Kolumnit

Aika herättää Suomi eloon – Virustilanne mahdollistaa kesäisen kotimaanmatkailun

Grahn-Laasonen Sanni

Jo joutui armas aika. Forssan yhteislyseon uudet ylioppilaat saivat kauniin poikkeusolojen seremonian lyseon pihamaalla. Paineinen kevät on takana. Ammattiin valmistuneille järjestettiin arvokas, ansaittu juhla tänä vuonna virtuaalisesti. Poikkeusjärjestelyt eivät himmennä saavutusten arvoa. Nuoret pääsevät elämässään eteenpäin, heille on maailma avoinna.

Onnittelut kaikille lukuvuoden päättäneille ja heidän opettajilleen ja kotijoukoilleen. Täysi kymppi siitä, miten etäkoulu ja uudenlainen arki järjestettiin. Paljon opittiin myös siitä, mikä on koulun arvo yhteisönä.

 

Eduskunnassa valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaostossa valmistaudumme vielä ennen juhannusta päättämään lisäresursseista kouluille ensi syksyksi, jotta silloin päästään kuromaan turvallisesti kiinni sitä, mikä ehkä jäi oppimatta, ja varmistamaan, että kaikki pysyvät mukana. Toivon, että voimme keventää myös opettajien syksyn taakkaa. Kesäloma on joka vuosi opettajille ansaittu, mutta nyt se tulee varmasti erityisen tarpeeseen.

Nyt on aika luoda nuorille tulevaisuudenuskoa siihen, ettei korona, talouskriisi tai mikään muukaan vie heidän mahdollisuuksiaan. Korkeakoulut ovat ilmoittaneet voivansa kasvattaa sisäänottomääriä jo tulevalle syksylle, ja tästäkin rahoituksesta tarvitsemme vielä eduskunnasta päätöksen.

Korkeakoulutuksen ei pitäisi olla ”niukkuutta”, jota pitää vuosia jonottaa ja jota kohti pyrkimällä pyrkiä, vaan yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen ovet pitäisi saada avoimiksi opinnälkäisille.

 

Euroopan komissio julkaisi viikolla odotetun ehdotuksen EU:n elpymisrahastosta. Asia on merkitykseltään iso, sillä EU on myös meidän sisämarkkinamme, tärkein vientimarkkinamme. Jos EU ei nouse koronan aiheuttamasta talouskriisistä, ei nouse Suomikaan.

Elpymisrahoituksen tulee olla vahvasti ehdollista ja ensisijaisesti lainaa. Rahoitus pitää sitoa talouden rakenteiden uudistamiseen ja kilpailukyvyn parantamiseen, oikeusvaltioperiaatteeseen ja kestäviin investointeihin. Pelkällä velkarahalla ja tulonsiirroilla kriisi ei ratkea sen paremmin EU-tasolla kuin kotimaassa. Ennen kuin menoista voidaan sopia mitään, tarvitaan suunnitelma siitä, miten ne on tarkoitus rahoittaa.

Suomella on mahdollisuus vaikuttaa lopputulokseen, mutta Suomen EU-vaikuttaminen on nyt vaisua ja tahmeaa. Kantoja ei ole, ja hallitus on kieltänyt olevansa missään ryhmittymissä mukana tavoitteitamme edistämässä. Jotta voi vaikuttaa, pitää ensin tietää, mitä haluaa.

Virustilanne mahdollistaa kesäisen kotimaanmatkailun. Luontokohteet myös meillä Lounais-Hämeessä vetävät väkeä. Luonto on kauneimmillaan. Terassit avaavat ovensa, ja pikkuputiikit odottavat asiakkaita. Nyt on aika herättää Suomi jälleen eloon.

Kirjoittaja on lounaishämäläinen kansanedustaja ja kuntapäättäjä (kok).

Uusimmat

Fingerpori

comic