Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähkösopimusten vertailu ja kilpailutus on helppo tapa säästää

Syksyn ja alkutalven lukemat Nord Poolin sähköpörssissä ovat saaneet suomalaiset sähkönmaksajat huolestumaan. Kysynnän ja tarjonnan mukaan vaihteleva Spot-hinta on kivunnut korkeimmillaan jopa yli 20 senttiin kilowattitunnilta.

Vaikka pörssisähkön hintavaihtelut ovat varsin odotettuja, sähkön yleinen hintataso on ollut nousussa jo pidemmän aikaa. Asiantuntijat ovat selittäneet hinnannousua muun muassa sääolosuhteiden muutoksilla sekä päästöoikeuksien ja polttoaineiden hinnan kallistumisella.

Spot-hinnan kallistuminen tulee heijastumaan viiveellä erityisesti niihin kotitalouksiin, jotka ovat solmineet pörssisähköön sidotun sähkösopimuksen. Toisaalta sähkön kallistuminen on johtanut myös siihen, että määräaikaista sähkösopimusta uusiessaan monet suomalaiset eivät välttämättä saa sähköä enää samaan hintaan. Joidenkin arvioiden mukaan suomalaisten sähkölaskuun on odotettavissa jopa 25 prosentin nousua pitkällä aikavälillä, joten ilmiö huolestuttaa kotimaisia sähkönmaksajia syystä.

Jos määräaikainen sopimuksesi on umpeutumassa tai sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, sähkösopimusten vertailu ja kilpailutus kannattaa tehdä viimeistään tässä vaiheessa. Sähkösopimusten kilpailutus onkin yksi helpoimmista tavoista tuoda säästöä sähkölaskuun sähkön hinnan kallistuessa. Tässä artikkelissa kerromme, miten sähkön kilpailutus käytännössä tapahtuu.

Vilkaise ensin sähkösopimustasi

Kun kilpailutat sähkösopimukset, kiinnitä huomiota sähköenergian hinnan lisäksi energian tuotantotapaan, sopimuksen hinnoitteluun ja kestoon. Voit siis valita uudelle sähkösopimuksellesi haluamasi tuotantotavan, hinnoittelumallin ja sopimuksen keston kilpailuttamalla esimerkiksi vain ekosähköllä tuotetut määräaikaiset sähkösopimukset, jotka laskutetaan pakettihintaan, eli maksat kuukaudessa sähköstä aina saman verran.

Sähkölasku muodostuu sähköenergiasta, sähkönsiirrosta ja sähköveroista. Voit kilpailuttaa vapaasti sähköenergian osuuden sähkösopimuksesta ja vaikuttaa näin maksamasi sähköenergian hintaan ja kuluttamasi sähkön alkuperään. Sähkösopimusten vertailu ja kilpailutus on kuluttajille täysin maksutonta.

Sähkön kilpailutus netissä: Näin valitset itsellesi parhaan sähkösopimuksen

Kotimaisia sähköenergiaa myyviä yhtiöitä on tällä hetkellä niin monta, että sähkösopimusten vertailusta ja kilpailutuksesta on tullut olennainen osa uutta sähkösopimusta solmittaessa. Kilpailuttamalla sähkösopimukset pystyt helposti selvittämään, mikä tai mitkä sähköyhtiöt tarjoavat juuri sinun tarpeisiisi parhaiten sopivaa sähkösopimusta. Ennen nykyisen sähkösopimuksen vaihtamista kiinnitä kuitenkin huomiota näihin seikkoihin:

Sähkön hinnoittelumalli

Sähkön kWh-hinta vaihtelee sähkösopimuksittain. Voit valita sähkösopimuksen kilpailuttamisen yhteydessä, käyttääkö sähkösopimuksesi hinnoittelussa pörssisähköä, pakettisähköä, yleissähköä vai muuta hinnoittelumallia. Pörssisähkö tuo suurinta säästöä pitkällä aikavälillä, mutta kuten tänä syksynä on nähty, pörssisähkön hinnan muutokset voivat olla suuria. Tämä johtuu siitä, että sähkön hinta pohjautuu suoraan pörssimarkkinoiden kysyntään ja tarjontaan.

