HYÖTYJUTUT

Yllätysten Amsterdam

Amsterdam tunnetaan kanavista, vapaamielisestä ilmapiiristä sekä maailmankuuluista taidemuseoista. Amsterdamin museotarjonta yllättää monipuolisuudellaan. Ota vinkit talteen erilaiselle museokierrokselle.
Rijksmuseumin edustalla olevan puiston suihkulähde tarjoaa vilvoitusta helteellä.

Timanttimuseo

Amsterdamin museoista tulee ensimmäisenä mieleen Vincent Van Goghin auringonkukat ja iirikset. Amsterdamilla on tarjottavana paljon kiinnostavia vaihtoehtoja myös niille, joita perinteiset museot eivät jaksa innostaa.

Museoaukiolla (Museumplein) on Van Gogh- museon, Rijkmuseumin ja modernin taiteen museon lisäksi timanttimuseo (Diamant Museum), joka kertoo timanttien historiasta, maailman kuuluisimmista timanteista ja Amsterdamista yhtenä maailman timanttikaupan keskuksista.

Museossa on esillä kiehtovia näköiskappaleita eri kansojen ja kulttuurien hallitsijoiden timanttikoristelluista päähineistä. Timanttihiojien työnäytöksiä pääsee katsomaan ilmaiseksi. Amsterdamin timanttimuseo on Euroopan ainoa timanttimuseo.

Löydä
www.diamonds-amsterdam.com
Kissamuseo

Lyhyen kävelymatkan päässä timanttimuseosta on kissaystävien ehdoton käyntikohde kissamuseo eli Kattenkabinet. Museo on perustettu vuonna 1983 kuolleen oranssin kissan John Pierpont Morganin muistolle kissan ja hänen isäntänsä Bob Meijerin vanhaan kotitaloon. Museossa on laaja kokoelma kissamaalauksiin ja kissapatsaisiin erikoistuneiden taiteilijoiden töitä.

J.P. Morgan oli mallina useille maalareille ja Aart Clerkx maalasi muotokuvan, jossa korvasi Yhdysvaltain sadan dollarin setelistä George Washingtonin kuvan. Setelin teksti ”In God we trust” eli ”luotamme Jumalaan” korvattiin tekstillä ”We trust no dog” eli ”emme luota yhteenkään koiraan”.

Löydä
www.kattenkabinet.nl
Prostituutiomuseo

Kuuluisalla punaisten lyhtyjen alueella sijaitsee prostituutiomuseo, joka pyrkii hälventämään seksityöntekijöihin liittyviä ennakkoluuloja.

Museo kertoo bordelleissa ja ”ikkunoissa” työskentelevien prostituoitujen arjesta audiokuulokkeiden tarinoiden ja tietoiskujen avulla.

Museokierroksella selviää, että Amsterdamissa on 400 ”ikkunaa”, joiden takana on asiakkaiden vastaanottotila, ikkunapaikan vuokra on 150 euroa kymmeneltä tunnilta. Asiakkaan vierailu prostituoidun luona kestää keskimäärin 6-15 minuuttia ja maksaa vähintään 50 euroa.

Löydä
www.redlightsecrets.com
Erotiikka- ja seksimuseot

Seksi on keskiössä myös erotiikka- ja seksimuseoissa, joista erotiikkamuseo on astetta hienostuneempi ja esittelee eri kulttuurien ja aikakausien eroottisaiheisia taide-esineitä. Kokoelmissa on myös eteläruotsalaisen Orreforsin lasitehtaan eroottisilla teemoilla koristeltuja kristallilaseja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä.

Lähellä päärautatieasemaa sijaitseva seksimuseo on erotiikkamuseota astetta ronskimpi ja huumorilla rakennettu kokonaisuus seksin ja erotiikan historiasta. Museovieraita viihdyttää muun muassa mekaaninen itsensäpaljastaja ja selfieitä voi ottaa jättikokoisten fallosten kanssa.

