HYÖTYJUTUT Lounais-Häme

Sieniä käytetään entistä monipuolisemmin

Kantarellia keittoon, suppilovahveroa soosiin ja tattia muusiin.

Näillä ohjeilla tai tottumuksilla pärjää kokemattomampi sienestäjä, mutta sieni sopii yllättävän moneen käyttötarkoitukseen, kuten Forssan luontomuseon sienineuvojat Liisa Poso ja museoamanuenssi Annukka Partanen kertovat. Yksi sieni sopii pippurin korvikkeeksi, toinen valkosipulin.

-Laukkanahikasta löytyy helposti. Se ei näytä miltään, mutta se haisee valkosipulilta ja käy sen korvikkeeksi. Henki ei kuitenkaan haise, kun käyttää laukkanahikasta. Kuivaaminen onnistuu näppärästi keittiön pöydällä, Liisa Poso neuvoo.

Sienien suola- tai etikkasäilöntä on asiantuntijoiden mukaan vanhemman väen tapa ja sen suosio on vähentynyt. Vastaavasti kuivauksen suosio on kasvanut.

-Nuoremmat ovat innovatiivisia ja käyttävät esimerkiksi tatteja pitsassa. Tällöin valkopohja vaikka ranskankermasta tai tuorejuustosta on tomaattipohjaa parempi. Mukaan yrttejä ja muuta oman maun mukaan, mutta aurajuustohan sopii hyvin yhteen sienen kanssa, Partanen vihjaa.

 

Sosiaalisen median myötä on Partasen mukaan yleistynyt tapa kysellä erilaisissa facebook-ryhmissä sienen lajia. Pahimmillaan kysellään jopa pannulle pilkotusta sienestä, onko se myrkyllinen vai syömäkelpoinen.

-Pelkän kuvan perusteella ei saisi koskaan päätellä sienen lajia. Sitä pitää myös haistaa ja kosketella, ettei sekoita myrkytöntä ja myrkkysientä toisiinsa. Jos ei ole varma jonkun sienen kelpoisuudesta, laji kannattaa aina selvittää huolella.

Partanen sanoo, etteivät he anna ihmisille suositusta siitä, onko joku sieni syömäkelpoinen vai ei. Myrkyttömän syömäkelpoisen sienen syöminen on subjektiivinen asia.

Yhtä lailla subjektiivista on se, mitä sientä pitää maultaan parhaana. Poson vinkit ovat sikurirousku ja palterohapero.

-Sikurirouskua löytyy helposti. Sitä voi käyttää vaikka kuivattuna mausteena tai tuoreena ruokaan. Kun sekoittaa kuivatun sikurirouskun maustamattomaan tuorejuustoon, saa hyvän levitteen, Poso kertoo.

Kuluva syksy on ollut sienirikasta aikaa. Poson mukaan sienet vastaavasti mätänevät nopeasti.

-Torstaina katsoin sieninäyttelyä varten, että ruskotatit ovat oikein kelvollisia. Lauantaina ne olivat jo ihan lötköjä.

 

Tammelalainen Pirjo Mikkola käy innokkaasti sienessä, mutta tunnistaa monen muun tapaan noin kymmenkunta sientä varmuudella. Hän tuli sieninäyttelystä hakemaan lisää tietoa sienistä ja niiden käyttökelpoisuudesta. Erityisesti haperot hän haluaa erottaa toisistaan.

Mikkolan suosikkisieni on monipuolinen suppilovahvero, josta hän tekee muun muassa kastiketta, keittoa ja ykkösherkkuaan munakasrullaa. Yksi Mikkolan bravuureista on jouluna tai juhannuksena syötävä sienisalaatti, johon tulee suolattuja karvarouskuja, sipulia ja kermavaahtoa. FL

 

Muokattu 18.9.2017 klo 9.00:

Lisätty juttuun tarkennus ”myrkyttömän syömäkelpoisen sienen syöminen on subjektiivinen asia”. Alkuperäisessä jutussa ei ollut mainintaa myrkyttömyydestä.

Uusimmat

Fingerpori

comic