HYÖTYJUTUT

Sulkuviivojen väri

Ihmissilmä erottaa valkoisen viivan entistä huonommin, mutta robottiauton konenäkö keltaista paremmin.
Tuttu keltainen sulkuviiva korvautuu valkoisella 1. kesäkuuta 2020 alkaen. Merkintäurakalle on annettu aikaa kolme vuotta.

Maanteillä alkaa kesäkuussa 2020 mittava tiemerkintäurakka. Tuolloin voimaantulevan uuden tieliikennelain mukaan sulkuviivojen väri vaihtuu keltaisesta valkoiseksi.

Siirtymäaikaa on kolme vuotta, mutta todennäköisesti sulkuviivat uudistuvat tätä ripeämmin.

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta nimittäin edellytti mietinnössään, että muutos toteutetaan nopeassa aikataulussa yhtenäisyyden säilyttämiseksi.

Kotimaisen muutoksen jälkeen ajosuuntien välistä keltaista sulkuviivaa ja reunamerkintöjä löytyy Euroopasta enää lähinnä Norjan teiltä. Keltaista käyttävät myös esimerkiksi Yhdysvallat, Uusi-Seelanti sekä Argentiina.

– Sinänsä keltainen väri on ollut hyvä ratkaisu, sillä autoilijat ovat mieltäneet sen voimakkaammaksi käskyksi kuin valkoisen viivan, liikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman Liikennevirastosta sanoo.

Toivottua liikennekäyttäytymistä on edistänyt myös se, että keltainen viiva näkyy kuluneenakin lumen alta hieman paremmin kuin valkoinen.

Pelkän valkoisen käyttäminen säästää hieman tiemerkintöjen kustannuksia.

Vielä tärkeämpää on se, että itseohjaavien robottiautojen konenäköjärjestelmät osaavat navigoida varmemmin kokovalkoisessa tieympäristössä.

Uuden lain voimaantultuakin sulkuviiva maalataan normaalia leveämmäksi, kun sillä halutaan erottaa pyörä-, linja-auto- tai raitiovaunukaista muusta ajoradasta.

– Linja-auto- ja raitiovaunupysäkin kanttikivi saa yhä olla keltainen, samoin risteysalueen pysäyttämiskiellosta ilmoittava ruudukko, Tuomas Österman sanoo.

Kokonaan uusi on kielletyn pysäköintiruudun keltainen rastimerkintä.

– Uudessa laissa on kuormauspaikka –liikennemerkki, joka voi olla pienimmillään vain yhden parkkiruudun kokoinen alue. Se erotetaan tavallisista pysäköintipaikoista tällaisella rastilla. Muutkin vastaavat erityisruudut ovat periaatteessa mahdollisia.

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic