HYÖTYJUTUT

Voiko kylmä viima aiheuttaa kasvohalvauksen?

Joskus kuulee puhuttavan, että viimassa oleilu olisi aiheuttanut perifeerisen kasvohalvauksen. Voiko kylmä viima aiheuttaa kasvohalvauksen, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Mervi Kanerva HUSista?

– Tutkimuksia on tehty kylmillä ja lämpimillä alueilla sekä ulko- ja sisätyötä tekevillä. Jos näin olisi, silloin merellä ja ulkona työtä tekevillä pitäisi olla enemmän perifeeristä kasvohalvausta. Näin ei kuitenkaan ole, sillä perifeerisen kasvohalvauksen saa vuodessa 20–30 ihmistä 100 000:sta. Tilanne on ympäri maailmaa samanlainen niin kylmissä kuin lämpimissäkin maissa.

Suomessa hoidetaan kortisonilla Bellin pareesia. Joissakin maissa käytetään kortisonin rinnalla viruslääkitystä. Miksi yhdistelmähoito ei ole meillä käytössä muuten kuin herpesviruksesta johtuvassa kasvohalvauksessa?

– Esimerkiksi japanilaistutkijat uskovat, että Bellin pareesi on herpesviruksen aiheuttama sairaus. Toteutimme ruotsalaisten kanssa maailman suurimman tutkimuksen perifeerisen kasvohalvauksen lääkehoidosta. Skotlantilaiset tekivät seuraavaksi suurimman. Kummassakin tutkimuksessa päälöydös oli se, että kortisoni edisti paranemista osalla potilaista, mutta viruslääkkeistä ei ollut lisähyötyä. Käytämme viruslääkitystä harkinnan mukaan.

Voiko kasvoja jumppaamalla tai ärsykesähköhoidolla kuntouttaa kasvohalvausta?

– Nykyään niitä ei suositella, sillä ne voivat lisätä tahattomia myötäliikkeitä, kuten suupielen nykimistä silmiä räpyttäessä. Tietyn kasvojen alueen harjoittaminen peilin avulla niin, että muu kuin harjoitettava alue pidetään rentona, voi olla hyödyllistä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti