Kaupallinen yhteistyö

Yhteenmuuttavan pariskunnan muistilista

Kevät on mukavaa aikaa. Valo lisääntyy, hormonit hyrräävät ja monet pariskunnat päättävät ottaa ja muuttaa yhteen.

Etenkin vuoden 2021 kevät on toivoa täynnä, sillä olemme juuri selättäneet pimeän ja eristäytyneen koronarajoitusten täyttämän talven.

Tässä artikkelissa kerromme muutamia tärkeimpiä asioita, jotka yhteenmuuttavan pariskunnan kannattaa huomioida. Katso lista läpi, niin et unohda vahingossa tärkeimpiä asioita muuton tiimellyksessä.

1. Irtisanokaa nykyiset asunnot

Ennen kuin uuteen asuntoon voi muuttaa, on nykyiset asunnot irtisanottava. Tarkistakaa vuokrasopimuksenne ja etenkin se, minkälainen irtisanomisehto niissä on.

Vuokrasopimuksia on monenlaisia, mutta yleisimmin se tehdään:

  • määräaikaiseksi
  • toistaiseksi voimassaolevaksi

Määräaikaiset sopimukset ovat vuokralaisen näkökulmasta haastavia, sillä mikäli aikoo päästä asunnosta eroon ilman ylimääräisiä kuluja, asunnossa on asuttava tietty aika.

Varmista, että määräaika on umpeutunut ja voit irtisanoa asunnon esimerkiksi kuukauden irtisanomisajalla. Joskus vuokranantajat valmiita joustamaan määräajan kanssa: etenkin jos asunto sijaitsee hyvällä paikalla ja siihen on helppo saada uusi vuokralainen. Asiasta voi neuvotella.

Toistaiseksi voimassa olevat vuokrasopimukset tehdään usein kuukauden irtisanomisajalla. Muista, että tämä ei tarkoita kuluvaa 30 päivää vaan kalenterikuukautta. Jos siis irtisanot asunnon huhtikuussa (esimerkiksi 15.4.) sinun tulee maksaa vielä toukokuun vuokra.

2. Sopikaa miten hoidatte takuuvuokran

Taloudellisesti takuuvuokra on yleensä muuttajan suurin haaste. Vuokra-asuntoihin vaaditaan lähtökohtaisesti vähintään 1kk vuokraa vastaava takuuvuokra – joskus kuitenkin jopa 2-3 kuukautta on mahdollinen.

Takuuvuokra on maksettava ennen avaimien luovutusta, joten se on hyvin olennaista saada hoidetuksi.

Yhteenmuuttavien on tärkeää sopia, miten takuuvuokra hoidetaan. Maksetaanko se yhdessä vai maksaako sen voin toinen vuokralaisista?

Jos maksaa, niin tästä on syytä sopia kirjallisesti. Mikäli käy niin, että tiet joskus erkanevat, ehdoista sopimatta maksetun takuuvuokran kanssa voi tulla ongelmia. Jos toinen muuttaa asunnosta pois ja toinen jää siihen asumaan, miten takuuvuokran käy?

Vuokranantajat eivät palauta takuuvuokran puolikasta. Siksi on tärkeää yhdessä sopia, miten vuokravakuuden kanssa toimitaan missäkin tilanteessa.

Entäpä jos takuun maksun kanssa on vaikeuksia? Joskus edellisellä vuokranantajalla kestää maksaa edellinen takuuvuokra takaisin. Tästä voi syntyä tilanne, jossa edellisessä asunnossa on vielä 500 – 2000 euron takuuvuokra kiinni ja seuraava pitäisi jo maksaa.

Yksi mahdollisuus on maksaa vuokravakuus lainan avulla. Tämä ei tietystikään ole optimaalista, mutta jos lainan saa maksettua nopeasti pois, ei siitä suurta vahinkoakaan pitäisi olla. Vuokranantaja ei anna avaimia ennen takuuvuokramaksun näkymistä tilillään, joten rahat on oltava juuri tiettynä päivänä.

Toinen mainio vaihtoehto on myydä ylimääräiseksi jäänyt irtaimisto ja kuitat vuokravakuus sillä. Tästä lisää hieman alempana.

3. Hankkikaa yhteinen kotivakuutus

Kotivakuutus on tärkeä tehtävä uuteen asuntoon muuttaessa.

Lähes aina vuokranantajat haluavat nähdä kotivakuutustodistuksen, ennen avaimien luovuttamista. Vakuutusta ei kuitenkaan oteta vuokranantajan takia, vaan oman oikeusturvan takaamiseksi. Kotivakuutus suojaa teitä vahinkojen aiheuttamilta kustannuksilta, kuten vesivahinko.

