Kolumnit @forssanlehti.fi

Ainahan on maksettava – On holjaa saada maksumuistutus laskusta, jota ei ole koskaan saanutkaan

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Harva taitaa rakastaa laskuja. Erilaisista tuotteista tai palveluista lankeavia maksuja. Niitä, joita ei koskaan toivonut päivän postin seasta löytyvän – ainakaan kovin paljon. Niitä, joiden kuoria joskus niukempina taloudellisina aikoina avasi kädet hikoillen ja mahdollisimman pieniä summia toivoen.

Jos joku olisi takavuosina sanonut, että kyllä tulen vielä kaipaamaan laskupostia, olisin nauranut makeasti ja kuitannut puheet höpötyksenä. Enää en naura.

On nimittäin esimerkiksi kuluvan vuoden aikana käynyt useamman kerran niin, että postilaatikkoon onkin tupsahtanut maksuhuomautus. Jottei kaikki menisi Postin piikkiin, huomautan, että nyt ei ole jakelijasta kiinni, ettei kusti ole hommaansa hoitanut. Sama pätee myös sähköisesti kulkeviin laskuihin.

En tiedä, mistä periytyy tämä suunnaton kaipuuni saada onkia laatikon pohjalta laskukirjeitä. Ainakin taustalla on sukuperintönä kulkeva valikoiva nuukuusgeeni. Tuo perimään asettunut virhe aiheuttaa suunnatonta ketutusta, jos joutuu maksamaan turhasta, esimerkiksi maksuhuomautuksesta. Viisi euroa on iso raha, erityisen iso silloin, kun sitä yritetään viedä vääryydellä ja viekkaudella korvauksena jostain, mihin ei ole syyllistynyt.

Forssalaisittain voi todeta, että on holjaa saada maksumuistutus laskusta, jota ei ole koskaan saanutkaan. Toki silloin ei tarvitse langeta selittelyn syntiin kuten sinä kertana, kun maksuaan odottava palveluntuottaja soitti ja peräsi saataviaan. Laskupa napsahti puhelun jälkeen tuota pikaa sähköpostiin. Eikä edes roskapostin puolelle. Maksettiinkin samoin tein.

Tiedän, että on olemassa henkilöitä – ja yrityksiäkin – jotka säännönmukaisesti maksavat laskunsa siinä vaiheessa, kun ensimmäinen muistutus tupsahtaa perille. Onpa kuulunut sellaistakin, että joissakin yrityksissä jopa korkeammalta taholta (lue: pomoportaasta) on ohjeistettu, että laskut maksetaan vasta karhuamisen jälkeen.

On myös elämäntapakarhuttavia, joilla tuntuu maksamisen karttelu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus. Laskut jäävät heiltä tunnontuskitta maksamatta, kunnes ulosottovirasto tarttuu toimeen ja hoitaa homman. Saatavat kilahtavat rahojaan odottavalle vaikka muutama euro kerrallaan, kun niin pitkälle on tilanne päässyt.

Mielelläni siis otan vastaan laskut ajallaan. Pyrin myös maksamaan ne ajallaan. Mutta vasta eräpäivänä, eihän niitä etukäteen kuulu maksaa, eihän?

Kirjoittaja on Forssan Lehden vastaava uutispäällikkö.

Uusimmat

Fingerpori

comic