Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Lainavertailu on lisääntynyt viime vuodesta – katso vinkit rahoituksen kilpailuttamiseen

Kotimaisen lainavertailupalvelun Sortterin Taloustutkimuksella teettämässä tutkimuksessa selvisi, että suomalaiset vertailevat lähes kaikkia lainatuotteita enemmän kuin vuosi sitten. Maaliskuussa 2021 tehty tutkimus paljasti, että suomalaiset vertailevat eniten asuntolainoja, kulutusluottoja ja autolainoja.

Tutkimuksen innoittamana Sortter kertoo vinkit lainojen kilpailuttamiseen sekä vertailun tekemiseen – eli mihin konkreettisiin asioihin sinun kannattaa kiinnittää huomiota, kun vertailet eri lainatarjouksia.

Kiinnitä huomiota laina-aikaan sekä tarjottaviin lyhennysvapaisiin

Pitkä laina-aika mahdollistaa pienemmän kuukausierän maksamisen. Pieni kuukausierä voi usein näyttäytyä houkuttelevana vaihtoehtona, sillä sinulle jää kuukaudessa enemmän rahaa omaan käyttöön.

Pitkä laina-aika voi kuitenkin nostaa lainakustannuksia merkittävästi, sillä laina lyhenee hitaammin, mutta korot ja lainan muut kulut kerryttävät jatkuvasti kustannuksia.

Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi, että pitkän laina-ajan lisäksi erilaiset maksu- ja lyhennysvapaat lisäävät myös lainasta maksettavia kustannuksia. Siksi erilaisia maksu- tai lyhennysvapaita kannattaa käyttää vain silloin, kun se on taloudellisesti välttämätöntä.

Pienin korko ei välttämättä ole halvin laina

Moni etsii edullista lainaa erityisesti pienellä korolla. Pieni korko ei kuitenkaan aina takaa lainan edullisuutta. Korkoa tärkeämpää onkin keskittyä lainan kokonaiskustannuksiin. Siksi lainatarjouksia kannata vertailla aina todellisen vuosikoron avulla.

Todellinen vuosikorko kertoo kaikki lainan kokonaiskustannukset, kuten avaus-, palvelu-, kuukausi- ja tilinhoitomaksut. Kuukausitasolla maksut saattavat vaikuttaa pieneltä, mutta vuositasolla kuluja voi kertyä jo huomattava määrä: 10 euroa kuussa on jo 120 euroa vuodessa.

Sortterin korkolaskurin avulla voit selvittää suuntaa-antavan korkoprosentin.

Älä ota liian suurta lainaa

Jos sinulle tarjotaan suurta lainasummaa pienellä korolla, kannattaa sinun vielä pohtia onko lainatarjous järkevä.

Suuri lainasumma voi houkuttaa, mutta jos lainan suuruus ylittää tarpeesi, voi laina tulla kalliiksi. Huomioi lainaa ottaessasi, että maksat kuitenkin korkoa ja kuluja koko lainasummasta.

On myös hyvä muistaa, että voit maksaa lainasi takaisin etuajassa. Voit tehdä ylimääräisiä kuukausilyhennyksiä tai maksaa koko lainan kerralla pois – näin säästät lainan kustannuksissa.

Kulutusluottojen vertailu mielletään helpommaksi kuin vuosi sitten

Kulutusluottojen vertailu on paitsi lisääntynyt verrattuna edellisvuoteen, kokevat suomalaiset vakuudettomien lainojen vertailun myös yllättäen helpommaksi kuin viime vuonna.

Kulutusluottojen kilpailuttamisen kokee erittäin tai melko helpoksi noin 20 % suomalaisista. Lisäksi kulutusluotto on ainoa lainatuote, jonka vertailu on koettu helpommaksi.

Syy kulutusluottojen vertailuun voi olla esimerkiksi vakuudettomia lainoja vertailevien palveluiden yleistyminen, kuten kotimaisen Sortterin. Lisäksi kulutusluotoista on puhuttu paljon viime vuosina erityisesti eri korkokattojen yhteydessä. Kulutusluotot myös usein mielletään luotettavammaksi luottotuotteeksi kuin esimerkiksi pikavippi.

Kilpailuta lainasi ilmaiseksi Sortterin vertailupalvelussa

Kulutusluottojen vertailu onnistuu ilmaiseksi Sortterin vertailupalvelussa. Vertailemme lainat 1 000–60 000 euron väliltä remonttiin, auton ostoon tai hääjuhliin.

Voit saada ensimmäiset lainatarjoukset vertailuun jo heti hakemuksen lähettämisen jälkeen. Järjestämme lainatarjoukset edullisuusjärjestykseen todellisen vuosikoron mukaan – näin voit vertailla saamiasi tarjouksia helposti keskenään.

Valitse vertailusta edullisin laina ja allekirjoita lainasopimus pankin kanssa verkkopankki tunnuksilla. Pankki maksaa lainan tilillesi usein jo samana päivänä.

Tutustu vertailupalveluun ja kilpailuta lainasi jo tänään.