HYÖTYJUTUT

Arvio: Tuntematon sotilas ryskyy tv-sarjana – Koskela ja kumppanit sotivat 1,5 tuntia pidempään kuin elokuvassa

Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas istutti tämän päivän tunnetuimmat näyttelijät klassikkorooleihin. Jussi Vatanen loistaa vänrikki Koskelana nyt myös televisiosarjassa. Kuva: Juuli Aschan

Yli miljoona katsojaa on jo nähnyt elokuvateattereissa Aku Louhimiehen Tuntemattoman sotilaan. Jos klassikkoteoksen tuorein versio jäi kaikesta huolimatta näkemättä, siihen voi nyt tutustua viisiosaisena tv-sarjana.

Sarjaan sisältyy puolitoista tuntia materiaalia, jota elokuvassa ei ollut. Tämän ”pois leikatun materiaalin” bongaamisesta voikin tehdä itselleen viihdykettä, jos uusintakatselu muuten kyllästyttäisi.

Ei ennen näkemättömän materiaalin hoksaaminen kuitenkaan aivan helppoa ole, koska ensi-illastakin on kulunut jo toista vuotta.

Lisää ihmissuhteita

Ohjelmatiedoissa luvataan, että uusi materiaali antaa tilaa henkilöille ja ihmisten tunnoille niin rintamalla kuin kotioloissakin.

Se on tervetullutta, sillä elokuvaversiossa ihmissuhteiden kuvaus jäi ainakin minun makuuni liikaa sota- ja taistelukohtausten jalkoihin.

Kansainvälisten sotaelokuvien tyyliin Tuntemattomassa korostui rambomainen seikkailu ja rymistely. Sellaisenaan se oli tavattoman vauhdikas ja mukaansa tempaava.

Vastaavasti vähemmälle jäivät yhteiskuntaluokkien vastakkainasettelu ja yksittäisten hahmojen motiivit, joita elokuvan perustana olevassa Väinö Linnan
Sotaromaanissa painotettiin.

Ristiriitaisia tunteita

Elokuvan ensi-illan ja tv-sarjan välissä nousi esiin metoo-kampanja. Keskustelu ohjaaja Louhimiehen työskentelytavoista oli kampanjan näkyvimpiä kohuja Suomessa.

Senkin takia televisiosarja herättää ristiriitaisia tunteita.

Kaikesta huolimatta Tuntematon kannattaa katsoa, jos pitää sotaelokuvista. Kun se on kerran suurella rahalla ja suuren kohun saattelemana tehty, on tv-versiokin perusteltu.

TV1 sunnuntai 30.12. klo 21.05. Katsottavana myös Yle Areenassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti