Kolumnit @forssanlehti.fi

Ajoissa tehty koulupäätös oli Forssalta oikea askel – Vaikeampaa ja kalliimpaa polkua kuljettiin oman ala- ja yläkouluni kanssa

Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

Minulle on jäänyt elävästi mieleen Aamulehden kansikuva alkuvuodelta 2018. Kannessa on kuva yhdeksästä Akaan kaupungin koulurakennuksesta, joista kahdeksan on mustavalkoisia ja yksi värillinen. Mustavalkokuvien koulujen todetaan olevan käyttökiellossa sisäilmaongelmien vuoksi, värikuvan päällä kerrotaan epäillyistä sisäilmaongelmista.

Mustavalkokuvien joukossa ovat Viialan Keskuskoulu ja Hirvialhon koulu, joissa kävin peruskoulun ja lukion. Kun aloitin Hirvialholla yläkoulun, rakennus oli juuri komeasti (ja kalliilla) remontoitu. Siitä on nyt vajaa 15 vuotta. Alakouluna toiminut Keskuskoulu taas remontoitiin reilulla seitsemällä miljoonalla eurolla 2010-luvun alussa.

Kummassakin koulussa remontti meni enemmän tai vähemmän pieleen, eivätkä sisäilmaongelmat hävinneetkään.

Keskuskoulu on yhä käyttökiellossa, Hirvialhon koulun purku on käynnissä. Kentillä, joilla opettelin hiihtämään ja pelaamaan jalkapalloa ja pesäpalloa, on nyt siirtokouluja, joiden raskaat vuokrakulut juoksevat koko ajan – toisin kuin oppilaat, joiden liikuntamahdollisuudet ovat vähissä kenttien kadottua ja liikuntahallien käyttö.

Vuosien varrella oppilaita on jouduttu kuskaamaan lähes tonnin päivähintaan naapurikuntiin saakka, kun Akaasta väistötilavaihtoehdot loppuivat.

Koulujen remontteihin ehti kulua reilussa vuosikymmenessä pitkälti kahdeksannumeroinen summa, mutta ilo niistä loppui paljon ennen velanmaksua.

Ja nämä olivat vain Viialan koulut. Akaan muissakin taajamissa eli Toijalassa ja Kylmäkoskella on ollut omat kouluongelmansa.

Mitä Viialan koulutilanteelle sitten päätettiin tehdä? Rakentaa reilun 20 miljoonan euron uusi yhtenäiskoulu. Tutulta kuulostava suunnitelma.

Samassa hintaluokassa olevaa Forssan Monikylää aletaan rakentaa tämän syksyn aikana. Olen siitä iloinen, vaikka hintalappu onkin meille forssalaisille suuri.

Voisi kuvitella, että tarinan opetus on, että uuden rakentaminen on parempi kuin vanhan korjaaminen. Jälkikäteen ajateltuna Viialan tapauksessa se sitä olisi ollutkin, mutta kukapa meistä ennustaa osaa.

Minulle tarinan opetus on ennemminkin se, että kun tehdään suuria hankkeita, tehdään ne ajoissa ja varmistetaan hankkeen onnistuminen kunnollisella rakennusvalvonnalla ja esimerkiksi oikeilla materiaaleilla, vaikka päätökset vaikeita ovatkin.

Kun rakennuskanta vanhenee käsiin, rahanyörien täydellinen sulkeminen ei vain ole mahdollista.

Kirjoittaja on Forssan Lehden toimittaja. Mielipiteet ovat kirjoittajan omia.

Uusimmat

Fingerpori

comic