HYÖTYJUTUT

Tukehtuminen on lapsen suurin vaara – Katso videolta kaksi tekniikkaa, joilla saat vauvan hengitystiet auki

Lasten kanssa matkalla on mukavaa, mutta kun ilo muuttuu suruksi, se tapahtuu pyytämättä ja yllättäen. Viisas omatoimimatkaaja valmistautuu hätätilanteisiin ajoissa. Lue SPR:n ensiapukouluttajan vinkit siitä, kuinka varaudut matkalla erilaisiin haavereihin, joihin muumilaastari ei riitä. Opettele myös keskeiset ensiapuvalmiudet.
Tajuttoman vauvan ja aikuisenkin auttamisessa tärkeintä on soittaa apua. Auttamista jatketaan avaamalla hengitystiet ja kuuntelemalla hengitystä. Jos henki ei kulje, aloitetaan paineluelvytys. SPR:n ohjelma-avustaja Niko Kylmäoja näyttää elvytystä nuken avulla.

Kun alle kouluikäiset lapset ovat matkassa mukana, vain yksi asia on varmaa.

Kun jotakin tapahtuu, se tapahtuu nopeasti. Suurella todennäköisyydellä myös hieman kotoista lastenpäivystystä kauempana.

– Matkustettaessa on syytä huolehtia riittävästä ravinnosta, nesteiden saannista ja levosta. Myös ensiapukurssin suorittaminen lisää valmiutta toimia, jos syntyy ensiaputilanne, Suomen Punaisen Ristin ensiapukouluttaja Kristiina Myllyrinne sanoo.

Ennen matkalle lähtöä monen omatoimimatkaajan rutiineihin kuuluu skannata passit ja matkustusasiakirjat sähköpostin liitteeksi tai luoda excel-taulukko matkan eri etapeista yhteystietoineen.

Tapansa kullakin, mutta erityisesti lasten kanssa matkaillessa omiin matkasuunnitelmiin on hyvä listata etukäteen myös terveys- ja lääkäriasemat, joista haaverin sattuessa saa apua.

– Eri paikkakuntien terveysneuvonta- ja palvelujen numerot löytää netistä. Ne on hyvä tallentaa matkapuhelimeen, Myllyrinne vinkkaa.

Suomessa ja EU:n alueella toimii sama yleinen hätänumero 112. Muissa maissa myös hätänumero kannattaa laittaa ylös. Mitä vähemmän tapaturman sattuessa on selvitettävää, sitä paremmin vanhempi kykenee keskittymään ensiapuun ja esimerkiksi sisarusten rauhoitteluun.

Kyypakkaus ja lääkehiiltä mukaan

Yleisimpiä tapaturmia matkalla ovat samat kuin kotonakin, siis haavat, nirhaumat, kuhmut ja kolhut. Niistä selviää tavallisesti jo maalaisjärkeen perustuvalla ensiapuosaamisella.

– Haavat puhdistetaan juomakelpoisella vedellä siten, että mahdollinen lika saadaan pois. Haava suojataan tarpeen mukaan laastarilla, Myllyrinne sanoo.

Jos haava on syvä tai vuotaa runsaasti, sen päälle voi kiinnittää joustositeellä sidostaitoksia.

– Jos haava kuitenkin on kovin syvä tai pitkä tai siinä on vierasesine kuten lasin pala, on syytä hakeutua lääkäriin.

Ensiaputaidoista ei juuri ole hyötyä, ellei mukana ole oikeita tarvikkeita. Myllyrinne vinkkaakin matkailijaa pakkaamaan mukaan aina pienen ensiapulaukun. Valmiita matkapakkauksia on myytävänä esimerkiksi apteekeissa, joista saa myös valmiita listoja matkalle tarvittavista peruslääkkeistä.

– Särky- ja kuumetta alentavien lääkkeiden lisäksi mukaan kannattaa ottaa kyypakkaus mahdollisia allergisia reaktioita varten. Lapsiperheet voivat myös pohtia, otetaanko mukaan lääkehiiltä mahdollisen myrkytyksen varalle.

Lapsen suuhun puhalletaan aluksi viisi kertaa

Ensiaputaidoista puhuttaessa maallikon mieleen palaa ehkä koulu- tai armeija-ajoilta tuttu tajuttoman henkilön elvyttäminen ja kylkiasentoon kääntäminen. Ne kuuluvat myös matkustajan ensiaputaitoihin.

– Jos ihminen hengittää, käännetään hänet kyljelle hengityksen turvaamiseksi. Jos hän ei hengitä, aloitetaan painelu-puhalluselvytys rytmillä 30 painelua keskeltä rintakehää ja sen jälkeen 2 puhallusta autettavan suuhun.

Lasta elvytetään kuten aikuistakin, mutta lapsen ja vedestä pelastetun elvytys alkaa 5 alkupuhalluksella, jonka jälkeen rytminä on 30 painelua keskeltä rintakehää ja 2 puhallusta, jota toistetaan niin kauan kuin tarve vaatii.

– Hätäkeskukseen tulee aina soittaa heti, jos henkilö ei herättelyihin herää.

Näin turvaat lapsen hengityksen

Lasta joutuu elvyttämään useimmiten uimaonnettomuuksissa, jotka ovat verrattain harvinaisia ja usein myös ainakin osin estettävissä.

Todennäköisyyksien valossa vanhempien onkin parasta opetella auttamaan tukehtumisvaarassa olevaa lasta.

– Ruokaillessa on aina mahdollista, että ruokapala juuttuu hengitysteihin. Silloin taivutetaan autettavaa siten, että pää on muuta vartaloa alempana, ja lyödään rivakasti lapaluiden väliin 5 kertaa.

