Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Patentti voi mullistaa keksijän elämän, mutta patentin saaminen on työlästä ja pikkutarkkaa – Patenttitoimisto ”taistelee” hakijan puolesta ja suojelee myös vedätyksiltä

Hyvää ideaa kannattaa suojella. Hyvinkääläinen patenttitoimisto Salomaki Oy pitää huolta, että asiakkaiden aineeton pääoma hyödyttää idean keksijää. Yritys on hoitanut asiakkailleen onnistuneesti yhteensä useita satoja patentteja.

06Valtiovalta myöntää keksinnölle patentin ja antaa keksijälle yksinoikeuden keksinnön julkistamista vastaan. Tämän tarkoituksena on viedä kehitystä eteenpäin uusien keksintöjen myötä.

Keksijöillä on usein huoli oman ideansa esittämisestä. Jotta patenttihakemus voidaan laatia, tulee siinä selkeästi esittää mille keksinnölle se laaditaan, eli mitä keksintö koskee.

Yrittäjä Juha Salomäki todisti kerran patenttivirastossa asioidessaan huvittavaa tilannetta. Virastoon oli saapunut mies, joka halusi saada keksinnölleen patentin. Kun kanslisti kysyi, mitä keksintö koskee, vastaus kuului: ”Luulettekos te, että minä sitä teille kerron?”

– Tämä juttu on tosi, Salomäki vakuuttaa.

Auktorisoituna patenttiasiamiehenä hänelle on vuosien saatossa kertynyt valtava tietämys patenteista ja tavaramerkeistä, mutta keskivertoihmiselle järjestelmän salat eivät ole tutut. Yksi perusasia kuitenkin on, että patenttia ei voi rahalla ostaa, vaan se pitää esitellä ensin hyvin yksityiskohtaisesti hakemuksessa, joka tutkitaan sen maan patenttivirastossa, missä idean haluaa patentoida.

– Keskimäärin kestää 2-4 vuotta, ennen kuin patentti myönnetään. Patenttivirastossa tutkitaan patenttihakemuksessa esitetty keksintö, jonka myötä annetaan tutkimustulos. Meidän päivittäistä työtämme on yhteistyössä patenttiviraston tutkijan kanssa saada patenttihakemus sellaiseksi, että keksinnölle saadaan vahva ja keksintöä parhaiten suojaava patentti, kertoo puolestaan Salomaki Oy:n IPR-assistentti Jutta Vepsäläinen.

Patenttia voi hakea keksijä itsekin, mutta sellaista ei voi suositella ilman varauksia, sillä lakikiemurat ovat usein hankalia.

– Omalla puutteellisella hakemusviritelmällä asiakas voi pilata keksintönsä. Esimerkiksi yhdessä tapauksessa hakemus oli tehty niin huonosti, että patenttivirastolta tuli välipäätös, jossa vaadittiin hakemuksen korjaamista. Tällöin hakemus jäi seisomaan, mutta tuli julkiseksi 1,5 vuotta hakemuspäivästä. Tällöin vanha hakemus oli esteenä uudelle, korjatulle hakemukselle, tähdentää Salomäki.

Ammattilainen näkee usein keksijän kuplan ulkopuolelle

Vepsäläinen huomauttaa, että moni patenttia hakeva ei myöskään aina ymmärrä, kuinka laajan suojapiirin keksintö voi saada. Jos tyytyy liian suppeaan suojapiiriin, joku toinen voi hyödyntää käytännössä saman idean hieman toisenlaisella toteutuksella.

– Yksinkertainen esimerkki voisi olla, että joku on keksinyt lapion, jolla kaivetaan multaa. Me sitten tuomme esille, että voisiko sillä kaivaa myös hiekkaa. Kun kaikki keksinnön piirteet tuo hakemukseen mukaan, se laajentaa keksinnön suojapiiriä. Meillä on kokemusta ja näkemystä, joten osaamme nähdä sen kuplan ulkopuolelle, jossa asiakas usein on, Vepsäläinen selittää.

Yritysmaailmassa on myös tapana hakea keksinnön ympärille useita erilaisia patentteja, jotta kilpailijat eivät pääse liian helposti hyödyntämään alkuperäisideaa.

Patenttitoimisto on idean sanoittaja ja havainnollistaja

Yksi Salomaki Oy:n asiakkaista on Fatec Oy, jonka on perustanut Aino Mustonen yhdessä tyttärensä Anna Huttusen kanssa vuonna 2013. Mustonen on niin sanotun cleantech- ja kiertotalousalan uranuurtaja ja useista keksinnöistään palkittu.

Mustonen aloitti betoni-insinöörinä Lujabetoni-konsernissa 1970-luvulla. Siitä saakka Mustonen on kehittänyt menetelmiä, joilla esimerkiksi yhdyskuntajätteiden polttamisen seurauksena tulevat haitalliset aineet voidaan hyödyntää sementin tavoin toimivan sidosaineen valmistuksessa.

