Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Suu ja hampaat ovat tärkeä osa kokonaisterveyttä

Terveystalon hammaslääkäri Mona Hussein muistuttaa, että suun ja hampaiden terveys on osa kokonaisterveyttä. Monilta sairauksilta voitaisiin välttyä, jos hampaiden ja ikenien hyvää kuntoa ylläpidettäisiin ja tarkastuksissa käytäisiin tarpeeksi usein.

– Terveystalossa hammaslääkärin roolina on tehdä ennaltaehkäisevää työtä ja suun terveyden ylläpitämistä, ei pelkästään hampaiden reikien paikkamista. On tärkeää käydä hammaslääkärin tarkastuksessa säännöllisesti. Nykyään hampaiden tarkastus on suun terveydentilan tutkimus, jossa tunnistetaan suun sairaudet, niiden riskitekijät ja altisteiset perussairaudet ja autetaan saamaan ne hallintaan, Hussein sanoo.

Monet lääkkeet ja sairaudet aiheuttavat suun kuivumista. Varsinkin monisairailla potilailla, joilla on yli kolme tai neljä lääkettä, suu kuivuu, hampaiden reikiintyminen lisääntyy ja limakalvo- ja ientulehduksia syntyy entistä helpommin.

Suusta voi myös löytää merkkejä jo kehittymistä sairauksista, mm. Crohnin taudista, sukupuolitaudeista jne. Säännöllinen suun ja hampaiden tarkastusväli on Husseinin mukaan yksilöllinen, mutta perussairauksia potevan kannattaa käydä tutkimuksessa vuosittain.

Yksi uhka suun ja hampaiden terveydelle on parodontiitti, joka tarkoittaa hampaan kiinnityskudoksen menetystä. Ikenen alla oleva plakki (bakteeripeite) ja hoitamatta jäänyt hammaskivi aiheuttaa ientulehdusta ja tuhoaa sidekudossäikeitä, jotka kiinnittävät hampaan luuhun. Tämän seurauksena hammas alkaa heilua ja lopulta se voi irrota.

– Parodontiitti tulisi havaita jo varhain, silloin sairaus saadaan pysäytettyä. Varhaishoito on potilaan ja suun terveydenhuollon ammattilaisten yhteistyötä, siksi säännölliset hammaslääkärin tutkimukset ovat olennaiset. Siten vähennetään tarvetta akuuttihoitoon, joka tulee lopulta kalliimmaksi, Hussein painottaa.

Parodontiitin alkuoireita ovat ienverenvuoto hampaita harjattaessa, ikenien punoitus, turvotus ja arkuus. Myöhemmin tulevat märkävuoto, pahanhajuinen hengitys ja paha maku. Kipu ei Husseinin mukaan ole yleinen oire, joten sairaus voi edetä huomaamattomasti pitkällekin.

– Tupakoivilla verenvuoto voi olla vähäistä huonosta ienterveydestä huolimatta. Siinä mielessä tauti on hiipivä, hän varoittelee.

Parodontiitin riskitekijöinä ovat huono hygienia, tupakointi ja hoitamattomat perussairaudet, kuten diabetes. Diabeetikolla on kolminkertainen riski sairastua parodontiittiin. Ja toisinpäin, on näyttöä siitä, että paradontiitti lisää terveiden ihmisten riskiä sairastua aikuisiän diabetekseen. On todettu, että parodontiitti heikentää verensokerin tasapainoa diabeetikoilla.

Parodontiittia sairastavilla on terveisiin verrattuna myös 70 prosenttia suurempi riski sydän- ja verisuonitauteihin. Se on lisäksi astman, reumatautien, suolistosairauksien, MS-taudin, raskauskomplikaatioiden, ennenaikaisen synnytyksen, sikiön kasvun hitauden ja jopa keskenmenon riskitekijä.

– Valitettavasti parodontiitti alkaa olla hyvin yleinen tauti. Sitä on jo nuorillakin. Ihmiset lähtevät herkemmin hammaslääkäriin silloin, kun on särkyä tai hammas lohkeaa, mutta muut oireet eivät välttämättä hälytä menemään tutkimuksiin, Hussein sanoo.

Hammaslääkäri kehottaa ihmisiä paitsi harjaamaan hampaita huolellisesti myös puhdistamaan niiden välejä ja ienrajoja. Parhaita välineitä siihen ovat sähköharja, hammaslanka ja erityinen hammasväliharja.

Hussein korostaa, että tupakoitsijoille savuttelun lopettaminen on olennainen askel parodontiitin ehkäisemistä ja hoitoa varten.

Terveystalossa suuhygienistit tekevät kaikille potilaille oman suunnitelman hampaiden hoidosta. Tavoitteet ja omahoito näkyvät netissä OmaTerveys-sovelluksessa, josta voi seurata omaa tilannettaan ja tietojaan kotona.

– Omasuunnitelmasta on apua potilaan suunterveyden ylläpitämisessä ja asiakkaan motivoinnissa omahoitoon, Hussein sanoo.

Forssan Lehden kestotilaajana saat etuja Terveystalon palveluista etukorttia näyttämällä.

Hammastarkastusetu 49,50€ (norm. 68 €)

Suuhygienistietu -15% hammaskiven poistosta ja ehkäisevistä toimenpiteistä