HYÖTYJUTUT Lounais-Häme

Renkaiden kuntoon huomiota

Kuluneet renkaat ovat vaaraksi.

Monet ajelevat syksyllä liian kuluneilla kesärenkailla. Renkaiden kunnon tarkastaminen pari kertaa vuodessa ei riitä, arvioi LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen. Sopiva aika rengastarkastukselle on juuri nyt.

Auton renkaiden kunto tarkastetaan usein vain keväisin ja syksyisin renkaiden vaihdon yhteydessä. Rengaskuntoa pitäisi Niemisen mukaan tarkkailla tätä useammin.

Sopiva ajankohta kuntotarkastukselle on nyt kesän jälkeen. Kesällä on saatettu ajaa pitkiä matkoja ja renkaat ovat saattaneet päästä kulumaan yli suositusten.

Laki määrittää henkilö- ja pakettiauton kesärenkaiden minimiurasyvyydeksi 1,6 mm. Asiantuntijoiden mukaan urasyvyyden tulisi kuitenkin olla vähintään 4 mm, koska etenkin sadekelillä tätä matalampi urasyvyys voi olla turvallisuusriski.

Renkaiden urasyvyyden voi mitata klassisella kolikkotestillä. Kuluneisuus tulee mitata renkaan keskeltä pääurien kohdalta ja siihen apuvälineeksi sopii Niemisen mukaan kahden euron kolikko.

– Kolikon hopean värinen reunus on n. 4 mm levyinen. Jos kolikon reunus uppoaa kokonaan renkaan uraan, tiedät että urasyvyys on yli 4 mm ja rengas on vielä kelvollinen arkiliikenteeseen. Tarkempaan mittaustulokseen tarvitset urasyvyystulkkia, jossa on millimetriasteikko.

Toinen jälkitarkastus, joka on hyvä tehdä myös syksyn aluksi, on ilmanpaineiden mittaus. Renkaiden ilmanpaine tulisi tarkastaa rengaspainemittarin avulla säännöllisesti, mieluusti kuukauden välein.

Lämpötilan sahaaminen edestakaisin vaikuttaa siihen, että rengaspaineet eivät pysy täysin siinä mihin ne on vaihdon yhteydessä asetettu.

Moni laittaa renkaisiin varmuuden vuoksi 0,2 baria ylipainetta suositukseen verrattuna, koska pieni ylipaine ei ole vaarallista. Alipaine sen sijaan lisää kitkaa, renkaan kuumenemista ajossa ja renkaan kulumista.

Ilmanpaineen ja kuluneisuuden lisäksi kannattaa tarkastaa myös renkaan ikä. Jos se lähentelee 10 vuotta, eivät ne enää vastaa ominaisuuksiltaan uudempia renkaita. Vanhan renkaan jarrutusmatka voi olla huomattavasti uutta pidempi. Renkaan valmistuskuukausi ja vuosi on aina merkattu sen kylkeen.

Uusimmat

Fingerpori

comic