Kaupallinen yhteistyö

Etsitkö edullista kulutusluottoa? Katso vinkit!

Kulutusluottojen suosio on kasvanut 2000-luvulla ja viimeisimmän Finanssialan Pankkivuosi-raportin mukaan jo joka neljännellä suomalaisella on kulutusluotto. Suomi24 Lainat -sivuston avulla kuluttaja voi löytää edullisen kulutusluoton kaikkiin tarpeisiin. Keräsimme vinkit internetin lainamarkkinoilla navigoimiseen.

Netin lainamarkkinat voivat tuntua sekavilta, mutta parhaan kulutusluoton löytäminen eri lainatyyppien ja lainantarjoajien joukosta voi olla helppoa ja nopeaa. Suomi24.fi lainaa -lainavertailusivuston avulla kuluttaja voi vertailla kymmeniä lainoja ja lainantarjoajia yhdellä silmäyksellä ja löytää näin helposti sopivimman lainan.

Todellinen vuosikorko kertoo hinnan

Lainojen korot ja hinnat voivat tuntua epäselviltä, jos on ottamassa lainaa ensimmäistä kertaa. Tärkein kulutusluoton korko on todellinen vuosikorko, joka sisältää nimelliskoron lisäksi lainan muut kulut, kuten avausmaksun ja kuukausittaiset lainanhoitokulut. Mitä suuremmat lainakulut lainalla on, sitä suurempi todellinen vuosikorko on.

Nimelliskoron sijaan kannattaakin aina vertailla lainan todellista vuosikorkoa. Lainantarjoajan tulee ilmoittaa todellinen vuosikorko selkeästi kuluttajalle. Kun vertailee todellista vuosikorkoa nimelliskoron sijaan, ei tule yllättäviä kuluja matkan varrella, vaan lainan todellinen hinta on tiedossa heti.

Vertaile, jotta et maksa turhaan

Aivan kuten kaikkia muitakin hankintoja, myös lainaa kannatta vertailla ennen ostopäätöstä. Lainavertailusivustot, kuten Suomi24 Lainat, auttavat vertailussa. Lainavertailukoneen avulla lainanhakija näkee kymmeniä lainoja kerralla ja pienimmän koron löytäminen on helppoa. Koron lisäksi kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi maksuaika, kuukausierät ja mahdolliset muutosmaksut.

Koska lainojen korot ovat yksilöllisiä kuluttajan maksukyvyn mukaan, lainavertailukoneet toimivat hieman eri tavalla muista vertailusivustoista. Suomi24 Lainojen kautta pääset lähettämään lainahakemuksen useille lainantarjoajille kerralla, jolloin saat yksilöidyt lainatarjoukset usealta taholta. Lainahakemuksen lähettäminen on täysin ilmaista, eikä se sido ottamaan lainaa. Suomi24 Lainat -sivusto toimii vain luotettavien ja turvallisten lainantarjoajien kanssa.

Huomioi väliaikainen korkokatto

Kulutusluottojen korkokattoa on laskettu useaan otteeseen. Vuonna 2013 korkokatto asetettiin 50 prosenttiin, vuonna 2019 edelleen 20 prosenttiin ja vuonna 2020 sitä laskettiin koronan vuoksi vain 10 prosenttiin.

Koronan vuoksi asetettu väliaikainen korkokatto on yhä voimassa, sillä hallitus päätti jatkaa sitä vuoden 2021 syyskuun loppuun asti. Korkokatto koskee nimelliskorkoa, ei todellista vuosikorkoa. Kulutusluoton muita kuluja on kuitenkin rajoitettu niin, että ne saavat olla vuodessa enintään 150 euroa.

Kuluttajalle korkokatto merkitsee edullisempaa lainaa, minkä vuoksi vanhat lainat kannattaa ehdottomasti päivittää korkokaton aikana. Usean pienen lainan yhdistely yhdeksi suureksi lainaksi voi kannattaa, sillä täten korkoa voi madaltaa entisestään. Yksittäisetkin lainat kannattaa muistaa päivittää ja vaikka ei haluaisi ottaa uutta lainaa, lainan koron madaltamista kannattaa pyytää lainantarjoajalta, jos nykyinen korko ylittää 10 %. Korkokatto ei kuitenkaan koske vakuudellisia kulutusluottoja, luottokortteja tai osamaksusopimuksia.

Pitkäaikaisia lainoja ottaessa on hyvä pitää myös mielessä, että näillä näkymin lainantarjoajat saavat nostaa korkojaan lokakuussa 2021 aina 20 prosenttiin saakka. Siksi lainaehdot kannattaa tarkistaa lainantarjoajalta.