Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuokralaiset hallitsevat vuokra-asuntomarkkinoita

Vuokra-asuntomarkkinat ovat olleet viimeiset vuodet kovassa muutoksessa. Muutos on aiheuttanut sen, että markkinat ovat kääntyneet päälaelleen ja vuokralaiset hallitsevat nyt markkinoita.

Miten vuokra-asuntomarkkinat ovat muuttuneet?

Mikä vuokramarkkinoilla on sitten muuttunut? Niin kuin kaikkia muitakin markkinoita, myös vuokra-asuntomarkkinoita ohjaa kysyntä ja tarjonta. Viimeisten reilun kahden vuoden aikana näissä molemmissa on nähty liikettä, joka on aiheuttanut yllättävänkin muutoksen vuokramarkkinoilla.

Tarjonta ylittää parhaillaan yllättävästi kysynnän vuokramarkkinoilla, mikä tarkoittaa, että vuokralaiset kontrolloivat parhaillaan markkinoita. Vuokra-asuntojen tarjonta on kasvanut vilkastuneen asuntosijoittamisen myötä erityisesti koronapandemian aikana. Kun kysyntä taas puolestaan on pandemian aikana vähentynyt, ovat markkinat kääntyneet päälaelleen.

Etäopiskelu ja -työskentely ovat vaikuttaneet kysynnän laskuun. Matalat korot ja pandemian aikana kasvaneet säästöt taas puolestaan vauhdittaneet asuntomarkkinoita ja monet ovat lähteneet mukaan asuntosijoittamiseen. Tilanne on asuntosijoittajalle kuitenkin parhaillaan haastava. Hyvistä vuokralaisista käydään parhaillaan kovaa kilpailua. Vuokranantajan onkin ehdottoman tärkeää tietää, mitä vuokralaiset hakevat nykypäivän vuokra-asuntomarkkinoilla ja pyrkiä vastaamaan näihin tarpeisiin.

Mitä vuokralaiset haluavat nykypäivänä vuokra-asunnoilta

Vuokralaisten hakemat asiat eivät niinkään ole muuttuneet. Edelleen halutaan siistejä ja edullisia asuntoja hyvällä sijainnilla. Tarjonnan kasvu on kuitenkin mahdollistanut sen, ettei vuokralaisen enää tarvitse välttämättä tinkiä vaatimuksistaan, vaan tämä voi karsia joukosta asunnot, jotka eivät vastaa omia tarpeita.

Enää ei siis riitä, että asunto on hyvällä sijainnilla – vuokralaiset haluavat nyt enemmän. Sijainti on toki edelleen yksi suurimmista tekijöistä vuokrakotia hakiessa. Töiden ja opiskelujen perässä muutetaan yhä enemmän kaupunkien keskustoihin ja kasvualueille, jonne myös vuokrakotien kysyntä edelleen keskittyy. Sijainti on tietysti myös tekijä, jota vuokranantaja tai sijoittaja ei voi enää ostovaiheen jälkeen muuttaa. Erityisesti kuitenkin asuntoa ostaessa on hyvä kiinnittää huomiota asunnon sijaintiin, mikäli mielessä on sen vuokraus.

Vuokrakodit ovat usein pieniä ja halutun sijainnin saavuttamiseksi, vuokralainen on saattanut aiemmin joutua tinkimän juurikin asunnon koossa. Pandemian myötä vuokralaiset haluavat kuitenkin yhä enemmän tilaa ja nykyään haetaankin yhä suurempia asuntoja. Muun muassa Rentolan sivuilla haetaan yhä enemmän kaksioita ja kolmioita vuokrakodeiksi. Rentola pyrkii saattamaan vuokralaiset ja vuokranantajat yhteen.

Raha määrittää tietysti edelleen vahvasti vuokra-asuntomarkkinoita. Erityisesti kasvukeskuksissa vuokrat ovat olleet tasaisessa nousussa jo vuosia. Vuokramarkkinoiden rakennemuutos ei suoranaisesti ole laskenut vuokria valtavasti, mutta se on antanut vuokralaisille mahdollisuuden hintojen vertailuun sekä lisännyt valinnanvaraa.

Vaikeassa tilanteessa monet vuokranantajat ovat jo nyt joutuneet kuitenkin jättämään vuokran nostamisen välistä tai jopa laskemaan vuokraa. Näin monet asuntosijoittajat ja vuokranantajat ovat halunneet pitää kiinni hyvistä vuokralaista sekä houkutella vaikeassa tilanteessa uusia vuokralaisia. Vuokralaisella on siis parhaillaan hieman vipuvoimaa ja tilaa jopa neuvotella vuokran hinnasta.

Miltä näyttää vuokramarkkinoiden tulevaisuus

Maailmassa ollaan kieltämättä viimeiset vuodet eletty poikkeustilassa monilla aloilla. Vaikka pandemia ei vielä täysin ohi olekaan, voidaan sen todeta jo lähestyvän kuitenkin loppuaan. Pandemian ja rajoitusten hellittäessä, myös vuokramarkkinoiden uskotaan palautuvan lähemmäs pandemiaa edeltänyttä lähtötilannetta.

Jo vuoden 2021 loppupuolella kysyntä vuokramarkkinoilla lähti hienoiseen nousuun ja nousun odotetaan jatkuvan myös vuoden 2022 aikana. Kysynnän kasvaessa myös asuntojen vuokraus helpottunee tulevaisuudessa taas. Tarjonta on kuitenkin jatkossakin mitä luultavammin korkeaa, joten täysin itse eivät vuokrakodit itseään tulevaisuudessakaan vuokraa.

Myös tulevaisuudessa tulee siis keskittyä asunnon vuokraukseen, jotta hyvän vuokralaisen saa napattua. Vuokrailmoitukseen kannattaa siis panostaa, jotta ilmoitus erottuu mahdollisesti satojen vastaavien joukosta. Laadukkaat ja kuvaavat kuvat auttavat sinua erottumaan joukosta. Vuokralaisia ei pidä aliarvioida, vaan heille tulee tarjota kattavat tiedot asunnosta ja vuokrasopimuksesta.

Myös jatkossa mahdollisen vuokralaisen kanssa pitää luoda hyvä suhde. Potentiaaliseen vuokralaiseen tulee reagoida nopeasti ja asiallisesti. Vuokralainen siirtyy mitä luultavammin nopeasti eteenpäin, mikäli keskustelu mahdollisen vuokranantajan kanssa on yksipuolista tai hidasta.