KANTA-HÄME

Kaksi miestä vangittu epäiltyinä perussuomalaisten vaalipäällikön murhayrityksestä

Poliisin mukaan epäiltyyn rikokseen liittyviä henkilöitä saattaa olla vielä vapaana.

Kaksi miestä on vangittu epäiltyinä perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikköön Pekka Katajaan kohdistuneesta murhayrityksestä, kertoo keskusrikospoliisi. Ainakin toinen heistä on vaikuttanut muun muassa Kansallismielisten liittoumassa.

Epäilty murhan yritys tapahtui Jämsässä heinäkuussa. Kataja on kertonut, että kaksi miestä tunkeutui hänen asuntoonsa ja häntä lyötiin useita kertoja päähän vasaralla tai vasaran kaltaisella esineellä. Kataja joutui sairaalahoitoon Tampereelle, mutta on sittemmin päässyt pois sairaalasta.

Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan epäillyt otettiin kiinni 3. syyskuuta Keski-Suomessa. Heidät vangittiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa sunnuntaina 6. syyskuuta.

Tapahtumia tutkittiin aluksi tapon yrityksenä, mutta myöhemmin rikosnimike koventui murhan yritykseksi. Samalla tutkinta siirtyi paikallispoliisilta KRP:lle.

Poliisi ei kommentoi motiivia

Poliisi on aiemmin kertonut, että tekopaikalta nähtiin poistuvan kaksi tummiin pukeutunutta ihmistä. Muutoin poliisi on ollut vaitelias tutkinnan yksityiskohdista.

–  Esitutkinta on edelleen kesken ja jatkuu vangitsemisten jälkeen muun muassa kuulemisilla ja teknisellä tutkinnalla. Poliisi selvittää epäillyn rikoksen motiivia, eikä sitä voida kommentoida kuulemisten ollessa kesken, kertoi tutkintaa johtava rikoskomisario Jussi Luoto tiedotteessa.

Luoto kertoi myöhemmin perjantaina STT:lle, että yksi syy niukkaan tiedottamiseen on se, että epäiltyyn rikokseen liittyviä henkilöitä saattaa olla vielä vapaana. Hän ei kerro tässä vaiheessa, ovatko vangitut kaksi miestä juuri ne, joiden epäillään käyneen Katajan kimppuun. Poliisi pyytää edelleen yleisövihjeitä tapauksen selvittämiseksi.

Luodon mukaan sunnuntain vangitsemisoikeudenkäynti pidettiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa, koska se oli tuolloin päivystävä käräjäoikeus. Molemmat vangitut ovat hänen mukaansa keskisuomalaisia.

Toinen miehistä vangittiin viime sunnuntaina todennäköisin syin murhan yrityksestä epäiltynä ja toinen syytä epäillä -perusteella. Perjantaina Keski-Suomen käräjäoikeudessa toinenkin mies määrättiin vangittavaksi todennäköisin syin.

Epäillyt ovat syntyneet vuosina 1976 ja 1981, kertoo KRP.

Kataja on kertonut suututtaneensa äärioikeistolaisia

Ylen tietojen mukaan Pekka Kataja oli mukana estämässä toisen epäillyn asettumista ehdolle viime eduskuntavaaleissa. Päätöksen asiassa teki perussuomalaisten Keski-Suomen piiri. Sittemmin mies on erotettu perussuomalaisen puolueen jäsenyydestä.

Kataja on aiemmin kertonut STT:lle profiloituneensa politiikassa maahanmuuton kriitikkona, mutta samaan aikaan suututtaneensa myös äärioikeistolaisia, joita hän on ollut aktiivisesti erottamassa Keski-Suomen perussuomalaisista.

Perjantaina todennäköisin syin vangittu mies on Twitter-profiilissaan luonnehtinut itseään kansallis-konservatiiviseksi etnonationalistiksi. STT

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic