HYÖTYJUTUT

Umaminen panko-sardellipasta valmistuu vartissa ja tomaattinen bolognese tunnissa – Näin valitset oikean pastalajin kastikkeen mukaan

Viikonlopun pastaan pilkotaan kilo kirsikkatomaatteja, jotka paahtuvat muhevaksi kastikkeeksi uunissa.
Kilosta kirsikkatomaatteja tekeytyy kielenvievä soosi. Kuva: Elina Ylitervo
Kilosta kirsikkatomaatteja tekeytyy kielenvievä soosi. Kuva: Elina Ylitervo

Kun ainekset ovat kohdillaan, ei pastakastikkeeseen tarvitse montaa raaka-ainetta.

Simppeli sipulipasta vaatii onnistuakseen ennen kaikkea aikaa: mitä pidempään maltat karamellisoida sipuleita, sitä mehukkaamman kastikkeen saat. Tunnin väsytys pannulla takaa, että sipuleiden makeus pääsee oikeuksiinsa ilman sokerin tai hunajan avitusta.

Paahdetuista kirsikkatomaateista valmistettu bolognese on myös kiireettömän kokin resepti. Kalpeat talvitomaatit saavat mahtavasti makua, kun niitä paahtaa tunnin uunissa. Kastikkeen jatkoksi paistetaan karitsan jauhelihaa ja lautasella on piirun verran parempi bolognese. Tarjoile pasta parmesaanin ja tuoreen basilikan kanssa.

Pikaiseen panko-sardellipastaan voi hyödyntää pankojauhojen sijaan kuivahtaneen vaalean maalaisleivän. Surauta 100 grammaa leipää muruksi blenderillä ja paista pannulla rapeaksi pankojauhojen tapaan.

Panko-sardellipasta

neljälle

8 valkosipulinkynttä

100 g pankojauhoja

2 tl sitruunankuorta raastettuna

¼ tl suolaa

mustapippuria

½ oliiviöljyä

12 sardellia

1 tl chilihutaleita

2 rkl sitruunamehua

50 g parmesaania

400 g spagettia tai bucatinia

½ dl hienonnettua lehtipersiljaa

2 rkl voita

Leikkaa 4 valkosipulinkynttä ohuiksi viipaleiksi. Hienonna loput valkosipulit mahdollisimman pieneksi silpuksi. Sekoita valkosipulisilppu pankojauhojen joukkoon, lisää myös raastettu sitruunankuori. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kuumenna ½ dl oliiviöljyä padassa tai kasarissa keskilämmöllä. Lisää pankojauheseos ja paista koko ajan sekoittaen, kunnes seos on rapeaa ja kullanruskeaa. Nostele pankojauhoseos pois ja pyyhi pata puhtaaksi.

Lisää pataan 3 rkl oliiviöljyä ja kuumenna keskilämmöllä. Kuullota valkosipuliviipaleita hetki, lisää sardellit ja chilihiutaleet ja paista, kunnes sardellit ovat hajonneet. Sekoita sitruunamehu joukkoon ja jätä pata miedolle lämmölle.

Keitä pasta melkein kypsäksi. Säästä keitinvettä 2 dl ja lisää pasta pataan sardellien joukkoon. Lisää pataan vähitellen vettä sekä raastettua parmesaania ja sekoita. Kaikkea vettä ei tarvitse käyttää: lisää niin paljon, että pasta ei vaikuta kuivalta.

Ota pata pois liedeltä, lisää hienonnettu lehtipersilja, voi sekä puolet pankoseoksesta. Maista, lisää sitruunamehua ja suolaa tarvittaessa. Ripottele loput pankojauhoseoksesta annosten päälle ja tarjoile heti.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Napakaksi paahdetut broccolinit ovat ihana lisä pastan päälle, mutta ricotta-sitruunakastike toimii myös sellaisenaan. Kuva: Elina Ylitervo
Napakaksi paahdetut broccolinit ovat ihana lisä pastan päälle, mutta ricotta-sitruunakastike toimii myös sellaisenaan. Kuva: Elina Ylitervo

Karamellisoitu sipuli -pasta

kahdelle

4 salottisipulia

2 isoa keltasipulia

2 isoa punasipulia

4 valkosipulinkynttä

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl voita

1/2–1 tl chilihiutaleita

1/2 tl suolaa

250 g tuorepastaa

1 dl raastettua pecorinoa

mustapippuria

lehtipersiljaa

Kuori sipulit ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna padassa tai pannussa oliiviöljy ja voi keskilämmöllä. Lisää sipuliviipaleet ja kuullota miedolla lämmöllä 60 minuuttia välillä sekoitellen. Älä anna sipuleiden ruskistua. Kun sipulit ovat pehmeitä ja tahmeita, lisää chilihiutaleet ja suola.

Keitä tuorepasta kypsäksi ohjeen mukaan. Säästä 2 dl keitinvettä. Sekoita sipulit pastan joukkoon, lisää ½ dl keitinvettä ja ½ dl raastettua pecorinoa. Sekoita hyvin, lisää taas ½ dl keitinvettä sekä ½ dl pecorinoraastetta ja sekoita. Jos kastike tuntuu kuivalta, lisää vielä tilkka vettä.

Rouhi pastaan reilusti mustapippuria ja silppua lehtipersiljaa. Tarjoile pecorinoraasteen kera.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Panko-sardellipasta sopii nopeaksi arki-illan ateriaksi. Kuva: Elina Ylitervo
Panko-sardellipasta sopii nopeaksi arki-illan ateriaksi. Kuva: Elina Ylitervo

Bolognese paahdetuista tomaateista

neljälle

1 kg kirsikkatomaatteja

4 valkosipulinkynttä

3 rkl oliiviöljyä

2 rosmariininoksaa

1 tl suolaa

2 tl sokeria

mustapippuria

400 g karitsan jauhelihaa

½ tl suolaa

½ dl tomaattipyreetä

400 g fettucine-pastaa

tarjoiluun

parmesaania ja tuoretta basilikaa

Huuhtele kirsikkatomaatit ja leikkaa puoliksi. Laita puolikkaat laakeaan uunivuokaan. Leikkaa valkosipulit ohuiksi viipaleiksi. Lisää valkosipuliviipaleet vuokaan.

