Kaupallinen yhteistyö

Vertaile lainat joustavasti eri tilanteisiin

Kaikkeen ei ole mahdollista varautua. Joskus arjessa vastaan tulee yllättäviä tapahtumia ja tilanteita, joista koituu kuluja. Joskus taas jo suunnitellut menot kasvavat yllättäen odotettua suuremmiksi. Rahan tarve voi yllättää kenet tahansa. Tällöin lainan hakeminen voi tuoda helpotusta rahatilanteeseen ja auttaa selviämään arjen kuluista.

Digitalisaation ja teknologian kehittymisen ansiosta lainamarkkinat ovat käyneet läpi suuria muutoksia viimeisten vuosikymmenien aikana. Perinteisten pankkien rinnalle on syntynyt rahoituslaitoksia ja muita yrityksiä, jotka tarjoavat kuluttajille lainoja.

Laina- ja rahoitusmarkkinoiden monipuolisuudella ja toimijoiden suurella lukumäärällä on kuitenkin myös kääntöpuolensa: Miten kuluttaja tietää, mistä juuri hän voi saada tarpeisiinsa parhaiten sopivan ja edullisimman lainan? Nykyisin verkossa toimii useita palveluita, joiden avulla on mahdollista hakea lainaa useilta eri tahoilta yhdellä hakemuksella, vertailla tarjouksia ja löytää edullisia lainoja.

Katso Lainaa Helposti -vertailupalvelusta, miten lainan hinnat vaihtelevat ja mistä löydät halvimman lainan.

Vakuudeton laina on usein kalliimpi

Jokainen tilanne tai tapaus, johon lainarahaa tarvitaan, on omanlaisensa. Siksi myös lainatyyppejä on olemassa lukuisia erilaisia. Myös verkossa toimivat rahoituslaitokset ja lainanantajat lainaavat kuluttajille mitä monipuolisemmin erilaisia lainoja aina perinteisistä asuntolainoista moderneihin kulutusluottoihin.

Verkosta haettavat lainat voivat perinteisten, pankeista haettujen lainojen tavoin olla sekä vakuudellisia että vakuudettomia. Lähtökohtaisesti vakuudelliset lainat ovat kuluttajille edullisempia. Niiden korot ovat todennäköisesti matalampia kuin vakuudettomien lainojen korot, minkä lisäksi niille on mahdollista sopia pidemmät maksuajat. Tämä johtuu tietenkin siitä, että lainanantajalle vakuudellinen laina on aina vähäriskisempi sijoitus, kuin vakuudeton laina.

Olitpa sitten etsimässä lainaa kesämökin remontointiin tai unelmien hääjuhlaan, lainat kannattaa aina kilpailuttaa.

Lainojen kilpailutus kannattaa

Kilpailuttamisesta puhutaan monissa eri yhteyksissä. Lainojen lisäksi kuluttajat kilpailuttavat palveluntarjoajien kesken esimerkiksi puhelinliittymiä ja vakuutussopimuksia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kuluttaja tiedustelee usealta palveluntarjoajalta sopimusehdotuksia, joista hän voi valita edullisimman.

Lainoja kilpailuttaessa lainan hakija täyttää lomakkeen, jonka perusteella useat eri potentiaaliset lainanantajat voivat tarjota tälle lainaa. Lainatarjousten sopimusehdot perustuvat muutamiin seikkoihin. Esimerkiksi hakijan tulot, menot sekä yleinen varallisuus vaikuttavat siihen, haluavatko rahoituslaitokset hänet asiakkaakseen. Koska lainanantajat haluavat tehdä sijoituksellaan voittoa, he kaihtavat hakijoita, joiden aiempi rahankäyttö on ollut holtitonta.

Lähtökohtaisesti lainojen hakeminen ja kilpailuttaminen on mahdollista kaikille aikuisille suomalaisille, joilla on pankkitili Suomessa. Lainahakemusten tekeminen ja potentiaalisten lainojen vertailu on aina ilmaista, eikä velvoita ottamaan lainaa. Lainojen vertailupalvelujen käyttö ei myöskään vaikuta luottokelpoisuuteen.

On kuitenkin hyvä muistaa, että esimerkiksi merkintä luottotiedoissa voi estää lainan saamisen kokonaan. Vastuullinen taloudenpito on siis pidettävä mielessä jo pitkään ennen mahdollisten lainojen hakemista.

Verkosta haettuja lainoja ohjaa sama lainsäädäntö, kuin muitakin lainoja.

Lainaehtoihin ja maksusuunnitelmaan tutustuminen kannattaa aina aloittaa heti, kun lainan hakeminen alkaa olla realistinen vaihtoehto.