Kaupallinen yhteistyö

Opintolaina on korkeakouluopiskelijan välttämätön tukipilari

Opiskelijoiden arki korkeakoulussa on työlästä. Opiskelu ulottuu kellon ympäri jatkuvaksi virraksi. Työkuorman määrä riippuu tietenkin myös siitä, mitä tieteenalaa kulloinkin opiskelee. Yleisesti ottaen eri periodien luennot kirjallisuusmateriaaleineen sekä niissä tulevien tehtävien määrä on kuitenkin suuri. Korkeakouluissa olevat opettajat ja luennoitsijat korostavat sitä, että kun opiskelee korkeakoulussa, täytyy rakastaa lukemista. Näin ollen opiskelijan tulisi koko ajan olla kiinnostunut myös lukemaan valitsemansa alan tieteellisiä tuotoksia. Edellyttääkö korkeakoulussa opiskelu työssä oloa vai onko opintolaina opiskelijan välttämätön tukipilari?

Noin puolet yliopisto-opiskelijoista on opintojen aikana työsuhteessa. Korkeakouluopiskelijoista noin 55% on puolestaan työssä opiskeluiden ohessa. Luonnollisesti tämä tarkoittaa myös sitä, että noin vajaa puolet kaikista opiskelijoista eivät olleet mukaan työelämässä. Joka toisen opiskelijan talous koostuu siis muusta rahasta kuin ansiotyöstä.

Opintolaina näyttääkin olevan korkeakouluopiskelijoiden eräänlainen turvasatama.

Lainarahan ottaminen opintojen tueksi on opiskelijan arkipäivää. Koska korkeakoulujen opintorahojen määrää on entisestään leikattu, tulee yhä useammalla opiskelijalle välttämätön paine turvautua ulkopuoliseen rahaan. Ulkopuoliseen rahaan kuuluu esimerkiksi opintolaina, kulutusluotot tai muut vastaavat lainat.

Lainaa tarvitsevat myös ne opiskelijat, joilla luottotiedot eivät ole kunnossa. Nykyisin pankit myöntävät tapauskohtaisesti lainaa luottotiedottomalle

Lainojen nostaminen ja hakeminen nousussa

Suomen Pankin sekä Kansaneläkelaitoksen tilastojen valossa on selvää, että opintolainojen ottaminen opintojen tueksi on kasvava trendi. Kaikista opintolainoista noin 67% oli korkeakouluissa opiskelevien opiskelijoiden nostamia. Lainanottajien määrä on ollut runsaassa kasvussa muutaman viimeisen vuoden ajan. 

Osa opiskelijoista ottaa myös pikalainoja eli ns. vakuudettomia luottoja opintolainan oheen. Vakuudettomat pikalainat on syytä vertailla ennen lainanhakupäätöstä. Se onnistuu helposti erilaisten lainanvertailusivustojen kautta, kuten esimerkiksi Finbinon verkkosivustolla

Vertailu tulee ajankohtaiseksi lisäksi sellaisissa tilanteissa, joissa opiskelija hakee lainaa heti ilman vakuuksia.

Opintolainan hakemisen helpot askeleet ovat: 

  1. Päätös opintolainanvaltiontakauksesta, määrä riippuu iästä ja oppilaitoksesta (korkeakouluopiskelijat saavat takauksen opintorahan myöntämisen yhteydessä)
  2. Kilpailuta pankkien opintolainatarjouksia
  3. Valitse haluamasi pankki
  • Omasta pankista lainan hakeminen sujuu helposti, sillä lainahakemuksen voi tehdä valmiiksi verkosta käsin. 
  • Muusta kuin omasta pankista lainan hakeminen edellyttää yleensä konttorille menoa ja tilin avaamista kyseiseen pankkiin. 
  1. Hakemuksen normaali käsittelyaika on 1-3 pankkipäivää. Myönteisen lainapäätöksen jälkeen laina on nostettavissa sopimuksen mukaisesti. 

Lukuvuoden 2019-2020 opintolainan ensimmäisen erän voi nostaa pankista elokuun alusta alkaen.

Opintolainan kuukausierä on korkeakouluopiskelijalla tavallisesti 650 euroa kuukaudessa. Opintojaan suorittava opiskelija voi saada opintolainaa tietyn lainasumman sekä syksyllä että keväällä. Syksyllä lainaa voi nostaa 2600 – 3250 euroa ja keväällä puolestaan 3250 euroa. Onkin tuiki tavallista, että opintolaina nostetaan lukuvuoden aikana kahdessa erässä. 

Lainojen korot ovat yleisesti olleet hyvinkin matalalla. Korkotaso ei siis toisin sanoen ole koskaan aikaisemmin ollut näin alhaalla. Suomen Pankin tilastojen mukaan keväällä 2019 nostettujen opintolainojen keskikorko oli 0,48 %. Tarkemmat lainaehdot opintolainan nostamisesta sovitaan aina lainanantajapankin kanssa. Opiskelija kuitenkin loppukädessä päättää itse, paljonko hän haluaa nostaa lainaa lukuvuoden aikana – jos haluaa. Kyseisen lukuvuoden nostamattomat opintolainat voi nostaa heinäkuun loppuun mennessä.

Korkeakouluissa opiskelevan arki tarvitsee lainarahaa

Opintolaina on opiskelijalle halpaa rahaa, joka antaa turvaa opintojen keskellä. Opintolainoista on myös puhuttu yleisellä tasolla siihen sävyyn, että vaikka sitä ei välttämättä tarvitsisikaan, kannattaa se nostaa vaikka sijoitusmielessä.