Lisää oliiviöljy, rosmariini, sokeri, suola ja mustapippuri. Sekoita hyvin. Paahda kastiketta 200 asteessa 60 minuuttia, kunnes tomaatit ovat pehmenneet. Nappaa rosmariinioksat pois kastikkeesta.

Lämmitä pannulla oliiviöljy ja paista jauheliha kypsäksi. Sekoita jauhelihaan tomaattipyre ja suola ja paista vielä hetki. Lisää paahdetut tomaatit pannulle. Anna kiehua miedolla lämmöllä pastan keittämisen ajan. Valuta pasta ja säästä hieman keitinvettä.

Sekoita kastike pastan joukkoon. Lisää keitinvettä, jos kastike tuntuu liian kuivalta. Tarjoa parmesaanin ja tuoreen basilikan kera.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Neljän sipulin pasta maustetaan suolaisella pecorinolla ja chilihiutaleilla. Kuva: Elina Ylitervo
Neljän sipulin pasta maustetaan suolaisella pecorinolla ja chilihiutaleilla. Kuva: Elina Ylitervo

Broccolini-ricottapasta

neljälle

200 g broccolineja

1 1/2 rkl oliiviöljyä

½ tl sormisuolaa

400 g spagettia tai bucatini-pastaa

250 g ricottaa

1 dl oliiviöljyä

1 dl raastettua parmesaania

1 sitruuna

3/4 tl suolaa

mustapippuria

basilikaa

Huuhtele broccolinit ja leikkaa muutaman osaan. Levitä palaset leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja mausta sormisuolalla. Paahda 220 asteessa 12–15 minuuttia. Broccolinit saavat jäädä napakoiksi.

Laita pasta kiehumaan ohjeen mukaan. Valuta ja säästä 1 dl keitinvettä.

Sekoita ricotan joukkoon oliiviöljy. Pese sitruuna huolellisesti, raasta kuori ja purista mehua. Lisää raaste ja mehu ricotan joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.

Sekoita kastike pastan joukkoon ja lisää keitinvettä, jos koostumus tuntuu kuivalta. Lisää myös paahdettu broccolini. Hienonna päälle basilikaa ja tarjoile raastetun parmesaanin kanssa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Varaa kuivapastaa noin 100 grammaa syöjää kohden. Kuva: Elina Ylitervo
Varaa kuivapastaa noin 100 grammaa syöjää kohden. Kuva: Elina Ylitervo

Valitse pasta kastikkeen mukaan

Ohuet ja pitkät pastat, kuten spagetti ja linguine, sopivat liukkaisiin ohuisiin tomaattikastikkeisiin ja öljypohjaisiin kastikkeisiin.

Leveissä pastoissa, kuten fettucinessa ja tagliatessa, on paljon tarttumapintaa, ja ne sopivat paksujen tomaattikastikkeiden, lihakastikkeiden sekä runsaiden kermakastikkeiden seuraksi.

Putkilomaiset penne ja makaroni imaisevat paksut tomaattikastikkeet sekä juustopohjaiset kastikkeet sisäänsä.

Farfallelle sopii kevyt kastike, fusilli imaisee kierteisiinsä paksummankin kastikkeen.

Pasta vaatii paljon vettä ja reilusti suolaa

Unohda pikkukattilat ja kaiva kaapista reilunkokoinen kattila. Pasta kuuluu keittää väljässä vedessä, sillä liian pienessä kattilassa pasta takertuu itseensä eikä pastassa oleva tärkkelys liukene.

Pastavesi saa olla suolaista kuin merivesi, sillä suola antaa pastalle makua. Suurin osa suolasta jää keitinveteen. Käytä karkeaa merisuolaa, pieni kourallinen on hyvä määrä neljän hengen kattilalliselle.

Lisää pasta kunnolla kiehuvaan ja suolattuun veteen. Älä lisää keitinveteen öljyä. Pastaa voi sekoitella ensimmäisen parin minuutin aikana muutamaan otteeseen, jotta pastat eivät tartu toisiinsa.

Pastapaketin kyljessä olevat keittoajat ovat ohjeellisia, ja juuri sopiva kypsyys selviää vain kokeilemalla. Maista pastaa pari minuuttia ennen keittoajan loppumista. Kuuma kastike kypsentää pastaa, joten jos sekoitat pastan kastikkeen joukkoon, muista ottaa kattila pois liedeltä, kun pasta on viittä vaille al dente.

Ja mitäs se al dente tarkoittaa? Kun pasta on al dente, siitä on vielä vastusta hampaille ja rakenne on napakka.

Säästä aina kupillinen keitinvettä ja kaada tarvittaessa pastakastikkeen sekaan. Keitinvedessä oleva tärkkelys notkistaa ja suurustaa kastikkeen. Huuhtele pasta vain, jos aiot käyttää sen kylmässä pastasalaatissa.

Pastan voi jättää hieman kosteaksi, silloin kastike on helpompi sekoittaa. Kuivaksi valutettu pasta jämähtää helposti kattilaan.

Keitä pasta viimeisenä ja lisää heti valmiin kastikkeen joukkoon. Ja muista tärkein: syöjä odottaa pastaa, mutta pasta ei odota syöjää!

Uusimmat

Fingerpori

comic