Kaupallinen yhteistyö

Täydellinen joulukinkku 5 helpolla askeleella

Perinteisen joulukinkun paistaminen ei ole vaikeaa, mutta sen kanssa kannattaa muistaa muutamia perusasioita. Seuraamalla näitä ohjeita sinun joulukinkustasi tulee todellinen joulupöydän kruunu.

181.Valitse täydellinen, kotimainen kinkku

Kinkuissakin on eroja. Snellmanin juhlakinkkujen annetaan levähtää suolauksen jälkeen vuorokausi ennen kuin ne pakataan. Näin ylimääräinen neste poistuu, eikä kinkku kuivu tai kutistu paiston yhteydessä liikaa. Snellmanin kinkut tehdään aina ainutlaatuisen suomalaisesta gmo-vapaasta maatiaispossusta. Suomalainen possu on hyvä valinta myös siksi, että Suomessa possuja ei lääkitä antibiooteilla tarpeettomasti ennaltaehkäisevästi monien muiden maiden tavoin.

Kinkun kokoon vaikuttaa syöjien määrä. Noin kolmen kilon kinkusta riittää 12 hengelle, kun puolestaan 7 kilon potkallisesta kinkusta syö helposti 30 henkeä. Muista kuitenkin, että jos kinkkua on tarkoitus syödä pari kertaa, niin ruokailijoiden määrä tulee puolittaa. Noin 200 g riittää yhdelle ruokailijalle, mutta pieneen lisään kannattaa joulun alla aina varautua.

Hyvänä nyrkkisääntönä kilo joulukinkkua riittää neljälle henkilölle yhteen ruokailukertaan.

 

2. Sulata ajoissa

Joulukinkun sulattaminen kannattaa aloittaa ajoissa. Katso alta painon mukaan, milloin kinkku kannattaa ottaa jääkaappiin sulamaan. Paistopäivänä voit ottaa kinkun huoneen lämpöön noin 5 tuntia ennen paistamista. Kohmeista kinkkua ei kannata laittaa uuniin.

Paino 2-3 kg: sulatusaika 1-2 vrk
Paino 4-7 kg: sulatusaika 2-3 vrk
Paino 8-12 kg: sulatusaika 4-5 vrk

Joulukinkun sulamista voidaan arvioida myös mittaamalla kinkun sisälämpötila. Kun mittari näyttää +10 astetta, on joulukinkku valmis paistettavaksi. Näin varmistat, että kinkku paistuu tasaisesti.

3. Paista kypsäksi tai ylikypsäksi

Paistomittari on paras tapa varmistaa kinkun oikea kypsyys. Joulukinkun sisälämpötila on kypsänä 74 astetta. Jos haluat ylikypsän kinkun, tähtää noin 83 asteen sisälämpötilaan. 

  1. Laita kinkku paistopussiin.
  2. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan, ei kuitenkaan niin että se osuu luuhun.
  3. Laita kinkku uuniin rasvapuoli ylöspäin ja paista ensin 200 °C asteessa 30 min
  4. Laske lämpötilaa 100 °C asteeseen
  5. Paista kinkkua vielä n. 1,5 tuntia per kilo.
  6. Paista kunnes kinkun sisälämpötila on haluttu Tarkista lämpötila paistomittarista.

Muista, että kinkun sisälämpötila nousee uunin jälkeen vielä joitakin asteita. Ylikypsän kinkun paistamiseen kannattaa käyttää matalampia paistolämpötiloja ja pidempää paistoaikaa, jotta kinkusta ei tulisi liian kuiva. 

Joulukinkku valmistetaan Suomessa tavallisimmin uunissa, mutta joidenkin mielestä hiljaa keittäminen on paras tapa varmistaa mehevä lopputulos. Uunissa erityisesti pienestä kinkusta tulee hieman keitettyä suolaisempi, sillä suola ei liukene keitinveteen. 

Muistathan, että paistinrasvaa ei saa kaataa viemäriin. Kerää se talteen rasiaan ja hävitä roskien mukana.

4. Kuorruta kätevästi

Kinkun paisto huipentuu kuorruttamiseen. Kun kinkku on kypsä, anna sen jäähtyä hetken ja poista sitten verkko, kamara sekä maun mukaan ylimääräistä rasvaa. 

Voitele kinkku sinapilla ja ripottele sen jälkeen pinnalle korppujauhoja. Jos haluat, painele kokonaisia neilikoita kinkkuun. Huom! Neilikat voivat antaa vahvan maun kinkulle, joten jos et pidä neilikasta, niin voit jättää ne pois. Voit käyttää koristeluun myös tuoreita rosmariinin oksia. Yrtit kannattaa laittaa kinkun päälle kuitenkin vasta siinä vaiheessa kun asetat kinkkua tarjolle.

Paista kuorrutettu kinkkua 250 asteessa noin 10 min, tai kunnes sen pinta on kullanruskea.

5. Tarjoile kylmänä tai lämpimänä

Joulukinkku maistuu perinteiseen tapaan kylmänä tai vastapaistetun mehevänä. Kunnon kinkku tarvitsee kuitenkin kaverikseen kastikkeen ja lisukkeet. Helpoin kastike syntyy kinkun omasta liemestä, jonka voi käyttää sellaisenaan. Jos kastike on mielestäsi liian suolainen, voi sitä laimentaa vedellä tai rikastaa kermalla.

Joulukinkkua syödään monissa perheissä monta päivää. Jotta kinkku säilyisi tuoreena ja turvallisena, kannattaa aterialla tarvittavat siivut leikata kerralla ja siirtää sen jälkeen kinkku takaisin kylmään. Oikein säilytettynä kinkku voi säilyä hyvänä jopa viikon.

Hyvää ruokahalua ja joulua!

Nämä kinkun paisto-ohjeet sekä iso joukko muita kinkkuvinkkejä ovat luettavissa myös Herra Snellmanin nettisivuilla.