenkolilla

4 dl spelttitäysjyväjauhoa

1 dl kaurahiutaleita

½ dl rouhittua pellavaa

2 tl ruokasoodaa

2 tl fenkolinsiemeniä

1 tl suolaa

5 dl luonnonjogurttia tai piimää

2 dl puolukoita

öljyä tai voita paistovuoan voiteluun

pinnalle auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä, rouhittuja pähkinöitä

Voitele pitkänmallinen, noin puolentoista litran vetoinen leipävuoka, ja laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Yhdistä speltti, kaurahiutaleet, pellavarouhe ja ruokasooda kulhossa. Rouhi fenkolinsiemenet morttelissa suolan kanssa ja sekoita kuiva-aineiden joukkoon. Sekoita jogurtti tai piimä sekä puolukat yhdessä kuiva-aineiden kanssa notkeaksi taikinaksi.

Kaada taikina vuokaan ja ripottele pinnalle reilusti siemeniä ja kuivattuja pähkinöitä. Paista uunissa noin tunnin ajan.

Kumoa vuoasta ja anna jäähtyä.

Ruispuolukkapuuro

1 ½ litraa vettä

5 dl ruisjauhoja

5 dl puolukoita

1 dl sokeria

Kuumenna vesi kattilassa. Vispaa mukaan ruisjauhot, puolukat ja sokeri. Hauduttele tunnin verran miedolla lämmöllä välillä sekoittaen.

Kokeile myös näitä

Puolukkamaustevoi

Sekoita huoneenlämpöinen voi, hiukan survotut puolukat, roseepippuria ja esimerkiksi pähkinöitä tai yrttejä herkulliseksi maustevoiksi. Tarjoa maustevoita pihvien ja kyljysten kanssa.

Puolukkajogurtti

Sekoita turkkilaiseen jogurttiin puolukoita, hienonnettua rosmariinia ja tuoretta silputtua chiliä, suolaa ja pippuria. Tarjoa lihapullien tai kanansiipien dippikastikkeena ja pataruokien lempeäksi lisukkeeksi.

Puolukka-aioli

Murskaa ½ dl puolukoita ja sekoita ne desiilitraan majoneesia. Purista mukaan valkosipulinkynsi ja tilkka sitruunamehua. Dipiksi ja hampurilaisen väliin.

Puolukkakastike

Soseuta 3 dl puolukoita sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Lisää mukaan ½ dl neutraalia öljyä, ½ dl sokeria. Mausta suolalla ja pippurilla sekä 1 tl dijonsinappia. Liharuokien kastike

Puolukkasalsa

Sekoita 1 dl puolukoita, 1 punasipuli, 1 valkosipulinkynsi, 1 jalapeno ja pätkä kurkkua pieneksi hienonnettuna. Mausta limen mehulla, suolalla ja pippurilla. Tarjoa kuten salsa.

Fingerpori

comic

Uusimmat