Kotivakuutuksen uusiminen on oiva mahdollisuus kilpailuttaa se samalla muidenkin vakuutusten kanssa. Usein on helpompaa, jos kotivakuutus otetaan vain toisen nimiin. Vakuutusten keskittäminen on yleistä ja yhteiset kotivakuutukset voivat sekoittaa kokonaisuutta.

4. Tehkää muuttoilmoitus

Kun takuuvuokra on maksettu ja kotivakuutus kunnossa, on aika tehdä muuttoilmoitus.

Muuttoilmoitus varmistaa muun muassa sen, että posti kulkee oikeaan osoitteeseen. Muuttoilmoituksen voi tehdä täällä.

Samalla kannattaa tehdä myös taloyhtiön muuttoilmoitus isännöitsijälle. Saatte silloin tietopaketin taloyhtiöstä (kuten ohjeet pesutuvan käyttöön ja saunavuorojen varaamiseen) sekä nimenne asunnon oveen.

5. Listatkaa kaikki tavarat ja myykää ylimääräinen

Kun kaksi ihmistä muuttaa yhteen, se tarkoittaa tavaroiden ja huonekalujen osalta sekä synergiaetuja, että myös ylimääräisen kertymistä.

Teillä on esimerkiksi todennäköisesti kaksi televisiota: toisen voi myydä ja jättää toinen (se suurempi ja parempi) yhteiseksi. Sen sijaan television soundbar-äänentoistolaitteita voi olla vain yksi.

Ylimääräisen tavaran myyminen voi olla oiva keino saada ylimääräistä rahaa käyttöön. Yleisesti tunnustettu paras paikka myydä tarpeetonta tavaraa, on tori.fi kauppapaikka. Torissa jaa parissa päivässä myytyä ylimääräisen, kun vain näkee hieman vaivaa.

Jos tarvitsette jotain uutta, sen voi hankkia ainakin osittain myytyjen huonekalujen tuotoilla. Edullisia kalusteita ja sisustusesineitä löytyy vaikka vanhasta tutusta Ikeasta tai sieltä samaisesta Tori.fi:stä, jossa entiset tavarat myytiin.

6. Tarkistakaa uusi asunto huolellisesti

Asunnon kunnossa tapahtuneet muutokset ovat yleisimpiä riita-asioita vuokralaisten ja vuokranantajien välillä. Kuka maksaa keittiön tason kulman rikkoutumisen? Kenen vastuulla oli ruma reikä seinässä – teidän vai teitä edeltäneen vuokralaisen?

Muuttotarkastus on asia, joka tulee liian harvoin hoidettua perusteellisesti. Tarkistus tarkoittaa käytännössä sitä, että käytte yhdessä vuokraisännän kanssa läpi asunnon kunnon muuton yhteydessä ja kirjaatte ylös (mielellään kuvien kera) kaikki puutteet ja virheet.

Tällä varmistatte sen, että ette joudu poismuuton yhteydessä korvaamaan asioita, jotka eivät ole teidän asumisaikana rikkoutuneet.

Yhteenveto

Yhteenmuuttaminen ei ole rakettitiedettä, mutta tietyt perusasiat on syytä hoitaa tarkasti.

Kun yhteinen asunto on hoidettu kuntoon ja yhteinen elämä voi alkaa, ei mistään tämän listan asioista tarvitse enää sen kummemmin murehtia. Kotivakuutus pysyy voimassa, muuttoilmoitus tehdään vain kerran ja suurin osa kalustuksestakin tehdään vain kertaalleen.

Yhteiselo voi siis alkaa!

Mutta entäpä sitten, jos sitä oikeaa ei olekaan vielä löytynyt? Mitä jos asustelet edelleen yksiössä ja vain haaveilet muuttamisesta yhteen tulevan kumppanin kanssa?

Sitten ei muu auta, kuin lähteä rohkeasti etsimään sitä potentiaalista rakkautta. Nykyään treffiseuraa löytää netistä helposti, koska ihmiset ovat koronarajoitusten pakottamana viettäneet aikaa enimmäkseen kotona.

Monet yksin elävät ihmiset kaipaisivat vierelleen kumppanin, mutta sellaisen löytäminen on vaikeaa nykyisessä tilanteessa. Kun tanssiravintolat eivät ole auki eikä tapahtumia järjestetä, kohtaamisten määrä laskee auttamatta hyvin pieneksi. Vain harva uskaltaa lähestyä uutta tuttavuutta vaikkapa kaupan kassalla tai kuntosalilla.

Kannattaa muistaa, että Suomi on taatusti täynnä muitakin seuralaisesta haaveilevia sinkkuja. Pitää vain nähdä hieman vaivaa, että tienne kohtaavat.