Kolumnit

Aamuisia sanomia – Omistuksen keskittymisellä on varjopuolensa

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

”Mitä lehtiä tielle kotiin tulee?” Näin saatettiin kysyä työhaastattelussa pari vuosikymmentä sitten. Jos vastasi Tiedonantaja, kysyjä päätteli, että hakija taitaa olla taistolainen. Jos vastasi Suomenmaa, veikattiin keskustalaiseksi. Jos vastasi Aamulehti, arveltiin viittaavan kokoomuksen suuntaan. Jos nyt kysyttäisiin, saattaisi nuori haastateltava vastata, ettei kotiin tule mitään sanomalehteä. Tätä ei kuitenkaan saa nykyään kysyä.

Täytyy myöntää, että uutinen Aamulehden myymisestä Helsingin Sanomia kustantavalle Sanoma Oy:lle yllätti. Aamulehti, joka muiden maakuntalehtien tapaan on luopunut jonkin puolueen äänenkannattajana toimimisesta, on täällä Urjalassa päivälehdistä laajalevikkisin. Forssan Lehti ja Maaseudun Tulevaisuus lienevät seuraavina. Urjalan Sanomat on paikallislehtenä vankka, vaikka joka kotiin sitäkään ei tilata.

Yleisesti on kommentoitu tapahtunutta luonnollisen jatkumona mediamaailman muutoksessa. Digitaalisuus haastaa. Paperilehtien levikki laskee. Lehtiyhtiöt tuskailevat mistä saada ilmoituseurot, joista yllättävän paljon valuu kansainvälisille yrityksille.

Myyjä vakuuttaa, että sekä Aamulehden että myytyjen pakallislehtien itsenäisyys säilyy. Toimittajat pelkäävät kuitenkin tehostamistoimissa työpaikkojen määrän laskevan, kuten on käynyt monissa vastaavissa yhdistymisissä.

Sanoman ja Alma Median omistajina on Herlinin suvulla suoraan ja välillisesti merkittävä asema. Kummassakin toiseksi suurin omistaja. Olisiko idea voimien yhdistämisestä lähtenyt sieltä?

Sanoma oli suurissa vaikeuksissa lehden muututtua nykykokoon. Satoja miljoonia tuli tappioita seikkailusta Hollannin lehti- ja televisiobisneksessä. Uusi voimistuva tukijalka on oppimateriaalien toimiala. Alku tuli WSOY:n ostosta, mutta nyt kasvua haetaan kansainvälisiltä markkinoilta.

Aamulehti käyttää Forssan Lehden tapaan Lännen Median palvelua kuten 10 muutakin maakuntalehteä. Samoja valtakunnallisia ja alueellisia uutisia ja artikkeleita on näissä lehdissä. Kaikissa maakuntalehdissä paikalliset aiheet ovat vähentyneet ja ohentuneet. Tekijöitä on liian vähän taustojen selvittämiseen. Nyt Sanoma tulee ainakin aluksi mukaan Lännen Mediaan.

Alma Medialle jää Kauppalehti ja muita talouslehtiä sekä Iltalehti. Väheneekö talouselämäaineisto Aamulehdessä? Sanoman oma talouslehtihän ei lähtenyt lentoon.

Omistuksen keskittymisellä on omat varjopuolensa, jotka pitää tunnustaa ja tiedostaa. Mielenkiinnolla on odotettava, miten se tällä kertaa vaikuttaa. Moniarvoisuus ja alueellinen ääni on oleellinen osa kansavaltaa.

Kirjoittaja on urjalalainen tietokirjailija. seppo.pirhonen@urjamedia.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic