HYÖTYJUTUT

Rennon leipurin…ihana omenagalette

Omenasesonki on parhaimmillaan. Kirpeimmätkin puutarhaomenat pääsevät oikeuksiinsa kinuskisessa piiraassa.
Valitse rouhean galeten täytteeksi kirpeitä omenoita.

Rustiikkinen galette ei ehkä kauneudella koreile, mutta maistuu sitäkin ihanammalle. Käännä reunat rennosti täytteen päälle ja viimeistele karamellikastikkeella.

Valitse kirpeitä omenoita, sillä suolainen kinuski pitää huolen makeudesta.

Omenagalette

Kuudelle

Pohja:

3 dl vehnäjauhoja

2 rkl sokeria

½ tl suolaa

100 g voita

2–3 rkl kylmää vettä

Täyte:

300 g kirpeitä omenia

2 tl sitruunamehua

1 tl kanelia

3 rkl fariinisokeria

kananmuna voiteluun

Suola-karamellikastike:

2 ½ dl sokeria

100 g voita

1 ½ dl kuohukermaa

½ tl suolaa

Tarjoiluun:

turkkilaista jogurttia

tomusokeria

Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi sekaan kuutioitu kylmä voi, kunnes taikina on murumainen. Lisää kylmä vesi ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Pyöräytä palloksi, kääri kelmuun ja anna levätä jääkaapissa puolisen tuntia.

Valmista karamellikastike. Kaada sokeri paistinpannulle. Lämmitä keskilämmöllä puuhaarukalla sekoitellen. Kun sokeri on toffeenväristä, lisää voi pienissä erissä ja sekoita vispilällä. Nosta pannu hellalta ja lisää kerma vähitellen koko ajan sekoittaen. Lisää suola ja anna jäähtyä.

Kuori ja siivuta omenat. Laita omenasiivut astiaan ja purista niiden päälle sitruunamehua. Lisää kaneli ja fariinisokeri, sekoita.

Kauli taikinasta halkaisijaltaan 32 cm pyöreä levy. Levitä täyte piirakan päälle. Käännä reunat täytteen päälle ja voitele kananmunalla. Valuta 2 rkl karamellikastiketta omenoiden päälle. Paista 175 asteessa 30–40 minuuttia.

Tarjoile karamellikastikkeen ja tomusokerilla maustetun turkkilaisen jogurtin kanssa.

Uusimmat