Useimmiten lyönti irrottaa tukoksen. Jos ei, on tehtävä Heimlichin ote, missä ihmistä painetaan rinnan alta ja annetaan ilmanpaineen nostaa tukos ylös. Oikea tekniikka opitaan parhaiten ensiapukurssilla.

– Tärkeintä kuitenkin on, että uskaltaa painaa ja riittävän kovaa, koska silloin on henki kyseessä. Sitä vastoin lasta ei saa koskaan ravistella, koska se voi aiheuttaa helposti niskan vakavia vaurioita.

Lapsi kuuluu vanhempien matkavakuutukseen

Kun matkalla rytisee, on matkavakuutus tarpeen. Jatkuva matkavakuutus maksaa muutaman kymmenen euroa ja tulee edullisemmaksi silloin, jos matkustaa useammin kuin kerran vuodessa. Tärkein etu on, ettei sitä tarvitse uusia.

Yleisenä käytäntönä on, että vanhempien matkavakuutus kattaa myös heidän seurassaan matkustavat alle 18-vuotiaat lapset. Joissakin yhtiöissä sama pätee myös lapsenlapsiin.

– Mutta siinä vaiheessa, kun lapsi alkaa matkustella ilman vanhempia esimerkiksi leireillä, hän tarvitsee oman matkavakuutuksen. Vakuutustilanne on hyvä päivittää, kun lapsi täyttää 18 vuotta, LähiTapiolan asiantuntija Minna Ruuhonen sanoo.

Yksittäisen lääkärikäynnin voi maksaa itse ja hakea korvauksen vakuutusyhtiöltä matkan jälkeen. Vaativien tutkimusten varalle on hyvä tallentaa puhelimen muistiin vakuutusyhtiön hätänumero.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti takaa hoidon

Lompakkoon kannattaa hankkia Kelasta eurooppalainen sairaanhoitokortti, vaikka matkavakuutus olisikin voimassa.

Kortilla on oikeus saada hoitoa asiakasmaksun hinnalla terveyskeskuksissa ja sairaaloissa EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä.

–  Jos asiakkaalla ei ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia, häneltä voidaan periä hoidon järjestämisestä aiheutuneet todelliset kustannukset. Vaikka jonkin hoidon asiakasmaksu olisi muutamia kymppejä, hoidon todelliset kustannukset saattavat olla jopa useita satoja tai tuhansia euroja, kertoo suunnittelija Maiju Joutjärvi Kelan kansainvälisten asioiden osaamiskeskuksesta.

Lapsi tarvitsee oman eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Sen voi tilata Kelan verkko- tai puhelinpalveluista.

Vanhemman kortilla lapsi saa käytännössä hoitoa vain silloin, jos hän syntyy matkan aikana.

Heinäkuun lopussa kaikista 0–14-vuotiaista suomalaisista kortti oli suunnilleen joka kolmannella.

Viime vuonna Suomi korvasi muissa EU-maissa sairaanhoitokortilla annettua hoitoa 5,5, miljoonalla eurolla.

Lisäksi Suomi korvasi hoitoa takautuvasti noin neljällä miljoonalla eurolla niistä tilanteista, joissa eurooppalaista sairaanhoitokorttia ei ollut.

–  Jos asiakas joutuu maksamaan hoidon todelliset kustannukset itse, hän voi hakea niistä jälkikäteen korvausta Kelasta, Joutjärvi sanoo.

Lomakassa siinä voi välissä tosin huveta, eli kortin hakeminen on pieni vaiva.

Matkailijan muistilista

Matkustusilmoitus

Tee ennen lähtöä matkustusilmoitus Ulkoministeriölle (www.matkustusilmoitus.fi).

Se auttaa avun saantia henkeä ja terveyttä uhkaavien kriisien sattuessa ja helpottaa matkailijan löytämistä.

Hoitopaikat listalle

Etsi jo kotona matkan varrelle sijoittuvien sairaaloiden sekä lääkäriasemien yhteystiedot ja aukioloajat.

Printtaa lista matkustusdokumenttien yhteyteen.

Parhaassa tapauksessa voit repiä listan matkan jälkeen – pahimmassa säästät aikaa ja hermoja vahingon sattuessa.

Puhelimen netti ei joka paikassa toimi.

Hätänumerot

Selvitä kohdemaan hätänumerot ja liitä ne edellä mainittuun listaan sekä puhelimeen.

Tallenna samalla oman matkavakuutusyhtiösi 24 tunnin hätäpalvelun numero.

Lääkkeet

Kerää matkalle tulevat reseptilääkkeet ja niiden reseptit yhteen paikkaan (lentäessä käsimatkatavaroihin).

Säilytä lääkkeet alkuperäispaketeissaan, sillä reseptilääkkeet voivat kiinnostaa tullissa.

Terveydelle välttämättömien lääkkeiden reseptit voit skannata sähköpostiin, jolloin ne ovat saatavilla, vaikka lääkelaukku katoaisi.

Tautien ehkäisy

Selvitä matkailulääkärin kanssa, mihin tauteihin kohteessa on varauduttava ja miten.

Esimerkiksi ripulitautien ja malarian ehkäisy lasten kohdalla on tärkeää, sillä taudit ovat lapsille aikuista vaarallisempia.

Tiedä, miten toimia

Käy ensiapukurssi ja opeta tärkeimmät asiat myös lapsille heidän ikänsä ja ymmärryksensä mukaisesti.

Uusimmat

Fingerpori

comic