– Yrityksemme tarjoaa ratkaisuja, joilla saadaan teollisuuden mineraaliset sivuvirrat energia- ja kustannustehokkaasti hyötykäyttöön, Mustonen määrittelee.

– Tällöin voidaan vähentää kertyvien jätteiden määrää, alentaa luonnonvarojen käyttöä ja vähentää hiilidioksidipäästöjä, erityisesti korvaamalla sementtiä.

Jo vuonna 1987 Mustonen palkittiin kauppa- ja teollisuusministeriön myöntämällä tunnustuspalkinnolla turvetuhkan hyötykäytöstä betonissa. Sittemmin palkintoja on tullut useita, muun muassa vuoden Euroopan naiskeksijä -palkinto vuonna 2007. Seuraavana vuonna Mustonen palkittiin Etelä-Koreassa maailman naiskeksijöiden toisella sijalla. Keksijä pitää itse suuressa arvossa myös sitä, että hänet on palkittu Siilinjärvellä vuoden yrittäjänä 2002.

Mustonen näkee keksimisen pitkällisenä, syvällisenä, loogisena ja poikkitieteellisenä prosessina, joka on pohjimmiltaan ongelmien ratkaisemista.

– Minulla sattuu olemaan sellainen luonne, että ongelma pitää ratkaista, eikä jäädä ihmettelemään.

Tuo asenne on tuonut Mustosen Fatec Oy:lle yhteensä 11 patenttiperhettä. Patenttiperheellä tarkoitetaan kaikkia samaan keksintöön liittyviä samansisältöisiä patenttihakemuksia ja myönnettyjä patentteja eri maissa.

– Patenttitoimisto Salomaki Oy on ollut tosi hyvä, pitkäaikainen ja luotettava yhteistyökumppani. Tuntuu, että ilman kumppania patentteja ei olisi saatu. Juhalla on ollut erityisen hyvä taito ymmärtää ja sanoittaa keksintö, eli laatia keksintöä koskeva patenttihakemus. Tämmöinen yhteisymmärrys on hirveän oleellinen asia, Mustonen toteaa.

Huijaukset ovat yleisiä patenttimaailmassa

Vaikka patentti on kertaalleen saatu, se täytyy ylläpitää vuosittaisella maksulla. Jos vaikkapa yksittäisellä yrityksellä on useita patenttiperheitä useissa eri maissa, kokonaisuuden hallinta voi olla hyvinkin hankalaa.

– Salomäen toimisto kyllä huolehtii, että meiltä ei pääse mitään unohtumaan. He pitävät meidät hyvin ajan tasalla maksujen määräpäivistä, Mustonen kiittelee.

Mustonen on huomannut senkin, että aiheellisten patenttimaksujen lisäksi postiluukusta kolahtelee hämmästyttävän usein myös aiheettomia maksupyyntöjä, suoranaisia huijausyrityksiä. Vedätyksiltä suojaaminen on sekin osa patenttitoimiston toimenkuvaa.

– Tällaisia huijauksia lähetellään firmoille varsinkin kesäaikaan. Huijarit tietävät, että yrityksissä saattaa olla silloin kesätyöntekijöitä, jotka eivät välttämättä tunnista huijauksia. Voi olla, että yksi tuhannesta huijauksesta tuottaa tulosta, ja tällä tavalla tienataan rahaa, Salomäki kuvailee patenttibisneksen kieroa puolta.

Salomaki Oy

Patentti- ja tavaramerkkitoimisto Salomaki Oy on joustava ja kustannustehokas toimija alallaan.

Salomaki Oy:n asiakkaat voivat hyödyntää toimeksiannoissaan mm. Business Finlandin myöntämää innovaatioseteliä.

Toimiston ydinosaamiseen kuuluu muun muassa patentteihin, tavaramerkkeihin, hyödyllisyysmalleihin ja mallisuojiin liittyvät palvelut ja neuvonta sekä avustaminen teollisoikeudellisissa riita-asioissa niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Lisäksi Salomaki Oy tekee asiaankuuluvia tutkimuksia esimerkiksi toiminnanvapaustutkimuksia.

Ennen varsinaista toimeksiantoa asiakkaalle voidaan tehdä lyhyt uutuustutkimus erilaisia patenttitietokantoja hyödyntäen, jolloin heti selviää minkälaista suojaa keksinnölle on hyvä hakea.

Salomaki Oy

Kankurinkatu 4–6

05800 HYVINKÄÄ

Toimistomme sijaitsee Wanhan Villatehtaan sisäpihalla C-rakennuksessa. Sisäänkäynti C2-ovesta ja toimistomme on 2. kerroksessa.

Puh. 040 350 4864

Sähköposti: info@salomakioy.fi

www.salomakioy.fi