Kummassakin museossa on laaja valikoima eroottisia valokuvia ja taideteoksia menneiltä vuosikymmeniltä ja vuosisadoilta. Seksimuseokin on kuitenkin museo eikä mikään pornoluola, mutta kovin tosikkoa museokävijää voi mielensä pahoittaminen uhata kokoelmien äärellä.

Löydä
www.erotisch-museum.nl ja www.sexmuseumamsterdam.nl
Kidutusmuseo

Synkkiä tunnelmia on tarjolla kidutusmuseossa, jossa on esillä nelisenkymmentä lähinnä keskiajalla käytössä ollutta häpeä- ja kuolemanrangaistuksen instrumenttia inkvisition kuulustelutuoleista giljotiiniin.

Löydä
www.torturemuseum.com
Kannabismuseo

Amsterdamin eniten mielipiteitä jakava ja tunteita herättävä museo on Cannabis sativa-hamppukasvin monimuotoista käyttöä läpi historian esittelevä Hasis-, marihuana- ja hamppumuseo. Museon kokoelmissa on yli 6000 esinettä, jotka kertovat kannabiksen käytöstä niin nautintoaineena, päihteenä kuin lääketieteessä. Museon tavoitteena on jakaa neutraalia tietoa aiheesta, mutta museon informaatio antaa aiheeseen selkeästi positiivisemman kuin negatiivisemman painotuksen.

Löydä
hashmuseum.com
Rentoudu ravintolassa

Hengen ravinnon lisäksi tarvitaan myös oikeaa energiaa. Amsterdamin keskusta pursuaa viehättäviä kahviloita ja lounaspaikkoja.

Amsterdamissa yli kaksikymmentä vuotta asunut matkailualan moniosaajan Jari Einiön suosikkipaikkoihin kuuluu päärautatieasemalla raiteen 2 B -vieressä sijaitseva Grand Café Restaurant, jonka baaritiskillä asustaa asiakkaita jo yli kaksi vuosikymmentä vuotta viihdyttänyt kakadupapukaija nimeltään Elvis.

Löydä
www.restaurant1eklas.nl/en/home-eng

Amsterdam

Alankomaiden pääkaupunki.

Asukasluku noin 840 000, Suur-Amsterdamin alueella noin 2,3 miljoonaa.

Rahayksikkö: euro.

Amsterdamin keskustan päänähtävyydet voi kiertää kävellen, mutta kävelijän on syytä varoa pyöräilijöitä. Amsterdamissa on yhtä monta pyörää kuin asukastakin ja 58 prosenttia kaupunkilaisista pyöräilee päivittäin.

Kuinka mennä?

Amsterdamiin on päivittäisiä suoria lentoja Helsingistä mm. Finnairilla ja KLM:llä, Air Balticilla on Amsterdamiin yhden välilaskun lento Turusta ja mm. Norwegianilla pääsee Amsterdamiin yhden välilaskun kautta edullisesti myös mm. Oulusta ja Rovaniemeltä.

Milloin mennä?

Amsterdam soveltuu matkakohteeksi ympäri vuoden. Eniten matkailijoita on heinä- ja elokuussa, mutta myös muulloin nähtävyyksien luona ja lippukassoilla kannattaa varautua ruuhkiin.

Knoppeja

Amsterdamissa on 51 museota ja 141 taidegalleriaa, joissa on 206 Van Goghin ja 22 Rembrandtin maalausta. Baareja ja kahviloita Amsterdamissa on 1400, siltoja 1281 ja kanavia 165.

Turvallisuus

Amsterdam on turvallinen kaupunki, mutta taskuvarkaita kannattaa varoa, sekä jalankulkijana pyöräilijöitä.

Amsterdamin turisti-info: www.amsterdam.info

Uusimmat

Näkoislehti

10.7.2020

Fingerpori

comic