Pakettisähkö voi puolestaan olla kätevä vaihtoehto silloin, kun haluat tietää tarkalleen, paljonko maksat sähköstä kuussa. Pakettisähkö on hinnoittelumallina käytännöllinen, mutta pakettisopimuksissa kannattaa olla tarkkana sähköenergian hinnan kanssa.

Yleissähköstä maksat taas kokonaan oman kulutuksesi mukaan. Jotkut sähköyhtiöt tarjoavat yleissähköä myös sähkösopimuksena, johon ei kuulu lainkaan perusmaksua. Tällöin sähkön hinta on normaalisti hieman korkeampi, mutta tämäntyyppinen sähkösopimus soveltuu parhaiten esimerkiksi yksin asuville sekä pieniin kerrostaloasuntoihin. Tämä siksi, että sähkönkulutus on tällöin jo itsessään hyvin vähäistä ja perusmaksu muodostaa sähkölaskusta suhteessa suuremman osuuden.

Muita hinnoittelutapoja ovat vuorokauden- ja vuodenajan mukaan muuttuvat hinnoittelumallit, kuten aikasähkö ja kausisähkö. Tämäntyyppiset sähkösopimukset voivat tuoda säästöä erityisesti sähkölämmitteisiin omakotitaloihin, jolloin sähkönkulutusta on mahdollista optimoida joko vuorokauden- tai vuodenajan mukaan.

Sopimuksen kesto

Voit solmia uuden sähkösopimuksen joko määräaikaisena tai toistaiseksi voimassa olevana sopimuksena. Määräaikaisten sähkösopimusten kesto voi vaihdella muutamasta kuukaudesta jopa kahteen vuoteen.

Suurin ero näiden kahden sopimuksen välillä on se, että voit kilpailuttaa toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen milloin itse haluat 14 päivän irtisanomisajalla, mutta määräaikaista sähkösopimusta ei ole mahdollista vaihtaa ennen sopimuskauden päättymistä kuin muuton yhteydessä.

Määräaikaisuuden takia monet sähkösopimukset ovat usein hinnaltaan edullisempia, joten määräaikaisen sähkösopimuksen mahdollisuutta ei kannata hylätä samalta istumalta, vaan eri vaihtoehtoja on syytä vertailla aina huolellisesti keskenään.

Selvitä sähkösopimuksen todelliset vuosikustannukset helposti

Löysitkö houkuttelevan tarjoushinnan, joka vaikuttaa olevan muita sähkösopimuksia huomattavasti edullisempi? Monet sähköyhtiöt tarjoavat määräaikaisia sähkösopimuksia, joissa sähkön hinta on ensimmäisen kuukauden ajan normaalia edullisempi. Tästä syystä sähkösopimus saattaa vaikuttaa kaikkein edullisimmalta vaihtoehdolta, mutta määräaikaisuudesta johtuen hinta voi myöhemmin nousta, jolloin kokonaiskustannukset nousevat huomattavasti korkeammiksi.

Kun kilpailutat sähkösopimukset osoitteessa Sahkon-kilpailutus.fi, näet aina selkeän hinta-arvion, joka perustuu vertailukoneen tekemiin todellisiin vuosikustannuksiin riippumatta siitä, sisältyykö sähkösopimukseen väliaikaista tarjoushintaa. Voit kilpailuttaa helposti myös pörssisähköön perustuvat sähkösopimukset, sillä vertailukone käyttää laskelmissa hyödykseen pörssisähkön aiempia toteutumia vertailuarvoina. Tämän johdosta pörssisähkösopimuksen hinta-arvio on mahdollisimman realistinen. Näin pystyt valitsemaan juuri omiin tarpeisiisi parhaiten soveltuvan sähkösopimuksen mahdollisimman kilpailukykyiseen hintaan.